Τα χημικά του Άσαντ διχάζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας: Απέναντι, πάλι, ΗΠΑ και Ρωσία




Δύο “ανταγωνιστικά” σχέδια απόφασης, το ένα ρωσικό, το άλλο αμερικανικό, διανεμήθηκαν στα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενόψει της συζήτησης για την εντολή της αποστολής έρευνας για τα χημικά όπλα στη Συρία, με το διακύβευμα πλέον να είναι εάν το έργο της αποστολής αυτής στη χώρα θα συνεχιστεί ή θα τερματιστεί.

Η ένταση ανεβαίνει μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων όσον αφορά την ανανέωση της εντολής της αποστολής των ερευνητών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), η ισχύς της οποίας εκπνέει τη 16η Νοεμβρίου. Η έκθεση της αποστολής για την επίθεση της 4ης Απριλίου με αέριο σαρίν στο χωριό Χαν Σεϊχούν (πάνω από 80 νεκροί), που ελεγχόταν από αντάρτες και τζιχαντιστές, η οποία επιδόθηκε στο ΣΑ πριν από μία εβδομάδα, ήταν αυτή που έβαλε τη φωτιά στο μπαρούτι.

Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που κατήγγελλε η Δύση για καιρό, ότι δηλαδή η Δαμασκός ευθυνόταν για την επίθεση, που φέρεται να έγινε με στρατιωτικό αεροσκάφος. Το περιεχόμενό της προκάλεσε την οργή της Ρωσίας, που αντιθέτως θεωρεί ότι το σαρίν που βρέθηκε στο Χαν Σεϊχούν ερρίφθη με οβίδα, από το έδαφος, όχι κατά τη διάρκεια μιας συριακής αεροπορικής επιδρομής.

Την Πέμπτη η Ρωσία διένειμε στα κράτη μέλη του ΣΑ ένα σχέδιο απόφασης που προβλέπει ότι η διεθνής αποστολή θα συνεχίσει το έργο της για έξι μήνες, ως τη 16η Μαΐου 2018, αλλά υπό τον όρο ότι η έκθεση για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν θα αναθεωρηθεί και η σύνθεση των ομάδων της, που η Μόσχα θεωρεί πως δεν επιδεικνύουν αντικειμενικότητα, θα αναθεωρηθεί.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι θα εκφραστεί «η λύπη» του ΣΑ διότι οι ερευνητές «δεν πήγαν στο Χαν Σεϊχούν, ούτε συνέλεξαν δείγματα στη βάση αλ Σαϊράτ», από όπου κατήγγειλαν ότι απογειώθηκε το αεροσκάφος που έκανε την επιδρομή στο Χαν Σεϊχούν την 4η Απριλίου. Σε αντίποινα, η βάση αυτή βομβαρδίστηκε από τις ΗΠΑ.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης καλεί ταυτόχρονα τον Κοινό Μηχανισμό Έρευνας (JIM) να «στείλει μια ομάδα ερευνητών το ταχύτερο στο Χαν Σεϊχούν» και «μια νέα ομάδα στη βάση αλ Σαϊράτ για να συλλέξει δείγματα». Προβλέπει επίσης να παγώσει η δημοσιοποίηση «των συμπερασμάτων» του JIM όσον αφορά την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.

Εντελώς αντίθετο στη ρωσική προσέγγιση, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης, το οποίο διανεμήθηκε και αυτό χθες στα κράτη μέλη του ΣΑ, προβλέπει την ανανέωση της εντολής του JIM για δύο χρόνια. Υπογραμμίζει τη «βαθιά ανησυχία» του ΣΑ για την έκθεση σχετική με την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν, που επιρρίπτει την ευθύνη στη Δαμασκό. Εκφράζει την «υποστήριξη» του Συμβουλίου Ασφαλείας στους ερευνητές και απαιτεί από όλα τα εμπόλεμα μέρη να διευκολύνουν το έργο τους.

Το αμερικανικό κείμενο ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη μέτρων βάσει του Κεφαλαίου 7 του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας.

Στην έκθεσή τους, που διανεμήθηκε στα κράτη μέλη του ΣΑ την 26η Οκτωβρίου, οι ερευνητές δηλώνουν «πεπεισμένοι ότι η Συριακή Αραβική Δημοκρατία ευθύνεται για τη χρήση σαρίν στο Χαν Σεϊχούν την 4η Απριλίου 201». Το «σενάριο» που θεωρούν το «επικρατέστερο» είναι ότι η διασπορά του σαρίν έγινε «με μια βόμβα που ερρίφθη από αεροσκάφος», σύμφωνα με την έκθεση.

Στην ίδια έκθεση γίνεται λόγος για 33 επιθέσεις με χημικά όπλα που έχουν τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα και οι 27 αποδίδονται στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανάμεσά τους επτά από την 1η Μαρτίου ως την 7η Μαρτίου, ενώ επισημαίνεται πως οι δράστες των υπολοίπων έξι δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές ποιοι ήταν.

Για πολλούς διπλωμάτες, πλέον το διακύβευμα της διπλωματικής μάχης σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα δεν είναι άλλο από το εάν θα συνεχίσει να υπάρχει η ομάδα, η οποία είχε συγκροτηθεί για να διεξαγάγει έρευνα για επιθέσεις με αέριο χλώριο. Ο αριθμός των υποθέσεων που της ανατέθηκε να ερευνήσει μεγάλωσε με τα χρόνια, καθώς χρησιμοποιήθηκαν πολύ πιο επικίνδυνα όπλα στον πόλεμο στη Συρία, ανάμεσά τους και αέριο σαρίν.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ερευνητές ασχολούνται σήμερα με περίπου 60 φακέλους και μια αναστολή ή η οριστική διακοπή της εντολής τους τη 16η Νοεμβρίου θα εκμηδένιζε τη δυνατότητά τους να ολοκληρώσουν το έργο τους.

Τα δύο σχέδια απόφασης έχουν περιεχόμενο «πολύ μακρινό» το ένα από το άλλο, και το ερώτημα πλέον είναι αν μπορεί «να σωθεί ο JIM», συνόψισε ένας διπλωμάτης υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Οι Ρώσοι θέλουν να σκοτώσουν τον JIM δίχως να επωμιστούν την ευθύνη» για αυτό, έκρινε άλλος διπλωμάτης, μιλώντας και αυτός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Ο τελευταίος τόνισε πως δεν θεωρεί το κείμενο που πρότεινε η Μόσχα «μια βάση πάνω στην οποία να μπορούμε να εργαστούμε» για να εξευρεθεί συναίνεση στο ΣΑ.

Την 24η Οκτωβρίου η Ρωσία άσκησε βέτο στην ανανέωση της εντολής του JIM για έναν χρόνο, αφού η προσπάθειά της να αναβληθεί η ψηφοφορία για να συζητηθεί η έκθεση για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν απέτυχε.

Ο Λευκός Οίκος επιτέθηκε στη Ρωσία, κρίνοντας ότι η προσπάθειά της «να υπονομεύσει και να εξαλείψει τον JIM δείχνει απόλυτη αδιαφορία για τα δεινά και την απώλεια ζωών που προκάλεσε η χρήση χημικών όπλων στη Συρία» και «απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τους διεθνείς κανόνες».

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Πέμπτη πως η Μόσχα θεωρεί «απαράδεκτη» την πολιτικοποίηση του έργου των ερευνητών για τις επιθέσεις με χημικά όπλα στη Συρία.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

03/11/2017 07:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-TASS
Νέα Υόρκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: