Κλιμακώνεται η εσωκομματική πίεση, στη Βρετανία, προς την Τερέζα Μέι λόγω Brexit




Χρηματοδότες του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία τάσσονται υπέρ της αντικατάστασης της Τερέζα Μέι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Times που αναφέρει ότι κλιμακώνονται οι εσωκομματικές πιέσεις επί της Πρωθυπουργού με αφορμή το χειρισμό του Brexit.

Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι σε φιλανθρωπική εκδήλωση την περασμένη Πέμπτη περίπου το 1/4 των σχεδόν 50 δωρητών του κόμματος απάντησαν καταφατικά στο μάλλον ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο ταμίας του κόμματος Ντόμινικ Τζόνσον.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι πηγή προσκείμενη στην ευρωσκεπτικιστική Ομάδα Ευρωπαϊκών Ερευνών (ERG) που απαρτίζουν βουλευτές των Συντηρητικών εκτιμά πως οι πιθανότητες επιβίωσης της Τερέζα Μέι είναι «50-50».

Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί δηλώνουν στην εφημερίδα ότι δίνουν στην Πρωθυπουργό περιθώριο μέχρι τον Οκτώβριο, ώστε να διαπραγματευθεί τους όρους της μελλοντικής εμπορικής σχέσης με την ΕΕ.

Ο επικεφαλής της ομάδας ERG κάλεσε μέσω ραδιοφώνου BBC την Πρωθυπουργό να απορρίψει τους όρους της μεταβατικής περιόδου που παρουσίασε χθες ο Μισέλ Μπαρνιέ, λέγοντας ότι από την εποχή της κατάκτησης από τους Νορμανδούς η Βρετανία δεν έχει βρεθεί στη θέση να αποδέχεται κανόνες χωρίς να έχει λόγο στη διαμόρφωσή τους.

Σύμφωνα δε με τη Daily Telegraph, η κα Μέι σκοπεύει να πράξει ακριβώς αυτό, να απορρίψει δηλαδή τους όρους που έχει θέσει η ευρωπαϊκή πλευρά.

Οι πιέσεις επί της Πρωθυπουργού, ωστόσο, συνεχίζονται και από τη φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματος, η οποία ενισχύει τα επιχειρήματά της μετά από τη διαρροή της κυβερνητικής έκθεσης που αναφέρει ότι η βρετανική οικονομία θα είναι σε χειρότερη θέση σε κάθε σενάριο εξόδου από την ΕΕ.

Σκληρή γλώσσα και προειδοποιήσεις κατά ενός σκληρού Brexit απηύθυναν στην Πρωθυπουργό με άρθρα και δηλώσεις τους τρεις πρώην υπουργοί των Συντηρητικών, η Νίκυ Μόργκαν, ο Στίβεν Χάμοντ και ο Μπομπ Νιλ.

Η πρώην υπουργός ζήτησε από την κα Μέι να δείξει «μεγάλη και τολμηρή» ηγεσία, ο δεύτερος προειδοποίησε ότι έρχεται πανωλεθρία στις τοπικές εκλογές του Μαϊου και ο τρίτος είπε ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ ενός «πραγματιστικού Brexit».

Με κοινό τους άρθρο στη Sun οι βουλευτές Νικ Μπόουλς, Ρόμπερτ Χάλφον και Νικ Σόαμς προειδοποιούν ότι η εμμονή με την ΕΕ και η συνεπακόλουθη αδράνεια σε θέματα εσωτερικής πολιτικής «θα αφήσουν τον Κόρμπιν και τους τροτσκιστές του να τρυπώσουν στο Νούμερο 10».

Απρόσμενο σύμμαχο σε αυτή την αντιπαράθεση βρήκαν οι φιλοευρωπαίοι Συντηρητικοί στο πρόσωπο του Υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Λίαμ Φοξ, ο οποίος μιλώντας στη Sun παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο υπέρ ενός σκληρού Brexit. «Κάποιοι θα πρέπει να ζήσουν με την απογοήτευση» σχολίασε αναφερόμενος στους πιο ένθερμους Brexiteers, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο ίδιος.

Υπό τη σκιά όλων αυτών η κα Μέι αναχωρεί σήμερα συνοδευόμενη από τον κ. Φοξ και αποστολή επιχειρηματιών για την Κίνα, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

Σήμερα εξάλλου αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων επί του νομοσχεδίου για το Brexit, με την κυβέρνηση να αναμένει πολλές προτάσεις τροπολογιών.

Εν τω μεταξύ, ο έγκριτος δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον αποκάλυψε ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός σε συνάντηση με δημοσιογράφους η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αστειεύτηκε λέγοντας ότι οι συζητήσεις με την κα Μέι εκτυλίσσονται με τον ίδιο τρόπο συνέχεια. Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ζητά να της γίνει μια προσφορά για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ και η Γερμανίδα Καγκελάριος της απαντά «μα εσείς φεύγετε, δε χρειάζεται εμείς να σας κάνουμε προσφορά, τι θέλετε εσείς;»

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 30/01/2018 14:01

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: