Απόσυρση σιιτικών ομάδων από νότια Συρία ζητά από Μόσχα το Ισραήλ: Δεν θέλει κλιμάκωση, ξεκαθαρίζει




Το Ισραήλ δεν επιδιώκει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, δήλωσε εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

“Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό, ήταν μία αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον συριακών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και ιρανικών στόχων στη Συρία. «Δώδεκα στόχοι, περιλαμβανομένων τριών συστοιχιών αντιαεροπορικής άμυνας και τεσσάρων ιρανικών στόχων που αποτελούν τμήμα του ιρανικού στρατιωτικού μηχανισμού στη Συρία, δέχθηκαν επίθεση», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Στη διάρκεια της επίθεσης, πύραυλοι εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να ηχήσουν συναγερμοί στο Βόρειο Ισραήλ», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το μαχητικό αεροσκάφος F-16 που κατέπεσε σήμερα στα βόρεια του Ισραήλ, καταρρίφθηκε από συριακά πυρά, σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί ο τύπος του οπλικού συστήματος που χρησιμοποιήθηκε.

Απόσυρση σιιτικών ομάδων από νότια Συρία ζητά το Ισραήλ από τη Μόσχα

Την ίδια ώρα ο πρέσβης του Ισραήλ στην Μόσχα δήλωσε ότι οι ομάδες της οργάνωσης Χεζμπολάχ που έχουν την υποστήριξη του Ιράν και οι σιίτες μουσουλμάνοι ένοπλοι, πρέπει ν’ αποχωρήσουν άμεσα από την ζώνη αποκλιμάκωσης στα νότια της Συρίας, ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

“Προτιμούμε να συνομιλούμε για την υλοποίηση διαφορετικών συμφωνιών στις ζώνες αποκλιμάκωσης. Στην περίπτωσή μας, για το Νότο, στα σύνορα με το Ισραήλ. Ειδικότερα, κάθε παρουσία ιρανικών ομάδων, ομάδων της Χεζπολάχ, αλλά και σιιτών ενόπλων, πρέπει άμεσα ν’ αποκοπεί,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάρι Κόρεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ρωσία.

Η άλλη πλευρά

Το Ισραήλ στόχευσε σήμερα βάση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) σε συριακό έδαφος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σιιτική συμμαχία που υπστηρίζει το καθεστώς Άσαντ. Η αναφερόμενη συμμαχία διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα είχε εισέλθει στο εναέριο χώρο των Ισραηλινών.

Παράλληλα, η συμμαχία αυτή, προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα δεχθεί μία σοβαρή και καταστροφική αντίδραση για την “τρομοκρατία” του, από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, αξιωματούχος της ίδιας συμμαχίας δηλώνει ότι “δεν πιστεύει πως οι εξελίξεις θα δρομολογήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο.”

Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ιρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του. Μετά από την κατάρριψη αυτή καταρρίφθηκε ένα μαχητικό F-16 των Ισραηλινών στα βόρεια του Ισραήλ, ενώ επλήγησαν τουλάχιστον 12 στόχοι που σχετίζονταν με το Ιράν, αλλά και τις συριακές δυνάμεις, στο έδαφος της Συρίας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

10/02/2018 12:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ιερουσαλήμ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: