Οι διαδηλώσεις απαρχή μεγάλου κινήματος στο Ιράν, δηλώνει εξόριστη βραβευμένη με Νόμπελ




Οι διαδηλώσεις στο Ιράν δεν είναι παρά η απαρχή ενός μεγάλου κινήματος, που θα μπορούσε να πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από εκείνο του 2009, εκτιμά η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί, τιμημένη με το Νόμπελ Ειρήνης, σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica.

«Φρονώ πως οι διαδηλώσεις δεν πρόκειται να τελειώσουν σύντομα. Μου φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά στην απαρχή ενός μεγάλου κινήματος διαμαρτυρίας, που ενδέχεται να ξεπεράσει το ‘πράσινο κύμα’ του 2009. Δε θα με εξέπληττε εάν αυτό μετατρεπόταν σε κάτι ακόμη μεγαλύτερο», τονίζει η Εμπαντί, η οποία ζει εξόριστη στο Λονδίνο.

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις του 2009, που στρέφονταν κατά της επανεκλογής στην προεδρία του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, οι ρίζες στο παρόν κίνημα διαμαρτυρίας που βιώνει το Ιράν βρίσκονται περισσότερο στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. «Στο Ιράν, και αυτό δεν αποτελεί νέα είδηση, υπάρχει σοβαρή οικονομική κρίση. Η διαφθορά σε όλη τη χώρα έχει φθάσει σε τρομακτικά ύψη. Το τέλος ορισμένων κυρώσεων που συνδέονται με τη συμφωνία για τα πυρηνικά με την ΕΕ και τις ΗΠΑ το 2015 δεν έχει επιφέρει πραγματικά οφέλη στον πληθυσμό, αντίθετα με όσα πολλοί ανέμεναν», εξηγεί η Εμπαντί.

«Σε αυτό το στοιχείο θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας των υψηλότατων στρατιωτικών δαπανών του Ιράν. Ο κόσμος δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλο να δαπανώνται τόσα χρήματα για τον σκοπό αυτό», προσθέτει.

«Οι νέοι είναι οι περισσότερο απογοητευμένοι», υπογραμμίζει η Νομπελίστας δικηγόρος, αναφερόμενη στην καλπάζουσα ανεργία που πλήττει τον νεανικό πληθυσμό του Ιράν, τη διαφθορά και «το κλίμα λογοκρισίας που αναπνέει κανείς στους δρόμους».

Όπως διαβεβαιώνει η ίδια, εάν και οι γυναίκες κατεβαίνουν επίσης στους δρόμους, «δεν τίθεται ζήτημα φύλου στο σημερινό κίνημα διαμαρτυρίας».

«Η οικονομική κατάσταση και το τρομακτικό χάσμα ανάμεσα σε φτωχούς και πλούσιους, ανάμεσα σε αυτούς που χαίρονται την ευημερία και εκείνους που δεν μπορούν, βρίσκονται στα θεμέλια της διαμαρτυρίας. Οι κοινωνικές διαφορές ολοένα και μεγαλώνουν τα τελευταία χρόνια, και αυτό είναι ένα από τα κομβικά στοιχεία για να κατανοήσει κανείς αυτό που συμβαίνει», καταλήγει η Εμπαντί.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

31/12/2017 11:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρώμη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: