Στο δικαστήριο Μάναφορτ και Γκέιτς για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού που τους έχει επιβληθεί




Τα πρώην στελέχη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ και Ρικ Γκέιτς, επιστρέφουν στο δικαστήριο για μία ακρόαση.

Η σημερινή ακρόαση, θα ξεκαθαρίσει την εικόνα για το πως οι δύο πλευρές προετοιμάζονται για την διεξαγωγή της δίκης, η οποία θα είναι σχετική και με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, για το ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016.

Η ομάδα έρευνας που έχει συστήσει ο ανεξάρτητος ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ έχει ζητήσει την έναρξη της δίκης στις 14 Μαΐου του 2018, περίπου έξι μήνες πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο.

Η ομάδα έρευνας έχει παραδώσει στους συνηγόρους των δύο κατηγορουμένων περισσότερα από 590.000 έγγραφα. Μεταξύ αυτών, αντίγραφα ηλεκτρονικών μηνυμάτων, οικονομικών αρχείων κι άλλα στοιχεία, που αποτελούν “ένα σημαντικό τμήμα” του ανακριτικού υλικού που έχει συγκεντρωθεί για την υπόθεση, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το γραφείο του Μιούλερ την Παρασκευή. Περίπου 2.200 έγγραφα από αυτά, χαρακτηρίζονται ως ειδικής σοβαρότητας για την έρευνα που διεξάγεται, σύμφωνα με τα στελέχη της ομάδας ερευνών του Μιούλερ.

Πρόκειται για συνηθισμένη δικαστική πρακτική καθώς, τόσο η κατηγορούσα αρχή, όσο και η υπεράσπιση συνθέτουν την τακτική που θα ακολουθήσουν κατά την διεξαγωγή της δίκης.

Κατά την σημερινή συνάντηση, η δικαστής Έϊμι Μπέρμαν Τζάκσον είναι ενδεχόμενο να θέσει δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει εκνευρισμό τόσο στον Γκέιτς, όσο και στον Μάναφορτ. Πρόκειται για τον βαθμό συμμόρφωσής τους, σχετικά με δικαστική εντολή μη γνωστοποίησης πληροφοριών γύρω από τις εξελίξεις στην υπόθεση, αλλά και τις προσπάθειες που έχουν κάνει προκειμένου ν’ ανατρέψουν το καθεστώς του κατ’ οίκον περιορισμού τους.

Η δικαστής, είναι πιθανό να θέσει σήμερα θέμα παραβίασης από τον Γκέιτς της δικαστικής εντολής για την μη γνωστοποίηση πληροφοριών, μετά από βιντεοσκόπηση που έκανε ο ίδιος, ευχαριστώντας τους δυνητικούς δωρητές του ταμείου που έχει συγκροτήσει για την συγκέντρωση των χρημάτων που απαιτεί η νομική υπεράσπισή του, στο δικαστήριο. Το βίντεο αυτό, παρουσιάστηκε διαδικτυακά σε μία εκδήλωση με την συμμετοχή δημοσιογράφων στα τέλη Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει προς την δικαστή, η νομική ομάδα υπεράσπισης του Γκέιτς κατά την άποψή τους, το βίντεο αυτό, δεν αποτέλεσε προσπάθεια επηρεασμού του δημοσίου αισθήματος για την υπόθεση. Αντίθετα, “ήταν μια χειρονομία αξιοπρέπειας” για την σύσταση του ταμείου συγκέντρωση των νομικών εξόδων.

Ο Μάναφορτ βρέθηκε σε δύσκολη θέση αναφορικά με τον ίδιο δικαστικό περιορισμό τον προηγούμενο μήνα, μετά την δημοσίευση σχολίου του, σε ουκρανική εφημερίδα. Στο σχόλιο αυτό, ο ίδιος, υπερασπίστηκε την δουλειά που έκανε ως πολιτικός σύμβουλος της Ουκρανίας στις ΗΠΑ. Η δικαστής από την πλευρά της, προειδοποίησε τον Μάναφορτ, τον Γκέιτς και τους δικηγόρους τους στην υπόθεση να μην παραβιάσουν τον περιορισμό δημοσιοποίησης πληροφοριών, στο μέλλον.

Τόσο ο Μάναφορτ, όσο και ο Γκέιτς βρίσκονται αντιμέτωποι με δώδεκα συνολικά κατηγορίες σχετικά με την προσφορά πολιτικών υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων στο εξωτερικό, αλλά κι αναφορικά με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Οι δύο άντρες, έχουν δηλώσει αθώοι έναντι του κατηγορητηρίου που τους βαρύνει.

Παράλληλα, οι Μάναφορτ και Γκέιτς προσπαθούν από τον περασμένο Οκτώβριο να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται σχετικά με την καταβολή των οικονομικών εγγυήσεων που τους έχουν ζητήσει οι δικαστικές αρχές, προκειμένου να γίνει άρση του κατ’ οίκον περιορισμού που τους έχει επιβληθεί.

Ο Μάναφορτ έχει συγκεντρώσει ποσό που υπερβαίνει τα δέκα εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αποτίμηση των περιουσιακών του στοιχείων, ενώ θα διαμείνει στο σπίτι του, στην Φλόριντα.

Η κατάσταση του Γκέιτς είναι περισσότερο πολύπλοκη. Ο ίδιος, θέλει να μετακινηθεί περιφερειακά του Ρίτσμοντ στην Βιρτζίνια, όπου και διαμένει. Το ποσό της οικονομικής εγγύησης που του έχει ζητηθεί, έχει προσδιοριστεί στα πέντε εκατομμύρια δολάρια, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν διαθέτει τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να το καλύψουν. Ο δικηγόρος του, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι σύμφωνα με την άποψη της νομικής ομάδας υπεράσπισής του, ο Γκέιτς έχει συγκεντρώσει τα απαραίτητα έγγραφα για την άρση του κατ΄ οίκον περιορισμού που του έχει επιβληθεί.

Στην περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος περιορισμού που έχει επιβληθεί στους δύο κατηγορούμενους, αυτοί θα πρέπει να τηρούν ειδικούς όρους για τις εξόδους τους τη νύχτα, ενώ θα φορούν και συσκευές εντοπισμού μέσω GPS. Επίσης, δεν θα τους επιτρέπεται να πλησιάσουν σε αεροδρόμια, σταθμούς λεωφορείων, αλλά και τρένων. Ωστόσο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ουάσινγκτον για τις ακροάσεις που θα έχουν στο δικαστήριο, αλλά και για συναντήσεις με τους δικηγόρους τους. Παράλληλα, οι σύζυγοί τους, θα παραδώσουν τα διαβατήριά τους, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα ταξιδιού στο εξωτερικό, για τις οικογένειές τους.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

16/01/2018 11:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: