Ζώνη ασφαλείας 30 χλμ. στην Συρία προτείνουν οι ΗΠΑ για αποφυγή συγκρούσεων, λένε οι Τούρκοι




 

Την ώρα που οι  Τούρκοι προχωρούν στην Συρία, έχοντας ξεκινήσει την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» κατά των Κούρδων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρότειναν τη δημιουργία μια ζώνης ασφαλείας εύρους 30 χλμ. για να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων. Αυτό ανέφερε το τουρκικό δίκτυο NTV.

Ο Τσαβούσογλου που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τίλερσον, ζήτησε από τις ΗΠΑ να πάψουν να ενισχύουν τους Κούρδους. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η τηλεφωνική συνομιλία έλαβε χώρα μετά την είσοδο τουρκικών αρμάτων μάχης στην συριακή επαρχία του Χαλεπίου. Πηγή ανέφερε πως η Τουρκία έστειλε στρατιωτική φάλαγγα στο Χαλέπι και το Ιντλίμπ για τη δημιουργία σημείων ελέγχου στης ζώνες αποκλιμάκωσης.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως η Άγκυρα δεν θα περιορίσει την στρατιωτική της επιχείρηση μόνο στο Αφρίν, αλλά θα την επεκτείνει και στο Μανμπίζ, και πως η Τουρκία δεν θα ανεχτεί παιχνίδια στα σύνορά της.

Πηγή: sputniknews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: