Πιθανή μια Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας την άνοιξη, σύμφωνα με το Κολέγιο των Επιτρόπων




Το Κολέγιο των Επιτρόπων, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε επί της αρχής τη δυνατότητα για μια Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία, αργότερα την άνοιξη, όπως ανακοίνωσε η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, αρμοδια για θέματα δικαιοσύνης μετά τη συνεδρίαση.

Της συνεδρίασης δεν προήδρευσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω ασθενείας, όπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τη Βέρα Γιούροβα, την Επίτροπο που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει για τη συνεδρίαση του Κολεγίου, οι Επίτροποι είχαν σήμερα μια εκτεταμένη συζήτηση για το γενικότερο θέμα της Τουρκίας. Μάλιστα το σώμα ενημέρωσαν τόσο ο Πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς, όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, αλλά και Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Η ενημέρωση δεν είχε αντικείμενο μόνο τις σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, αλλά και τις περιφερειακές εξελίξεις. Όπως επεσήμανε ο κ. Σχοινάς, ενημέρωση έγινε και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την τουρκική εισβολή στο Αφρίν, με την Ύπατη Εκπρόσωπο να ενημερώνει το Κολέγιο «υπό το φως των εξελίξεων στο πρόσφατο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ».

Επιπλέον έγινε συζήτηση για την συνέχιση της συνεργασίας στο θέμα του προσφυγικού και ανακοινώθηκε ότι από τα €3 δις του σχετικού ταμείου, τα €1,85 δις έχουν εκταμιευθεί και τα υπόλοιπα θα εκταμιευθούν ως το τέλος του έτους. Η λεγόμενη “δεύτερη δόση” θα καταβληθεί με τους ίδιους όρους όπως και η πρώτη, ανέφερε η Επίτροπος.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 24/01/2018 14:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: