Για να στηρίξουμε κυβέρνηση απαιτούμε μια νέα ευρωπαϊκή πολιτική, ξεκαθαρίζει ο Σουλτς




Τη βαθιά μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά και αυτή του γερμανικού κοινωνικού συστήματος, θέτει ως βασική προϋπόθεση για να στηρίξει μια Κυβέρνηση υπό την Καγκελάριο ‘Αγκελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Σπίγκελ «η γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να αλλάξει. Μια θετική απάντηση από την πλευρά της Γερμανίας στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι ο πυρήνας κάθε διαπραγμάτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σουλτς αναφέρει πως «ζητάμε την καθιέρωση μιας κοινής ευρωπαϊκής φορολογικής πολιτικής και ενός Υπουργού Οικονομικών της ΕΕ. Είναι επίσης απαραίτητη μια κοινή ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική, όπως και η καθιέρωση κοινών προδιαγραφών για την οικονομική πολιτική». Και τονίζει πως «χρειαζόμαστε την επανίδρυση της Ευρώπης».

Στο μεταξύ στο πλαίσιο των διεργασιών για τον σχηματισμό Κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, αύριο Δευτέρα θα συνεδριάσει το Προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Στην συνεδρίαση αυτή θα συζητηθεί το ποιά εναλλακτική πρόταση θα μεταφερθεί στο συνέδριο του κόμματος.

Οι λύσεις που θα προταθούν από τους Σοσιαλδημοκράτες είναι τρεις: συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες, στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας ή εκ νέου προσφυγή στις κάλπες

Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν μέσα στο κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, πιο πιθανό θεωρείται πως θα προταθεί η έναρξη διαπραγματεύσεων για συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού.

Ο Μάρτιν Σουλτς έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Το πράσινο φως σε οποιαδήποτε πρόταση θα το δώσει το συνέδριο της ερχόμενης Πέμπτης, ενώ θα πρέπει να ακολουθήσει και ψηφοφορία των μελών του κόμματος.

Πάντως, στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών της Καγκελαρίου Μέρκελ δηλώνουν πως είναι διατεθειμένα να αναμένουν μέχρις ότου οι Σοσιαλδημοκράτες λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να υποδείξουν πως δεν υφίσταται χρονική πίεση.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος – Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ 03/12/2017 14:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: