Πρωτοβουλία δημιουργίας “ομάδας μικρών κρατών της Μέσης Ανατολής” αναλαμβάνει ο Συλλούρης




Το συντονισμό προσπάθειας για δημιουργία ομάδας μικρών κρατών της Μέσης Ανατολής, που θα περιλαμβάνει τις μικρές χώρες του Κόλπου και την Κύπρο, έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, όπως ο ίδιος δήλωσε στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την 2η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως στην ομάδα αυτή δεν θα συζητούνται πολιτικά ζητήματα υψίστης σημασίας, αλλά άλλα θέματα συνεργασίας όσον αφορά την παιδεία, την έρευνα, την κουλτούρα και άλλες δραστηριότητες.

Δυσκολίες υπάρχουν πολλές, ιδιαίτερα με τις εξελίξεις σε αυτή την περιοχή. ‘Όμως είναι ένας στόχος, ο οποίος δεν θεωρώ ότι είναι απραγματοποίητος, ανέφερε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως έστω και εάν δεν πραγματοποιηθεί η εν λόγω ομάδα, αυτή η διεργασία θα αφήσει πίσω της κάποια οφέλη.

«Αναλάβαμε μια πρωτοβουλία όταν επισκεφθήκαμε το Κουβέιτ και κάναμε μια εισήγηση για να γίνει μια ομάδα μικρών κρατών της Μέσης Ανατολής που να περιλαμβάνει τις μικρές χώρες του Κόλπου και την Κύπρο», είπε ο κ. Συλλούρης.

Σημείωσε πως το θέμα αυτό το συζήτησε στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον Πρόεδρο του Κουβέιτ και με τον Πρόεδρο του Ομάν και θα το συζητήσει και την επόμενη εβδομάδα, που θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ομάν.

«Και οι τρεις χώρες έχουμε συμφωνήσει ότι αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα την οποία πρέπει να επεξεργαστούμε και μου έχει ανατεθεί και το αποδέχθηκα να αναλάβω το συντονισμό μέχρι να καταλήξουμε σε κάτι τελικό», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στις ενότητες που συζητήθηκαν κατά τη διάρκειά της.

Για τα θέματα γενικής συνεργασίας είπε πως η ενότητα αυτή «έβαλε πλέον τις βάσεις της συνεργασίας σε πρακτική βάση». Ανέφερε πως «το γεγονός ότι συμφωνήσαμε να υπάρχει ένα πρόσωπο σε κάθε Βουλή, ένα πρόσωπο σε κυβερνητικό επίπεδο και η ιστοσελίδα στην οποία θα καταγράφονται τα πάντα, αυξάνει τον αλληλοέλεγχο, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τη διαφάνεια, την ενημέρωση, τη γνώση και κατ’ επέκταση αυτό οδηγεί στην εμπλοκή των θεσμών αλλά ειδικά των πολιτών, είτε ως άτομα, είτε ως εταιρείες, είτε ως οργανώσεις κ.λπ.».

Είπε ακόμη πως συζήτησαν και τα θέματα των υδάτινων πόρων και της διασποράς. Σε ό,τι αφορά το θέμα των υδάτινων πόρων ανέφερε πως έχει τροχιοδρομηθεί αυτό να μετεξελιχθεί σε θέμα υδάτων σε σχέση και με το περιβάλλον και να υπάρχει επέκταση στο θέμα της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.

Για το θέμα της διασποράς, είπε πως «το μετατρέψαμε σε θέμα συνεργασίας και κατ’ επέκταση και πάλιν της επιχειρηματικότητας».

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως η όλη προσέγγιση και φιλοσοφία σε αυτά τα ζητήματα είναι ότι οι γενικές τοποθετήσεις για συνεργασία πρέπει, για να φέρουν απτά αποτελέσματα, να γίνουν συγκεκριμένες.

«Και η εμπλοκή στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος είναι που θα φέρει τις κοινωνίες κοντά για συνεργασία», σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τριμερών συνεργασιών σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και με άλλες χώρες, ο κ. Συλλούρης είπε πως στο θέμα αυτό η Κύπρος μπορεί να παίξει ένα μεσολαβητικό και καταλυτικό ρόλο.

Σημείωσε πως η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής θα γίνει με πολλούς τρόπους, στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, με τη διεύρυνση επιχειρηματικών δράσεων και δράσεων συνεργασίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς επίσης στην τεχνολογία, στην έρευνα και γενικότερα στην ανάπτυξη.

Κληθείς, με αφορμή τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως στη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε ό,τι αφορά τα θέματα της Ενέργειας προστίθεται και η Ιταλία, αν υπάρχουν σκέψεις να εμπλακεί και η Ιταλία σε αυτή την κοινοβουλευτική συνεργασία, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως με τη χώρα αυτή υπάρχουν και σε επίπεδο κοινοβουλίων άριστες σχέσεις.

Σημείωσε παράλληλα πως αυτή τη στιγμή «εργαζόμαστε περισσότερο με την περιοχή μας και με τις χώρες του Κόλπου».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/11/2017 13:53

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: