Μάχη σώμα με σώμα Νικόλα-Μαλά στις δημοσκοπήσεις: Προηγείται ο Αναστασιάδης




Του Θανάση Αθανασίου, TVONE

Φαβορί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του TVONE, που προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, 15 μέρες πριν από τις εκλογές.

Μάχη στήθος με στήθος αναμένεται να δώσουν, σύμφωνα με τα ευρήματα, Νικόλας Παπαδόπουλος και Σταύρος Μαλάς για μια θέση στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Πρόθεση ψήφου

Για τον πρώτο γύρο, η πρόθεση ψήφου δίνει στον Νίκο Αναστασιάδη ποσοστό 30,8%, στον Νικόλα Παπαδόπουλο 18,9% και στο Σταύρο Μαλά 18,5%.

Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, με ποσοστό 3,8% ο καθένας εμφανίζονται στο ίδιο επίπεδο, με την τέταρτη θέση να μην έχει κριθεί σύμφωνα πάντα με την πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση παρουσιάζει αδιευκρίνιστη ψήφο της τάξης του 23%.

Σενάρια β’ γύρου

Δύο τα πιθανά σενάρια για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση. Νίκος Αναστασιάδης – Σταύρος Μαλάς και Νίκος Αναστασιάδης – Νικόλας Παπαδόπουλος.  Στο πρώτο σενάριο, Αναστασιάδη-Μαλά, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 48% έναντι 27% του Σταύρου Μαλά. Στο δεύτερο σενάριο, Αναστασιάδη- Παπαδόπουλου, ο Νίκος Αναστασιάδης εξασφαλίζει ποσοστό 43% και ο Νικόλας Παπαδόπουλος ποσοστό 32%.

Άποψη για τους κυριότερους υποψήφιους για την προεδρία

Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξασφαλίζει περισσότερες θετικές παρά αρνητικές απόψεις, ενώ οι υπόλοιποι συγκεντρώνουν περισσότερες αρνητικές ψήφους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε 57% θετικές ψήφους και 41% αρνητικές. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος 43% θετικές και 51% αρνητικές. Ο Στ. Μαλάς εξασφάλισε 45% θετικές ψήφους έναντι 47% αρνητικές. ο Γ. Λιλλήκας 29% θετικές και 65% αρνητικές. και Χρ. Χρίστου 21% θετικές έναντι 58% αρνητικές.

Σε ποιο βαθμό σας ενδιαφέρουν οι προεδρικές εκλογές

Σημαντικό είναι το εύρημα και σε σχέση με το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για τις προεδρικές εκλογές. Ποσοστό 66% ενδιαφέρεται για τις εκλογές έναντι 34% που δεν ενδιαφέρεται.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα

Ποσοστό 39% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα, που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, το κυπριακό.

37% την οικονομία,

25% την ανεργία,

25% τη διαφθορά και τη διαπλοκή,

και 23% την υγεία.

Συμφωνία – διαφωνία με ΔΔΟ

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνούν με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με ποσοστό 47% έναντι 45% που διαφωνεί. Πιο συγκεκριμένα 21% των ερωτηθέντων συμφωνεί απόλυτα και 26% συμφωνεί κάπως. Στην αντίπερα, ποσοστό 16% συμφωνεί κάπως και 29% διαφωνεί αντίθετα.

Εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Ενδιαφέροντα τα ευρήματα της έρευνας και σε σχέση με την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στους θεσμούς.

Ποσοστό 54% εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη και 44% δεν την εμπιστεύεται. 50% εμπιστεύεται την ΕΕ έναντι 47% που δεν την εμπιστεύεται. 38% εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης και 59% δεν τα εμπιστεύεται. Ποσοστό 35% εμπιστεύεται τη βουλή και 62% δεν την εμπιστεύεται. Και ποσοστό 15% εμπιστεύεται τα κόμματα έναντι ποσοστού 82% που δεν τα εμπιστεύεται.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο μεταξύ  5-10 Ιανουαρίου 2018, σε δείγμα 1010 ατόμων, άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε παγκύπρια κάλυψη.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: