Τραβάει το σκοινί η Άγκυρα για Ιερουσαλήμ: “Νουθεσίες” σε ΗΠΑ, απειλές σε Ισραήλ




Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ και ότι προειδοποίησε σχετικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Πριν από μια διμερή συνάντηση με τον Τίλερσον στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Θα ήταν σοβαρό λάθος (να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα … αλλά μάλλον χάος και αστάθεια».

«Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον», τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη πει στον Τίλερσον πώς αισθάνεται και θα το επαναλάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».

«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε ο Μποσντάγ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.

«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.

Αντιτουρκικό σχέδιο…

“Είναι πλέον καθαρό ότι η Αμερική έχει σχέδιο εναντίον μας”, είχε δηλώσει χθες από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ενώ απείλησε με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ σε περίπτωση που αναγνωριστούν τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του.

“Από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Πάρε τη βόρειο Συρία, από τα πιο ανατολικά μέχρι τα πιο δυτικά, έχουν δημιουργηθεί διάδρομοι τρομοκρατίας και ιδρύονται βάσεις. Και γιατί πάνε όπλα σε αυτή την περιοχή; Που θα χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα η Αμερική; Έχει απομείνει εκεί τίποτα από το Ισλαμικό Κράτος; Θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Συρίας; Θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον του Ιράκ; Όχι. Ε, τότε εναντίον ποιου θα τα χρησιμοποιήσει; Η το Ιράν, ή την Τουρκία και αν τολμήσει τη Ρωσία”, ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του. «Θα διεξαγάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ», πρόσθεσε, σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Ως ασκούντες την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) θα παρακολουθήσουμε το θέμα αυτό μέχρι τέλους. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συγκαλέσουμε εντός 5 ή 10 ημερών μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη (…) Θα θέσουμε σε κίνηση όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής», είπε.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

06/12/2017 11:51, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, Βρυξέλλες
ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου – ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 05/12/2017 15:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: