Αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία προωθεί ο Ερντογάν που βλέπει Μακρόν στο Παρίσι

O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Φωτο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα συζητήσει την αμυντική συνεργασία με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Γαλλία κατά τη σημερινή επίσκεψή του στο Παρίσι, τονίζοντας ένα «σημαντικό» βήμα που θα κάνει η Τουρκία με τη γαλλο-ιταλική αμυντική κοινοπραξία EUROSAM.

Δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι αυτό το βήμα. Ωστόσο, τον Νοέμβριο, η Τουρκία υπέγραψε μια δήλωση προθέσεων με τη Γαλλία και την Ιταλία για συνεργασία σε κοινά αμυντικά προγράμματα και πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν τότε πως εξετάζει ένα σύστημα πυραύλων βασισμένο στο σύστημα SAMP-T της EUROSAM.

Πριν από μία εβδομάδα η Άγκυρα υπέγραψε μια συμφωνία για την προμήθεια από τη Ρωσία συστοιχιών πυραύλων S-400 – μια κίνηση που έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση επειδή οι συγκεκριμένοι πύραυλοι δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τη Γαλλία σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένης της αμυντικής βιομηχανίας», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη προτού αναχωρήσει για το Παρίσι.

«Το βήμα που θα αναλάβουμε ως Γαλλία, Τουρκία και Ιταλία στη EUROSAM είναι σημαντικό, και θα το συζητήσουμε και πάλι σήμερα», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε στα τέλη Νοεμβρίου πως η χώρα του ήθελε να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τη EUROSAM το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης στη συνέντευξη Τύπου πως με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει θέματα όπως το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, το Ιράκ και η Λιβύη, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

05/01/2018 11:41
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Κωνσταντινούπολη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required


%d bloggers like this: