Πως είδαν τον α’ γύρο των κυπριακών προεδρικών εκλογών τα ξένα μέσα ενημέρωσης




Το αποτέλεσμα του χθεσινού α’ γύρου των προεδρικών εκλογών προβάλλεται σε ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία προβαίνουν σε ανάλυση του αποτελέσματος και προβάλλουν τις θέσεις των δύο υποψηφίων που πέρασαν στο β’ γύρο, ενώ γράφουν και για τις διεργασίες που θα ακολουθήσουν εντός της εβδομάδας για το σχηματισμό συμμαχιών.

Με τίτλο «Προς β’ γύρο οι εκλογές στην Κύπρο, οι πρωταγωνιστές θα αναζητήσουν συμμάχους», το πρακτορείο Reuters γράφει ότι ο νυν Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα αντιμετωπίσει τον Σταύρο Μαλά, που υποστηρίζεται από την αριστερά, στον β΄ γύρο των εκλογών στις 4 Φεβρουαρίου, σε μια αναμέτρηση που θα καθορίσει κατά πόσον οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά μπορούν να επαναρχίσουν φέτος. Το πρακτορείο κάνει αναφορά στο Κυπριακό και σημειώνει ότι οι δύο υποψήφιοι έχουν μπροστά τους μία βδομάδα για να «κερδίσουν» τους υποψήφιους που δεν πέρασαν στον β’ γύρο και οι οποίοι είχαν υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

Το Euronews στην ελληνική έκδοση προβαίνει σε σύγκριση των αποτελεσμάτων με τις εκλογές του 2013 και γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης απώλεσε σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον πρώτο γύρο του 2013, όταν και είχε συγκεντρώσει 45,46%. Την ίδια ώρα, ο Σταύρος Μαλάς κέρδισε 3,5%. Ο Γιώργος Λιλλήκας βρέθηκε να χάνει 100.000 ψήφους και από το 24,93% βρέθηκε μόλις στο 2,18%.

Ο Guardian γράφει ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που οδηγεί σε β’ γύρο μεταξύ του νυν Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρώην Υπουργού Υγείας Σταύρου Μαλά, που υποστηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα. Σημειώνει ακόμα ότι η αποτυχία Παπαδόπουλου να περάσει στο β’ γύρο χαιρετίστηκε με ανακούφιση από τους ψηφοφόρους που επιθυμούν γεφύρωση του χάσματος με τους Τουρκοκύπριους. Αναφέρει επίσης ότι το κόμμα της ακροδεξιάς ΕΛΑΜ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, κατετάγη τέταρτο.

Ο Al Jazeera φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ και γράφει ότι σε μια επανάληψη των εκλογών του 2013, Αναστασιάδης και Μαλάς θα βρεθούν αντιμέτωποι στο β’ γύρο στις 4 Φεβρουαρίου. Προβάλλει φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα εκλογικά επιτελεία των δύο υποψηφίων χθες βράδυ με δηλώσεις οπαδών τους, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι τα βλέμματα στρέφονται τώρα στις συμμαχίες.

Το ιταλικό ANSA γράφει πως η δεύτερη ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές που θα λάβει χώρα στις 4 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Μαλά, που στηρίζεται από το κομμουνιστικό κόμμα ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι οι δυο τους βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι το 2013 όταν ο Αναστασιάδης κέρδισε με μεγάλο προβάδισμα.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt στην ηλεκτρονική της έκδοση γράφει ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων ψήφισε υπέρ του συντηρητικού Νίκου Αναστασιάδη, αλλά δεν έχει κερδίσει ακόμα, ενώ ένας ισχυρός Αριστερός υποψήφιος ο γενετιστής Σταύρος Μαλάς έχει την ευκαιρία να εκλεγεί στον δεύτερο γύρο.

Η γερμανική Zeit online γράφει ότι ο μελλοντικός Πρόεδρος της Κύπρου θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο και ότι ο συντηρητικός Νίκος Αναστασιάδης κατετάγη πρώτος σύμφωνα και με τις προβλέψεις αλλά δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία. Προσθέτει ότι σε μια εβδομάδα θα πρέπει τώρα να ανταγωνιστεί τον Σταύρο Μαλά που τείνει προς την Αριστερά και ότι και οι δύο υποψήφιοι τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων για την επανένωση του διχοτομημένου αυτού νησιού της Μεσογείου.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/01/2018 12:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: