Οδεύει προς κλείσιμο η γ’ αξιολόγηση: “Αυτή τη φορά όλα εξαιρετικά ομαλά και κανονικά”




Εξαιρετικά θετικός εμφανίστηκε σε ό,τι αφορά την πορεία της τρίτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας Ανώτερος Κοινοτικός Αξιωματούχος, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του επικείμενου Eurogroup, δηλώνοντας εξαιρετικά αισιόδοξος για την επίτευξη “συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού ως τη Δευτέρα”.

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό μέρος που θα προηγηθεί του Eurogroup, ο Ανώτερος Αξιωματούχος διευκρίνισε ότι “οι συνάδελφοι του ΔΝΤ συμμετέχουν, αν και δεν θα παράξουν μια ξεχωριστή έκθεση (για την 3η αξιολόγηση). Υπάρχει μια ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να έχουμε SLA (staff level agreement) πριν το Eurogroup – αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι έτοιμα – αυτή είναι η συμφωνία για τις πολιτικές που πρέπει να εκτελεστούν”.

Εξήγησε δε ότι “μετά ακολουθούν τα προαπαιτούμενα, ένα μεγάλο πακέτο, μερικά άμεσα πριν τα Χριστούγεννα και τα περισσότερα μετά”. “Αν όλα γίνουν στην ώρα τους και μεταφραστούν, θα λάβουμε μια έκθεση συμμόρφωσης στις 11 Ιανουαρίου στο euro working group και αν και πάλι όλα είναι καλά θα έχουμε συζήτηση στις 22 Ιανουαρίου και αν και πάλι όλα είναι καλά, τότε θα έχουμε εκταμίευση στα μέσα Φεβρουαρίου”, ανέφερε αναλυτικά.

“Η εμπειρία μου δείχνει ότι συνήθως έχουμε εκπλήξεις, αλλά αυτή τη φορά όλα συμβαίνουν εξαιρετικά ομαλά, σε πρωτοφανές σημείο κανονικότητας”, διευκρίνισε ο Ανώτερος Κοινοτικός Αξιωματούχος.

Σε σχέση με το ΔΝΤ, το Αξιωματούχος είπε ότι η κατανόηση που έχει για την κατάσταση είναι πως αναμένει “μια καλή απόφαση στις 22 Ιανουαρίου”. “Το προσωπικό του ΔΝΤ μετέχει στην αποστολή και θα εξετάσει αν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εφαρμόστηκαν είναι σε ευθεία γραμμή με το επί της αρχής πρόγραμμά του”, είπε. “Στο ΔΝΤ έχουν 12 σημεία πολιτικής, τα οποία προφανώς δεν έχουν τηρηθεί όλα ακόμα, λόγω της χρονικής αλληλουχίας εκτέλεσης του προγράμματος”, εξήγησε.

“Είχαμε μια συμφωνία να επανεκκινήσουμε τις διαδικασίες για το δημόσιο χρέος και αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην προσέγγιση (ανάπτυξη, πλεονάσματα κτλ), τότε θα πάνε στο Διοικητικό τους Συμβούλιο και θα ενεργοποιήσουν το δικό τους πρόγραμμα”, εξηγεί. “Αν όχι (αν δεν συμφωνήσουν στο χρέος) τότε δεν θα το ενεργοποιήσουν”, διευκρινίζει. Εξήγησε δε εκτενώς ότι η περιγραφόμενη διαδικασία δεν έχει σχέση με την αξιολόγηση στην περίοδο ως τον Ιανουάριο, αλλά θα αποτελέσει ζήτημα αμέσως μετά. “Βεβαίως υπό την έννοια ότι υπάρχει εποπτεία ως προς τα 12 προαπαιτούμενα του ΔΝΤ, το ΔΝΤ έχει λόγο”, κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά τους ειδικούς του ΤΑΙΠΕΔ που δικάζονται στην Ελλάδα και το ζήτημά τους δεν έχει επιλυθεί ακόμα, ο Αξιωματούχος τόνισε ότι “οι δικαστικές διαδικασίες έχουν ανακινήσει σχόλια στο εξωτερικό πως είναι προβληματικές και είμαστε σε μια κατάσταση που προκαλείται ανησυχία”. Σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές “προσπάθησαν να επιλύσουν το ζήτημα μέσω νομοθεσίας”, αλλά εξήγησε ότι “δεν ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, μόνο να παραπέμπουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”.

Ο Ανώτερος Κοινοτικός Αξιωματούχος περιγράφοντας το Eurogroup σε διευρυμένη σύνθεση, σημείωσε ότι έχουν προηγηθεί ήδη δύο γύροι συνομιλιών και ήδη αφορούσαν τη μεταρρύθμιση του ESM, την τραπεζική ένωση και τα δημοσιονομικά θέματα (κανόνες και δημοσιονομική δυνατότητα). Τη Δευτέρα οι Υπουργοί θα προσπαθήσουν να συνδυάσουν τα τρία θέματα. Επί παραδείγματος ανέφερε ότι η εγγύηση που θα πρέπει να έχει το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών, προφανώς θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη μεταρρύθμιση του ESM. Στη συνέχεια οι Υπουργοί θα αναζητήσουν ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε αποφάσεις τον Ιούνιο, κατά πάσα πιθανότητα για την εγγύηση καταθέσεων. Ο Πρόεδρος του Γιούργογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ θα καταρτίσει μια γραπτή σύνοψη για τους ηγέτες στις 15 Δεκεμβρίου. Η Συνεδρίαση αυτή θα ξεκινήσει στις 15:00.

Η Κανονική συνεδρίαση (σε κανονική σύνθεση) θα ξεκινήσει στις 13:00. Το βασικό θέμα είναι η εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών στη βάση των συστάσεων της Κομισιόν. Το Εurogroup θα εκδώσει μια δήλωση που θα συνοψίζει τις απόψεις των Υπουργών επί των συστάσεων της Κομισιόν, εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος. Ως γνωστό 6 χώρες ήταν εντελώς εντάξει, 5 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Κύπρος) είχαν ευρέως ευθυγραμμισμένους προϋπολογισμούς και 5 χώρες (μεταξύ των οποίων το Βέλγιο και η Ιταλία) υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, είπε ο αξιωματούχος. “Θα ακούσουμε τους Υπουργούς για το τι σκοπεύουν να κάνουν την επόμενη χρονιά”, τόνισε.

Αναφερόμενος στην Κύπρο, ο Κοινοτικός Αξιωματούχος τόνισε ότι η αποστολή ελέγχου στην Κύπρο στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα προσαρμογής, έχει δείξει εξαιρετικά καλά αποτελέσματα για την κυπριακή οικονομία.

Επεσήμανε παράλληλα ότι στην Κύπρο (όπως και στην Ισπανία για την οποία υπάρχει παρόμοια έκθεση και αποστολή ελέγχου), υπάρχει πολύ καλή δημοσιονομική επίδοση και σημαντική προσαρμογή σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις. Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ό,τι αφορά το σύστημα δημόσιας υγείας, τη δημόσια διοίκηση, τις ιδιωτικοποιήσεις και το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 01/12/2017 14:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: