Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (3Α) με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλέιδη Τσακαλώτο (Α) και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη (2Α) στα έδρανα ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) κατεβαίνει από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής. Φωτογραφία αρχείου, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Παιδιάστικα καμώμαμα: Γύρω από την ονομασία των Σκοπίων παίζονται κομματικά παιγνίδια

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Λυπάμαι αν και πάλι θα στεναχωρήσω κάποιους στην Πειραιώς (σ.σ.: Ν.Δ.), γιορτινές μέρες κιόλας, αλλά φοβούμαι πώς η «γραμμή» που διαμορφώνεται γύρω από την προοπτική επίλυσης του Σκοπιανού στερείται στοιχειώδους σοβαρότητας…

Από την στιγμή που το κόμμα και ο αρχηγός του έχουν σαφώς διατυπωμένη θέση περί του τι συνιστά εθνικά αποδεκτή λύση (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις) η άσκηση αντιπολίτευσης οφείλει να περιοριστεί στους κυβερνητικούς χειρισμούς προς την επίτευξη αυτού του ζητούμενου. Και αν βεβαίως έρθει ποτέ αυτό στη βουλή(που πολύ αμφιβάλλω) η αντιπολίτευση οφείλει να το ψηφίσει με κλειστά μάτια.

Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να συναρτά την ψήφο της για κάτι που θεωρεί(καλώς ή κακώς) ότι εξυπηρετεί τις εθνικές επιδιώξεις από το τι θα κάνει ένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους! Γιατί είναι σα να «φωνάζει» στο πανελλήνιο ότι δεν δίνει δεκάρα για το ζήτημα της Μακεδονίας και ψάχνει απλώς ευκαιρία για αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Κατ’ αρχήν κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον Κυριάκο ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν πέφτει από «αυτό» το Μακεδονικό. Και δεν πρέπει να επενδύει στην πτώση της μέσα από τέτοιου είδους εθνικά ζητήματα.

Η κυβέρνηση δεν πέφτει γιατί στην προσπάθεια της να φτάσει σε έναν συμβιβασμό με τους Σκοπιανούς υιοθετεί ως «κόκκινη γραμμή» την φόρμουλα της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή άλλο επιθετικό προσδιορισμό για χρήση έναντι όλων (“erga omnes”). Αυτή είναι όμως η θέση της συντριπτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των κομμάτων του λεγόμενου συνταγματικού τόξου με την εξαίρεση των ΑΝΕΛ και ίσως του Βασίλη Λεβέντη.

Αν η ΝΔ είχε αντίθετη άποψη και υιοθετούσε μια μαξιμαλιστική θέση περί μη αποδοχής του όρου Μακεδονία στο νέο όνομα των Σκοπίων, σαφώς και θα μπορούσε να εκβιάσει την πτώση της κυβέρνησης. Εφόσον όμως συμφωνεί, προς τι η επιφύλαξη στην ψήφιση μιας τέτοιας λύσης και μάλιστα με επίκληση της στάσης που θα ακολουθήσει ο Καμμένος;

Και σε άλλες ευρωπαικές κυβερνήσεις συνασπισμού προκύπτουν διαφωνίες για κυρίαρχα πολιτικά ζητήματα. Θυμίζω για παράδειγμα ότι Γερμανοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν την συνέχιση του ελληνικού δανειοδοτικού προγράμματος. Και τι έγινε; Πέρασε με την ψήφο των υπολοίπων κομμάτων και δεν άνοιξε μύτη.

Ας αφήσει λοιπόν η Νέα Δημοκρατία τη μικροκομματική σπέκουλα και στην απίθανή περίπτωση που έρθει στη βουλή η σύνθετη ονομασία να σπεύσει να την ψηφίσει. Κινδυνεύει αλλιώς να κατηγορηθεί για υπονόμευση εθνικού στόχου…

1 Comment on "Παιδιάστικα καμώμαμα: Γύρω από την ονομασία των Σκοπίων παίζονται κομματικά παιγνίδια"

  1. Εάν ο εθνικός στόχος είναι, η λύση της σύνθετης ονομασίας γιά όλες τις χρήσεις, τότε, κατά την γνώμη μου, η επιδίωξη αυτού του θεωρούμενου εθνικού στόχου ισοδυναμεί με παραίτηση και μη αναστρέψιμη βλάβη ζωτικού εθνικού συμφέροντος.
    Τούτου δοθέντος, η στάση της ΝΔ, προκαλεί λιγώτερη και πιό αναστρέψιμη βλάβη.
    Συνεπώς, η επιχειρηματολογία του αρθρογράφου στερείται στόχου και νοήματος, στον βαθμό που η πρόθεσή του είναι να βοηθήσει στην προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*