Χείρα συνεργασίας τείνει προς τη Βουλή ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης




Χείρα συνεργασίας έτεινε προς όλα τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο της ομιλίας του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και στην παρουσία του συνόλου της πολιτειακής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αμέσως μετά την νενομισμένη διαβεβαίωσή του.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι πρώτιστη προτεραιότητά του δεν είναι άλλη από την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής του 37% της Κύπρου, εκφράζοντας την θλίψη του για την στάση της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων.

«Θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά αυτό που κατέστησα σαφές και προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, πως, αν αρθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι όποιες απαράδεκτες προτάξεις και αξιώσεις από πλευράς Τ/Κ, είμαι έτοιμος άμεσα να εμπλακώ σε ένα νέο διάλογο που άπτεται των εσωτερικών πτυχών αλλά και να συμμετάσχω σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο εφόσον θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και σ’ αυτήν θα συμμετάσχουν ενεργά τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η ΕΕ», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Την πιο πάνω θέση έχω διαβιβάσει και προς τον κ. Ακιντζί μέσω της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Σπέχαρ», είπε.

Είπε επίσης σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική ότι θα συνεχίσει την μέχρι σήμερα στρατηγική, επιδιώκοντας, μεταξύ άλλων, εμβάθυνση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα γειτονικά κράτη, τις χώρες του Κόλπου, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη συνέχιση και ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής στα δρώμενα της ΕΕ και τη διαμόρφωση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής.

Παράλληλα, θα προχωρήσει στην «προώθηση της οικονομικής διπλωματίας με σημαντικούς δρώντες του διεθνούς συστήματος προκειμένου μέσα από την ανάλογη εξωτερική πολιτική να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσίασε τις προγραμματικές του θέσεις υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για την τελευταία του θητεία, διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με όλους και σημειώνοντας ότι αν αφήσουμε κατά μέρος τους δογματισμούς – μιλώ και για μας και για εσάς – και επικρατήσει η λογική του καλώς νοούμενου συμφέροντος πολλά μπορούν να επιτευχθούν».

Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συστήσει `επιστημονική ομάδα μελέτης των προεκλογικών προγραμμάτων των ανθυποψηφίων μου ώστε να μην αγνοηθούν προτάσεις που συμβάλουν προς την επίτευξη του πιο πάνω σκοπού».

Ειδική αναφορά έκανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «στην αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει και υλοποιήσει το Γενικό Σύστημα Υγείας, ώστε το σύνολο του λαού να απολαμβάνει ποιοτικών υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

«Θέλω να είμαι κατηγορηματικός: Τα όσα έχουν συμφωνηθεί θα υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων όπως έχουν καθορισθεί», τόνισε.

Παράλληλα, σημείωσε και πάλι «με κατηγορηματικό τρόπο», όπως είπε, πως «θα συνεχίσουμε την πολιτική μηδενικής ανοχής στις όποιες μορφές διαπλοκής ή διαφθοράς στη δημόσια ζωή, θεσμοθετώντας περαιτέρω μέτρα διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης».

«Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θα υλοποιήσουμε με αυστηρότητα τις δράσεις που έχουν υιοθετηθεί με την Εθνική Στρατηγική για Πάταξη της Διαφθοράς, με σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων», ανέφερε, παραθέτοντας σειρά μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε όλους τους κύριους τομείς της εσωτερικής διακυβέρνησης και της οικονομίας και στις δράσεις που θα προωθήσει η Κυβέρνηση.

«Στόχος είναι να ολοκληρώσουμε την ανασυγκρότηση του κράτους που θα οδηγήσει στην Κύπρο της νέας εποχής», είπε.

«Αυτό είναι το όραμά μου για μια δεύτερη και τελευταία θητεία που θα συνεχίσει να την διακρίνει το πάθος, το πείσμα, η αποφασιστικότητα αλλά και η ισχυρότατη βούληση για συνεργασία με όλους», επισήμανε.

«Δεν αποτελούσε προεκλογική ρητορική η θέση πως σε μια τελευταία θητεία κανένας δεν θα είναι αντίπαλος, γιατί είμαι βέβαιος πως και εσείς υιοθετείτε τη θέση πως αντίπαλος όλων είναι τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα μας αντιμετωπίζει», πρόσθεσε.

Και δεν έχω καμία αμφιβολία, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «πως όσες και όποιες διαφορές κι αν μας χωρίζουν σήμερα, αυτό που μας ενώνει είναι το όραμα ή το καθήκον να δημιουργήσουμε ένα κράτος ελεύθερο, σύγχρονο και απόλυτα συμβατό με τις προσδοκίες του λαού μας».

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, «πέραν του πλαισίου αφερεγγυότητας, την ενίσχυση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και άλλων συναφών νομοθετημάτων, θα προωθήσει, πάντα σε συνεργασία με τη Βουλή τη δημιουργία και νέων εργαλείων, όπως εξειδικευμένου φορέα για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Σχετική επί του θέματος είναι η εκπόνηση του Σχεδίου Εστία, το οποίο θα τεθεί και ενώπιον σας προς περαιτέρω διάλογο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης «που όχι μόνο θα διευρύνει και θα ενισχύει τους παραδοσιακούς παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπως τις Υπηρεσίες, τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία, αλλά και θα δημιουργεί νέους παραγωγικούς τομείς». Προς αυτό αναφέρθηκε στη μετατροπή της Κύπρου σε Κέντρο Αριστείας στην έρευνα και καινοτομία, σε διαμετακομιστικό σταθμό Εμπορίου, σε περιφερειακό Κέντρο παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης, και στη δημιουργία Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, σημείωσε, «στόχος πιστεύω όλων μας είναι η δημιουργία ενός κράτους που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας και θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμιστικές δράσεις, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και την αντιμετώπιση χρόνιων και συστημικών στρεβλώσεων και προβλημάτων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε ακόμη στους καταθέτες που κουρεύτηκαν το 2013 και τους κατόχους αξιογράφων σημειώνοντας ότι ο ίδιος θεωρεί «πως η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και η επιστροφή στην ανάπτυξη, δίδουν τη δυνατότητα στο κράτος με πραγματισμό, μέσα από μια μακροπρόθεσμη και συγκροτημένη πολιτική, να προγραμματίσει τη σταδιακή αποκατάσταση μεγάλου μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί οι εν λόγω ομάδες των συμπολιτών μας».

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εντάσσονται οι αποφάσεις αποκατάστασης του 75% της απώλειας που έχουν υποστεί τα Ταμεία Προνοίας, ύψους πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ και η με νομοθετικές τροποποιήσεις ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο το κράτος θα συνεισφέρει με οικονομικούς πόρους αναλόγως των επιδόσεων της οικονομίας, αλλά και με παραχώρηση κρατικής περιουσίας, κινητής ή ακίνητης, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις που προωθούνται ώστε το κράτος να εφαρμόσει αποτελεσματικότερα και δικαιότερα την προσφυγική πολιτική. Για το Μητρώο Ιδιοκτητών Περιουσιών στα κατεχόμενα είπε ότι ήδη έχει γίνει καταγραφή του 80% και «ελπίζουμε τους επόμενους μήνες για την καταγραφή του υπόλοιπου 20%».

Μίλησε για αναβάθμιση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης ώστε να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που θα αφορά το σύνολο των πολιτών που πληρούν τα κριτήρια και θα περιλαμβάνει και την κοινωνική στέγαση, καθώς και για ορθολογική διαχείριση των Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, μέσω της καταγραφής των χρηστών, των επιτρεπόμενων χρήσεων αλλά και τον εκ νέου καθορισμό των κριτηρίων των δικαιούχων. Την ίδια ώρα ανέφερε ότι προωθείται και η ολοκλήρωση του σχεδίου πλήρους και καθολικής αναβάθμισης των προσφυγικών οικιών στους συνοικισμούς.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: