Κυρίαρχος ο Ολυμπιακός στα ντέρμπι με την ΑΕΚ




ΑΕΚ και Ολυμπιακός παίρνουν θέση στο τζάμπολ, στις 19:00, στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής. Ντέρμπι; Ποια είναι τα δεδομένα; Τι λένε οι παραδόσεις και οι αριθμοί; Εξάλλου, σε περίπου δύο μήνες, στις 17 Φεβρουαρίου 2018, οι δυο τους θα διεκδικήσουν το τρόπαιο του Κυπέλλου, αντίπαλοι ξανά για πρώτη φορά μετά από 38 χρόνια στον τελικό του θεσμού. Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού, πάντως σημειώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2004! 
Ο Ολυμπιακός θα μεταβεί στο ΟΑΚΑ ως πρώτος στον βαθμολογικό πίνακα της Euroleague και ως δεύτερος (6 νίκες  1 ήττα) στο ελληνικό πρωτάθλημα. Προερχόμενος από ένα σερί 5-0 στην Ευρώπη, με τελευταία «θύμα» τη Ρεάλ Μαδρίτης και με τον αρχηγό του Βασίλη Σπανούλη, να έχει επιστρέψει (από έναν αγώνα σε Ελλάδα και Ευρώπη), αλλά να μην είναι εύλογα στην καλύτερη φόρμα, λόγω της πολύμηνης απουσίας του.
Τααρνητικά αποτελέσματα με Λαύριο και Μπαϊρόιτ στο Basketball Champions League είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του Σωτήρη Μανωλόπουλου από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Ο Ντράγκαν Σάκοτα επέστρεψε στην τεχνική ηγεσία των «κιτρινόμαυρων», σε δύσκολες συνθήκες, και θα βρίσκεται όρθιος στον πάγκο, μετά από μόνο δύο προπονήσεις με τους παίκτες της Ένωσης. Και μετά από ρεκόρ 4-3 των «κιτρινόμαυρων» στην Α1 φέτος. Ο Ντράγκαν Σάκοτα θα βρεθεί αντίπαλος της πρώην ομάδας του, αν και το πέρασμά του από το λιμάνι ήταν σύντομο, λίγων μηνών δηλαδή, τη σεζόν 2003-04.

Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα, έχει χημεία, με έναν βασικό κορμό Ελλήνων παικτών πολλά χρόνια, την ώρα που ο απερχόμενος coach της Ένωσης κατηγορείται κυρίως για την επιλογή παικτών που δεν έδεσαν μεταξύ τους. Πόσο αρμόζει, λοιπόν ο τίτλος του ντέρμπι σε ένα ματς ανάμεσα στον θεωρητικά καλύτερο Ολυμπιακό και μια ΑΕΚ που ψάχνει να βρει τα… πατήματά της;
Κι όμως, πολλά είναι αυτά που προϊδεάζουν για μία αμφίρροπη «μάχη». Η ΑΕΚ το έκανε στον ημιτελικό Κυπέλλου απέναντι σε ένα άλλο μεγαθήριο, τον Παναθηναϊκό, πάλι στο ΟΑΚΑ. Γιατί να μην το ξανακάνει το απόγευμα κόντρα στους «ερυθρόλευκους»; Η αλλαγή προπονητή είναι γνωστό «ηλεκτροσόκ» από πλευράς διοικήσεων, με την ιστορία να δείχνει πως συχνά αποδεικνύεται αποτελεσματική μέθοδος, στην ψυχολογία των παικτών. Αν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ δημιουργήσουν αντίστοιχη ατμόσφαιρα με αυτή του ημιτελικού Κυπέλλου με τους «πράσινους», αυτόματα δημιουργείται πλεονέκτημα για τους γηπεδούχους. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός δείχνει σημάδια χαλάρωσης και παρουσιάζει νεκρά διαστήματα στο ελληνικό πρωτάθλημα, με υποδεέστερους αντιπάλους από την ΑΕΚ. Από τη μία τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, αλλά και τα συνεχόμενα παιχνίδια στη Euroleague, μειώνουν το κίνητρο και τη συγκέντρωση των παικτών του στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αυτό θα είναι, πάντως το 76ο παιχνίδι μεταξύ ΑΕΚ και Ολυμπιακού επί ΕΣΑΚΕ στην Α1, με την ομάδα του Πειραιά να μετρά 59 νίκες έναντι 16 της «Ένωσης» (τις 12 από τις 16 ως γηπεδούχος η ΑΕΚ). Ο Ολυμπιακός έχει περάσει 26 φορές νικηφόρα από την έδρα των «κιτρινόμαυρων».
Πότε ήταν η τελευταία φορά που η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό; Πριν από 13 χρόνια, στις 19 Δεκεμβρίου 2004 όταν επικράτησε με 85-76 με τους Νίτσεβιτς και Μπέιλι να σημειώνουν από 18 πόντους. Πέρι και Ζορόσκι είχαν από 19 για τον Ολυμπιακό που έκτοτε μετρά 12 συνεχόμενες νίκες ως φιλοξενούμενος στην κανονική περίοδο και τα πλέι οφ. Το συνολικό σερί των ερυθρόλευκων επί της ΑΕΚ από εκείνο το παιχνίδι, ανεξαρτήτως έδρας και φάσης του πρωταθλήματος, έχει φτάσει το 26-0.
Η μεγαλύτερη σε έκταση, από τις 12 εντός έδρας νίκες της ΑΕΚ ήταν εκείνη των ημιτελικών του 2003 όταν επικράτησε με 84-64 (Χατζής 18, Ταπούτος 17 ? Τόμιτς 24, Τζόνσον 18).
Από την άλλη πλευρά η ευρύτερη διαφορά με την οποία ο Ολυμπιακός νίκησε την «Ένωση» στην έδρα της είναι αυτή των 21 πόντων. Σημείωσε δύο «διπλά» με αυτή τη διαφορά, αμφότερα για τα προημιτελικά των πλέι οφ. Το 1994 με 96-75 (Ουάιτ 21, Λακίσεβιτς 18 ? Πάσπαλι 29, Τάρπλεϊ 25) και το 2006 με 104-83 (Πελεκάνος 24, Χάτζατζ 11 ? Έντνι 17, Σεϊμπούτις 15).
Οι 29 πόντοι του Ζάρκο Πάσπαλι στο παιχνίδι του 1994 παραμένει η κορυφαία «ερυθρόλευκη» επίδοση σκοραρίσματος, όμως ο Μίρκο Μιλίσεβιτς κρατάει το ρεκόρ αυτών των αγώνων από το παιχνίδι της κανονικής περιόδου του 1994-95, όταν σημείωσε 35 πόντους χωρίς να καταφέρει να αποτρέψει την ήττα της ΑΕΚ με 72-74.
 

Ο ΕΣΑΚΕ δημοσίευσε κάποια ενδιαφέροντα αριθμητικά στοιχεία για τους παίκτες των δύο ομάδων:

ΑΕΚ
===

Τα σερί
——-

*Τέσσερα συνεχόμενα παιχνίδια με διψήφιο αριθμό πόντων μετρά ο Δημήτρης Μαυροειδής.

*Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έχει φτάσει τα 10 διαδοχικά παιχνίδια πρωταθλήματος, από τους «μικρούς τελικούς» των περυσινών πλέι οφ, με τουλάχιστον ένα κερδισμένο φάουλ.

*Τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο σε κάθε μια από τις έξι εμφανίσεις του στο εφετινό πρωτάθλημα είχε ο Ντούσαν Σάκοτα.

Τα ρεκόρ
——–

*Με τρία αμυντικά ριμπάουντ ο Δημήτρης Μαυροειδής θα γίνει ο 16ος στην Ιστορία της ΑΕΚ στην Α1 που θα φτάσει τα 200.

*Τρεις ασίστ χωρίζουν τον Ντούσαν Σάκοτα από την είσοδο του στην πρώτη 10άδα των κορυφαίων πασέρ στην Ιστορία της ΑΕΚ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Έχει 144 και μπροστά του με 146 είναι ο Κώστας Παταβούκας.

*Με ένα ριμπάουντ ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης θα γίνει ο 65ος παίκτης στην Ιστορία της ΑΕΚ που θα φτάσει σε τριψήφιο αριθμό στην Α1.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
==========

Τα σερί
——-

*Τέσσερις συνεχόμενους αγώνες πρωταθλήματος με τουλάχιστον ένα κλέψιμο, έφτασε ο Τζαμέλ ΜακΛίν.

*Ο Κώστας Παπανικολάου είχε τουλάχιστον δύο ασίστ και ένα κλέψιμο σε κάθε ένα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια του στην Α1.

*Πέντε διαδοχικούς αγώνες στην κατηγορία με τουλάχιστον ένα εύστοχο τρίποντο έχει φτάσει ο Γιάνις Στρέλνιεκς.

Τα ρεκόρ
——–

*Τέσσερα εύστοχα δίποντα χρειάζεται ο Βασίλης Σπανούλης προκειμένου να γίνει ο 12ος παίκτης στην Ιστορία της Stoiximan.gr Basket League που θα φτάσει σε τετραψήφιο αριθμό.

*Με 13 πόντους ο Γιώργος Πρίντεζης θα μπει στην πρώτη 20άδα των σκόρερ της Α1. Έχει 3.134 και μπροστά του, στην 21η θέση είναι ο Δήμος Ντικούδης με 3.139μ ενώ στην 20η βρίσκεται ο Ζάρκο Πάσπαλι με 3.146.

*Μπροστά στο «φράγμα» των 500 αμυντικών ριμπάουντ στην καριέρα του βρίσκεται ο Βαγγέλης Μάντζαρης έχοντας 499.

Ασπασία Βελονάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: