Πριν φτάσει στην Αθήνα, ο αλβανόφωνος αντιπρόεδρος των Σκοπίων στέλνει μήνυμα…




Το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.

Αυτό δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΤΖΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΜΜΕΝΟ

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας N. Φραγκόπουλου
Σκόπια, The Former Yugoslav Republic of Macedonia

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο αντιπρόεδρος της πΓΔΜ, Μπούγια Οσμάνι, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κ. Μπούγιαρ, ο οποίος είναι ο αρμόδιος της κυβέρνησης της πΓΔΜ για ευρωπαϊκά θέματα, δήλωσε σε Μέσα της χώρας του ότι η πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά ούτε και να αποτελεί αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης καθώς θα μπορούσε να επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης.

Την πιθανότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος απέκλεισε και ο Νίκος Κοτζιάς σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για την έγκριση της συμφωνίας, «που θα είναι καλή και δημιουργική».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η κυβέρνηση τολμά να λάβει ιστορικές ευθύνες και να λύσει ένα ιστορικό πρόβλημα, «εφόσον υπάρχει διάθεση και από την άλλη πλευρά». Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και χρήση έναντι όλων, ενώ αναφέρθηκε και στη διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η Αθήνα. «Έχουμε καταλήξει στο υπουργικό συμβούλιο στις επιλογές μας, σε συζήτηση που θα έχουμε με τους επίσημους από τη γείτονα χώρα. Δεν νομίζω ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε τη συζήτηση του ενός ή του άλλου ονόματος» ανέφερε.

Όσον αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός κυβέρνησης και ειδικά τις θέσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας για το ζήτημα, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε: «Ο κ. Καμμένος δεν είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”. Είπε ότι δεν συμφωνεί με τη χρήση του όρου στα ελληνικά της Μακεδονίας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία και αυτό πρέπει να το δούμε πώς θα προκύψει μέσα από τη διαπραγμάτευση».

ΚΥΠΕ, Ελλάδα/Αθήνα 09/01/2018 08:25

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: