Aπορρίφθηκε το αίτημα για μια κάλπη στη Βουλή για τη Novartis: Θέμα Κουρουμπλή έθεσε η αντιπολίτευση (Live)




Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι εγέρσεως. Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες. Για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.

Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.

Μια φράση που, σύμφωνα με τη ΝΔ, έχει καταγραφεί στα ανεπίσημα πρακτικά της Βουλής, εμφανίζει την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου να εκστομίζει ύβρη κατά τη διάρκεια της προσπάθειας του βουλευτή της ΝΔ Χ. Αθανασίου να πάρει τον λόγο. Την επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι αναγιγνώσκει απόσπασμα των πρακτικών.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε να εξαλειφθεί η φράση της και αναγνώρισε ότι όποιος και αν είπε αυτή τη φράση ήταν αστοχία και αγένεια. Ο Χ. Αθανασίου από την πλευρά του εκτίμησε πως επίθεση στο πρόσωπό του προκαλούν «όσα έχει αποκαλύψει για τους προστατευόμενους μάρτυρες».

Θέμα Κουρουμπλή έθεσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η συνεδρίαση άνοιξε στις 9.20 με την ανάγνωση της διαδικασίας και του πλαισίου της συζήτησης όπως αυτό έχει αποφασιστεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Δένδιας ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια, η οποία μπορεί να αποφασίσει αυτοτελώς επί του θέματος και προειδοποίησε ότι η αντίδραση του κόμματός του θα είναι εντονότατη σε αντίθετη περίπτωση.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απάντησε πως «η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας». «Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές, ανέφερε ο Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ), για να προσθέσει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες;» αναρωτήθηκε ο Μάκης Βορίδης (ΝΔ), προσθέτοντας ότι πρέπει να στηθεί μόνο μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.

«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα» είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Η Βουλή δεν αντιμετωπίζει όλα τα αναφερόμενα πρόσωπα στη δικογραφία μαζί αλλά χωριστά. Είμαστε σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

«Δεν μπορεί να ονομάζουμε κουκουλοφόρους τους προστατευόμενους μάρτυρες. Θα έρθει η ώρα που θα αποκαλυφθούν και θα μιλήσουν» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. «Εμείς θέλουμε να βγουν όλα στο φως» είπε, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει μια κάλπη.

«Όταν λέμε όλα στο φως ή το εννοούμε ή είναι καραμέλα και στάχτη στα μάτια;» αναρωτήθηκε ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι. Για την απουσία του Παναγιώτη Κουρουμπλή σχολίασε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί, “κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”, να τον αφαιρεί από την πρότασή της».

Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διά των βουλευτών της Γιάννη Κουτσούκου και Θεόδωρου Παπαθεοδώρου. Οι δύο ομιλητές τόνισαν ότι «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».

«Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. «Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως» είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι κανένα διαδικαστικό τερτίπι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και γι΄ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: