Οι σχέσεις Ισραήλ και Κύπρου δεν εξαρτώνται από τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία




Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο δεν εξαρτώνται από τις σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία ή οτιδήποτε άλλο και είναι θερμές και βρίσκονται στο προσκήνιο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ (Κνεσσέτ) Yuli – Yoel Edelstein, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, και σήμερα συναντήθηκε με τον ομόλογό του Δημήτρη Συλλούρη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλλούρης καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για 2η φορά στη θητεία του, σημειώνοντας πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που ο κ. Edelstein επισκέπτεται επίσημα δύο φορές μέσα σε 4,5 χρόνια.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως τα δύο Κοινοβούλια θέλουν στην πράξη με τη συνεργασία τους να το μετατρέψουν ως συνήθεια των απλών πολιτών, των επιχειρηματικών και γενικότερα των δύο λαών. «Η ιστορική και η σημερινή πολιτική καλή σχέση με το Ισραήλ να μετατραπεί σε σχέση των λαών μας για αποτελέσματα πρακτικά, ώστε να αποδεικνύεται ότι οι δύο λαοί στην περιοχή, στηρίζουν την ασφάλεια, την ηρεμία και την πρόοδο», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Edelstein, αφού ευχαρίστησε τον κ. Συλλούρη για την υποδοχή, είπε πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα την οποία επισκέπτεται επισήμως δύο φορές, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς δείχνει το επίπεδο των καλών σχέσεων ανάμεσα στις δύο γειτονικές και δημοκρατικές χώρες.

Όπως ανέφερε, στην Κνεσέτ εδώ και 22 χρόνια μνημονεύουν το τραγικό γεγονός της δολοφονίας του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, κάτι ωστόσο που ενδυνάμωσε τη δημοκρατία κάνοντας την πιο σταθερή. Είπε πως οι σχέσεις των δύο δημοκρατικών χωρών, οι οποίες συνεχίζονται και με τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια, δείχνουν την αφοσίωση τους στη Δημοκρατία.

Ο κ. Edelstein πρόσθεσε πως κατανοούν το ότι κάποιοι υποστηρίζουν πως οι σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο λόγω των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία και θεωρούν πως, όταν βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, τότε η Κύπρος δεν θα έχει την ίδια σημασία για το Ισραήλ, απορρίπτοντας ωστόσο αυτή την εκτίμηση.

«Εδώ και τέσσερα χρόνια τα πράγματα δεν είναι έτσι. Όσο και να υπάρχει μια άλλη κατάσταση, οι σχέσεις Ισραήλ και Κύπρου είναι πάντοτε στο προσκήνιο, είναι πάντοτε θερμές, είναι πάντοτε σωστές. Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Κύπρο δεν εξαρτώνται από κανένα άλλο, είναι σχέσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τις δύο χώρες, και προχωρούν», κατέληξε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/11/2017 16:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: