Στις 16 και 17 Ιανουαρίου η πρώτη ετήσια συνεδρίαση της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ




Η Στρατιωτική Επιτροπή, η ανώτατη Στρατιωτική Αρχή του ΝΑΤΟ, θα συνέλθει σε επίπεδο Αρχηγών Άμυνας στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2018, στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του στρατηγού Petr Pavel.

Οι Αρχηγοί Άμυνας θα συζητήσουν το δύσκολο περιβάλλον ασφάλειας στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ και τη συμβολή της Συμμαχίας στη σταθεροποίησή της, θα επικαιροποιήσουν την αξιολόγηση της Αποστολής Υποστήριξης στο Αφγανιστάν, και θα συζητήσουν την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή. Οι Αρχηγοί Άμυνας θα συζητήσουν επίσης τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Νίκη κατά του ISIS και το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Ιράκ, κατά το 2018.

Επιπλέον, η Ουκρανία και η Γεωργία, που θα βρεθούν στη συνάντηση ως παρατηρητές, θα εκθέσουν τις επιτόπιες καταστάσεις ασφάλειας, την πρόοδο της αμυντικής μεταρρύθμισης και στην πορεία προς το μέλλον. Η σύνοδος θα παράσχει μια ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία και γύρω από αυτήν και θα αξιολογήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας. Η σύνοδος με τη Γεωργία θα επικεντρωθεί στη συνεχιζόμενη πρόοδο της αμυντικής μεταρρύθμισης και στη μελλοντική πορεία για την ουσιαστική δέσμη ΝΑΤΟ-Γεωργίας.

Οι αρχηγοί άμυνας θα ενημερωθούν και θα συζητήσουν τις προτεινόμενες συστάσεις για την προσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ καθώς και θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη συμμαχική συνοχή, ειδικά για τις στρατιωτικές προτεραιότητες.

Η πρώτη συνεδρίαση θα επικεντρωθεί στη νότια γειτονιά της Ευρώπης. Θα περιλαμβάνει ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο παγκόσμιο πλαίσιο. Η σύνοδος αυτή θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με την προβολή Πρωτοβουλιών Σταθερότητας, την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Νίκη του ISIS και την συνεχιζόμενη κατάρτιση και ανάπτυξη ικανοτήτων στο Ιράκ.

Επιπλέον οι Αρχηγοί Άμυνας θα λάβουν πολιτικές, στρατηγικές και επιχειρησιακές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση από τον Διοικητή της Αποστολής Στερεάς Στήριξης του Στρατηγού Nicholson και τον Πρεσβευτή Zimmermann του Ανώτερου Πολιτικού Αντιπροσώπου αντίστοιχα και θα παράσχουν περαιτέρω συστάσεις για το 2018 και μετέπειτα.

Κατά την απογευματινή τους συνεδρίαση, οι επικεφαλής των συμμαχικών αρχών θα λάβουν ενημέρωση από τους στρατηγούς Scaparrotti (SACEUR) και General Mercier (SACT) σχετικά με τις προτεινόμενες επιλογές για την προσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ και την ενδεχόμενη διαδικασία εφαρμογής.

Η τελική σύνοδος θα επικεντρωθεί στη συνολική συνοχή. Οι συζητήσεις αναμένεται να αντικατοπτρίζουν την προσαρμογή της Συμμαχίας – πολιτικά, στρατιωτικά και θεσμικά – και να αναθεωρήσουν την πορεία προς τα εμπρός, με ιδιαίτερη έμφαση στις στρατιωτικές προτεραιότητες. Οι συμβουλές και καθοδήγηση των Αρχηγών Άμυνας θα βοηθήσουν και θα πλαισιώσουν περαιτέρω τις συζητήσεις πριν από την συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του Φεβρουαρίου του 2018.

Η Στρατιωτική Επιτροπή συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο Αρχηγών Άμυνας, για να συζητήσει τις επιχειρήσεις και τις αποστολές του ΝΑΤΟ και να παρέχει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο στρατιωτικές συμβουλές βασισμένες στη συναίνεση για το πώς η Συμμαχία μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας. Μια φορά το χρόνο, συναντιούνται σε μια χώρα μέλος της Συμμαχίας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 05/01/2018 15:42

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: