Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη την απάντηση στο Μάθιου Νίμιτς που φθάνει “οσονούπω” στην Αθήνα




Νεα επιτάχυνση στην ήδη μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό, αναμένεται να δώσουν οι επισκέψεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα και τα Σκόπια. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ φθάνει στην Αθήνα για να πάρει μια πρώτη αντίδραση από τις προτάσεις που κατέθεσε στη Νέα Υόρκη.

Μέρει στιγμής είναι άγνωστο ποια από τις λύσεις για ονομασία προκρίνει η Αθήνα, άλλα είναι σαφές ότι θα ξεκαθαρίσει στον κύριο Νίμιτς οτι για να ξεκινήσουν οι κουβέντες για το ονοματολογικό θα πρέπει πρώτα τα Σκόπια να δώσουν λύση στα αλυτρωτικά θέματα με αλλαγή του Συντάγματος.

Αυτό θα είναι και το σημείο-κλειδί που θα μεταφέρει στην απέναντι πλευρά ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, όταν θα μεταβεί στα Σκόπια την Τετάρτη.

Ο ίδιος πάντως όπως φάνηκε και από τη συνέντευξή του στην Καθημερινή είναι αισιόδοξος οτι η λύση μπορει να επιτευχθεί σε αυτή τη χρονική συγκυρία γιατί όπως είπε τώρα υπάρχει μια «δυναμική για λύση»

Πάντως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και εντός αυτών, μεταξύ των κομμάτων και στις κοινωνίες και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς.

Να δούμε μερικές απο τις δηλώσεις του:

– «Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», αναφέρει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ. «Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς.

– «Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».

– «Μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες, ίσως νωρίτερα».

– «Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι θέσεις των δυο κυβερνήσεων δεν είναι ίδιες σε σχέση με πολλά από τα ανοικτά ζητήματα και ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και στις δυο χώρες από τους πολιτικούς ηγέτες και γενικά από τον πληθυσμό σε αυτό το θέμα οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε ρεαλιστές ότι απαιτείται συμβιβασμός.
Συνολικά πιστεύω ότι υπάρχει τώρα μια γενική επιθυμία στις δυο χώρες και γενικότερα στη διεθνή κοινότητα να επιλυθούν τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ των δυο γειτόνων και ότι είναι δυνατή η εξεύρεση λύσεων. Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία που όλοι πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι το εφικτό είναι μια σύνθετη ονομασία κάτι που επίσημα υποστηρίζει η Αθήνα εδώ και πολλά χρόνια και που μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ζόραν Ζάεφ στην ΠΓΔΜ αποδέχεται πλέον και η γειτονική χώρα .

Ωστόσο μετά και τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς φάνηκε οτι με εκείνους που μπορεί να υπάρξει ένα μίνιμουμ συνεννόησης, η λύση θα πρέπει να είναι «πακέτο» και να μην προχωρήσει τμηματικά.

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι δεν θα γίνει αποδεκτό από τα κόμματα μια λύση στο ονοματολογικό πρώτα και μετά οι όποιες αλλαγές στο Σύνταγμα για τα αλυτρωτικά θέματα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: