Στήνεται μετεκλογικό σκηνικό στην Κύπρο: Το κτύπημα του Γκουτέρες στην Κυπριακή Δημοκρατία




του Κώστα Βενιζέλου

Με εργαλείο την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με πολλούς μοχλούς πίεσης στη φαρέτρα τους οι εν δυνάμει μεσολαβητές στήνουν σιγά-σιγά το μετεκλογικό σκηνικό για παρέμβαση στο Κυπριακό. Στόχος είναι μια νέα πρωτοβουλία με πειστικά χρονοδιαγράμματα, που θα έχει καταληκτική ημερομηνία τον Ιούνιο.

Το χρονοδιάγραμμα προφανώς και συνδέεται με τις συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον καλοκαίρι. Όπως συναφώς αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, προωθούνται φόρμουλες που παραπέμπουν σε «νέες προσεγγίσεις» στο Κυπριακό.

Πρώτος στόχος είναι η προσπάθεια να κινηθεί στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και σε περίπτωση αποτυχίας θα αναλάβουν δράση με το σχέδιο Β, το οποίο και προετοιμάζουν από τώρα, ενώ συζητήθηκε ήδη σε διάφορα επίπεδα. Βασικό χαρακτηριστικό η λογική των δυο κρατών. Προπομπός των επερχόμενων εξελίξεων, που χρονικά τοποθετούνται μετά τις προεδρικές εκλογές, θεωρούνται από τώρα κινήσεις που γίνονται, όπως η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που κυκλοφόρησε προ ημερών. Ενδεικτικό είναι το λεκτικό που υιοθετείται. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση έχει εξαφανιστεί κάθε αναφορά σε «Κυπριακή Δημοκρατία», που αντικαταστάθηκε από την «κυπριακή κυβέρνηση». Η δε αναφορά σε «τουρκοκυπριακές αρχές» επιτρέπει συνειρμούς για δυο αυτοδιοικούμενες περιοχές. Κινήσεις για «αλλαγή του χαρακτήρα» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έγιναν και από τη Σουηδία, αναβλήθηκαν όμως για την περίοδο μετά τις προεδρικές με προτροπή των Βρετανών.

Στο μεταξύ, μια αναφορά που πέρασε απαρατήρητη και χάθηκε στις προεκλογικές διαμάχες είναι και οι διαβεβαιώσεις από την κυπριακή κυβέρνηση, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να ρυθμίζει τις δραστηριότητες πολιτών εντός της λεγόμενης νεκρής ζώνης.

Η παράγραφος αυτή περιλαμβάνεται σε δυο εκθέσεις, αυτή των ειδικών που διεξήγαγε τη στρατηγική αναθεώρησης στην Κύπρο (σ.σ. συνέταξε έκθεση για μείωση της Δύναμης) και σε εκείνη για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Οι διαβεβαιώσεις, «στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο», δόθηκαν στην ομάδα των ειδικών όταν επισκέφθηκε την Κύπρο. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά και διαχρονικά η Λευκωσία προέβαινε σε κινήσεις αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης. Πηγές της κυπριακής κυβέρνησης αναφέρουν πως από πλευράς της δεν έχει δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις και πως υπήρξαν διαμαρτυρίες όταν σχετική αναφορά περιελήφθη στην έκθεση των ειδικών.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: