Το αλαλούμ της πώλησης των πυρομαχικών και οι απαράδεκτοι θεατρινισμοί στη Βουλή




Γράφει ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Πολλά ακούσαμε από τους κυρίους κυρίους Τσίπρα, Μητσοτάκη και Καμμένο στη βουλή για την πώληση των βλημάτων των 105 χιλιοστών στη Σαουδική Αραβία.

Μέσα σε αυτό το «αλαλούμ» των εκατέρωθεν δηλώσεων από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και ΝΔ ήθελα να επισημάνω ρεαλιστικά τα ακόλουθα:

• Η όλη συζήτηση στη βουλή επικεντρώθηκε σε εκατέρωθεν θεατρινισμούς, σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης κατηγορώντας ο ένας τον άλλο με τον πιο χυδαίο τρόπο, χωρίς να απαντώνται τα ερωτήματα. Θυμήθηκαν όλες τις παλιές αμαρτίες του πολιτικού συστήματος αλλά επί της ουσίας «πέρα έβρεχε». Αποτέλεσμα ήταν, η συζήτηση να απαξιωθεί για άλλη μία φορά από την κοινωνία μας και συμπέρασμα μηδέν.

• Τα βλήματα των 105 χιλιοστών βρίσκονται στις αποθήκες του στρατού με σύντομη σχετικά ημερομηνία λήξης και συνεπώς θα αναγκασθούμε να πληρώσουμε για την καταστροφή τους εφόσον τα εν λόγω πυρομαχικά δεν χρησιμοποιηθούν ή δεν πουληθούν έγκαιρα. Επίσης τα 66 εκ.ευρώ είναι πολύ χρήσιμα για την κάλυψη άμεσων αναγκών του Στρατού σε ανταλλακτικά για την κίνηση των μέσων του.

• Η Σαουδική Αραβία εφόσον δεν προμηθευτεί το υλικό αυτό από την χώρα μας, θα βρει άλλη διέξοδο για την προμήθειά τους. Οι έμποροι όπλων παραμονεύουν στην γωνία και τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση για τη ματαίωση της πώλησης.

• Η τύχη του δυστυχισμένου λαού της Υεμένης εξαρτάται από την έμπρακτη μεσολάβηση της διεθνούς κοινότητας με μέτρα εδώ και τώρα για να σταματήσει η αιματοχυσία.

• Η Ελληνική κυβέρνηση που κόπτεται και ανησυχεί για τον λαό της Υεμένης γιατί ανέλαβε πρωτοβουλία για την πώληση των πυρομαχικών; Δεν γνώριζε πού θα χρησιμοποιηθούν; Προς τι λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα εκ των υστέρων;

• Τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν μπορούν να θεωρούνται απόρρητα καθόσον δεν αναφέρονται σε επιχειρησιακά σχέδια ή σε πολιτικές και αμυντικές εκτιμήσεις ή ανάληψη έργου που αφορούν την άμυνα της χώρας, εκτός και αν η πώληση των πυρομαχικών ή οι διαδικασίες πώλησης ήταν παράνομες και θέλαμε να μείνουν εν κρυπτώ.

• Φαίνεται ότι ο ταξίαρχος Ν. Παπαδάκης χάλασε τα σχέδια των κυρίων Καμμένου και του μεσάζοντα Β. Παπαδόπουλου. Ο ταξίαρχος όταν θέλησε να υποδείξει στον κύριο Β. Παπαδόπουλο (παλαιό γνώριμο στο ΥΠΕΘΑ) τη σωστή διαδικασία αυτός φρόντισε να ενημερώσει άμεσα τον κ. Καμμένο για να κάνει στη συνέχεια αυτός «ντα» τον ταξίαρχο.

• Τα γεγονότα που συνέβησαν στο γραφείο του ΥΕΘΑ, παρουσία του Α/ΓΕΣ ήταν αντιθεσμικά και τα χαρακτηρίζω λίαν επιεικώς «απαράδεκτα».

•Γιατί κύριε υπουργέ Εθνικής Άμυνας εκνευριστήκατε με τον Ταξίαρχο τεχνικού που ήθελε να εφαρμόσει τις από την νομοθεσία προβλεπόμενες διαδικασίες; Γιατί δώσατε εντολή για τον περιορισμό του; Δεν γνωρίζατε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντιθεσμική; Δεν γνωρίζετε από το νόμο τις προβλεπόμενες συνέπειες; Γνωρίζετε ότι με την πράξη αυτή υπονομεύσατε την αξιοπρέπεια και το κύρος των στελεχών των ΕΔ; Αν ο κύριος ταξίαρχος είναι «λάθος» θα πρέπει να του υποβληθούν κατηγορίες για να υποστεί τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες. Σε αντίθετη περίπτωση είστε εκτεθειμένος στη συνείδηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ή μήπως στο εξής θα πρέπει να εγκαινιάσουμε μία νέα λογική που ακούει στην εφαρμογή διαδικασιών κατά παρέκκλιση των νόμιμων διαδικασιών;

  • Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: