Η συμμετοχή στην ΕΕ δεν μπορεί να είναι αλά καρτ, δήλωσε ο Αλέξης: Ναι στους μουφτήδες




Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ- σχετική με τη δήλωση του κ. Τουσκ για χάσμα ανατολής και Δύσης σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, καθώς και εάν βλέπει να γεφυρώνεται αυτό το «χάσμα», έως τον Ιούνιο του 2018, οπότε αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε:

Δεν πρόκειται για χάσμα Ανατολής- Δύσης, «αλλά μάλλον είναι χάσμα ανάμεσα στα κράτη- μέλη που σέβονται και αποδέχονται τους κανόνες, που αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΕΕ χωρίς δικαιώματα, αλλά και υποχρεώσεις και σε κάποιους άλλους που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να είναι αλά καρτ».

«Είναι μια αντίθεση που θα μας ταλαιπωρήσει πολύ το επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Διότι οι χώρες εκείνες του ευρωπαϊκού Νότου ιδιαίτερα, που βρέθηκαν κάποια στιγμή με υπερβολικά ελλείμματα, δεν αφέθηκαν στην κρίση τους για το εάν θα προχωρήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά τους επιβλήθηκε με τον πιο σκληρό και οδυνηρό τρόπο, προκειμένου να ωφεληθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρωτίστως και μετά οι ίδιες οι οικονομίες. Δεν γίνεται λοιπόν για τις χώρες του Νότου στα θέματα της οικονομίας να υπάρχει το “pacta sunt servanda” και για τους άλλους να ισχύει το περάστε αν θέλετε εάν δεν θέλετε καθίστε στο σαλόνι».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μετά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζήτηση για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει από καιρό και είναι αποτέλεσμα μιας ανάγκης που δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ούτε την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου».

Τόνισε ότι «η συζήτηση αυτή πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοικτά με την μουσουλμανική μειονότητα, όπως την χαρακτήρισε και ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, που δεν είναι τουρκική αλλά μουσουλμανική και είναι τριφυούς προέλευσης». Προσέθεσε ότι «ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στη Θράκη» και ότι η κυβέρνηση έχει φέρει στην Βουλή «ένα νόμο- τομή, που αφορά τη σαρία. Δηλαδή τη μη υποχρεωτική υπαγωγή κάθε Έλληνα πολίτη που ανήκει στη μειονότητα σε ένα, κατά τη δική μου εκτίμηση, μεσαιωνικής αντίληψης πλαίσιο που καθορίζει τις οικογενειακές σχέσεις που θα πρέπει να ορίζονται από το δίκαιο που ισχύει στη χώρα».

«Θα θέλαμε να φθάσουμε στο σημείο -και αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου- ώστε αυτούς που θα αναγνωρίζει ως θρησκευτικούς ηγέτες η ελληνική Πολιτεία δεν θα τους αμφισβητεί η μειονότητα ή μέρος της μειονότητας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με τους Έλληνες πολίτες μουσουλμανικής πίστης ώστε να έχουμε και την αντίστοιχη νομοθέτηση η οποία σε ένα βάθος χρόνου θα δημιουργεί εξελίξεις για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα», υπογράμμισε.

https://www.youtube.com/watch?v=FgRO0qsCG2E

«Νομίζω», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι θα είναι κρίσιμο θέμα και ο πυρήνας της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν, αλλά αν κάποιοι δεν θέλουν να μετάσχουν στην κοινή προσπάθεια τουλάχιστον δε μπορούν να εμποδίζουν όσους θέλουν να προχωρήσουν».

Κληθείς εν συνεχεία να σχολιάσει τις θέσεις Τουσκ, ότι το μέτρο της μετεγκατάστασης δίχασε, απάντησε ότι έως σήμερα έχουν ωφεληθεί από το μέτρο περισσότεροι από 22.000 πρόσφυγες από τη χώρα μας και ο μηχανισμός της επανεγκατάστασης από την Τουρκία έχει ωφελήσει πάνω από 10.000 πρόσφυγες.

«Θα θέλαμε οι αριθμοί αυτοί να είναι μεγαλύτεροι, αλλά μπροστά στην αντίληψη που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί σε πολλούς ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι κλειστό φρούριο και δε πρέπει κανένας να περνάει, αυτοί οι αριθμοί είναι κάτι.

Αν στο όνομα της αναποτελεσματικότητας μας ζητούν να μειώσουμε αυτούς τους αριθμούς τότε κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Αυτό που μας δίχασε δεν ήταν τα μέτρα της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης αλλά η άρνηση κάποιων κρατών να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.

Το πρόβλημα των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών έχει να κάνει με την κατάσταση στις χώρες του τρίτου κόσμου, με την φτώχια την πείνα τις συγκρούσεις τις δημογραφικές ανισορροπίες. Και μπορεί να λυθεί με πολύ γενναίες παρεμβάσεις, με ενίσχυση των οικονομιών των χωρών αυτών, με μηχανισμούς που θα στηρίζουν τρίτες χώρες στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών».

Προσέθεσε ότι «χρειάζεται ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών και ένας επανεγκατάστασης σε τρίτες χώρες διέλευσης. Βεβαίως και με τις δικές μας ενέργειες που θα ενταθούν το επόμενο διάστημα για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία την αποσυμφόρηση των νησιών και για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ ΜΠΕ εάν το ράλι των ελληνικών ομολόγων συζητήθηκε κατά τη συνάντηση του με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι είχε μία ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μάριο Ντράγκι και μάλιστα, όπως είπε, «ο ίδιος ήρθε να με βρει για να εκφράσει τον θαυμασμό του για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και για την εξαιρετική δουλειά που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα σε μεταρρυθμίσεις που έχουν δημιουργήσει μια εξαιρετική δυναμική στην απόδοση της οικονομίας- κάτι που καταγράφηκε και στο πλεόνασμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, στη δυνατότητα να μοιράσουμε το κοινωνικό μέρισμα αλλά και στις προβλέψεις για το 2018».

https://www.youtube.com/watch?v=ZEqB8JtW0a4

«Είχα την ευκαιρία να αστειευτώ μαζί του, σχετικά με μια δήλωσή του ότι “εάν θέλετε να πάρετε και τέταρτο πρόγραμμα, εμείς θα στηρίξουμε” και του απήντησα “να λείπει το βύσσινο, ευχαριστούμε, ήρθε η ώρα να βγούμε από τα προγράμματα”. Μου είπε ότι ήταν μια τεχνοκρατική πρόταση και δεν αποτυπώνει τη δική του εκτίμηση για το εάν θα πάρουμε και τέταρτο πρόγραμμα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε:

«Οι εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, έχουν διαμορφώσει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα και τώρα αν ήθελε θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τα μνημόνια. Θα ολοκληρώσουμε όμως με επιτυχία το πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι, διότι αυτό που μας απασχολεί δεν είναι μόνο η πρόσκαιρη δυνατότητα της πρόσβασης στις αγορές με χαμηλά επιτόκια, αλλά και η διευθέτηση για το χρέος, που θα δημιουργήσει μία σταθερή μόνιμη μακροχρόνια εμπιστοσύνη ανάμεσα στην ελληνική οικονομία στους επενδυτές και στις αγορές».

Σχολιάζοντας την δέσμευση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μειώσεις φόρων, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η μόνη αδιαπραγμάτευτη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το πρόγραμμά του και τις προθέσεις του, είναι ότι σκοπεύει να κόψει μισθούς και συντάξεις, να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, να λεηλατήσει ότι απέμεινε όρθιο ή ότι ξαναστήσαμε με μεγάλο κόπο από το κοινωνικό κράτος. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βρει και κάποια χρήματα για να μειώσει κάποιους φόρους για τα υψηλά εισοδήματα- γιατί αυτή είναι η έγνοια του. Πιστεύω, πως αυτό το πισωγύρισμα δεν θα το επιτρέψει ποτέ ο ελληνικός λαός να συμβεί».

Ερωτώμενος, τέλος, για το θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και για το εάν η Ελλάδα διατηρεί τη θέση των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η συμφωνία επικυρώθηκε και με ένα πανηγυρικό τρόπο, συνιστά ένα ουσιαστικό βήμα, όμως μένει -όπως τόνισε- να αποσαφηνιστούν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

«Μία χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται στα ανατολικά κρίσιμα σύνορα της ΕΕ, συνορεύει με την Τουρκία και με την εύφλεκτη περιοχή της Μέσης Ανατολής, και διαχρονικά υφίσταται πολύ μεγάλες πιέσεις και δημοσιονομικού χαρακτήρα, μόνο να ωφεληθεί έχει από μια πολιτική ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Αν θέλουμε μια αποτελεσματική αρχιτεκτονική ασφάλειας οφείλουμε να την οικοδομήσουμε οργανώνοντας το δικό μας πλαίσιο ασφάλειας και άμυνας και ανοίγοντας τη συνεργασία με την Μ. Βρετανία τη Ρωσία την Τουρκία. Χρειάζεται συνεννόηση και ανοικτός διάλογος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Περισσότερες ειδήσεις Ελλάδα εδώ

15/12/2017 18:27
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: