Η εποχή του μεγάλου τρόμου και στη Νέα Υόρκη: Η τρομολαγνεία επέστρεψε στην αμερικανική μεγαλούπολη




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί ένα νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη. Πέρασαν δεκαέξι και πλέον χρόνια από εκείνο το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου. Τώρα, επαναλαμβάνονται οι ίδιες συζητήσεις γύρω από τις αιτίες τέτοιων επιθέσεων και για τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από τις αμερικανικές Αρχές.

Η τρομολαγνεία επέστρεψε στην αμερικανική μεγαλούπολη και είναι δικαιολογημένη, ενώ μεγάλο ποσοστό των πολιτών ανησυχεί όλο και περισσότερο για το ενδεχόμενο επιθέσεων με βιολογικά ή πυρηνικά όπλα.

Ο 29χρονος Ουζμπέκος οδηγός μικρού φορτηγού που είχε ενοικιάσει σκότωσε οκτώ και τραυμάτισε έντεκα ποδηλάτες και πεζούς στο κάτω μέρος της δυτικής πλευράς του Μανχάταν -κατά μήκος του ποταμού Χάντσον- την περασμένη Τρίτη, ημέρα του Χάλογουιν, αφήνοντας μήνυμα ότι ήταν οπαδός του Ισλαμικού Κράτους. Το έγκλημα ήταν πανομοιότυπο με αυτά της Νίκαιας, του Βερολίνου, της Βαρκελώνης και του Λονδίνου. Τα πέντε θύματα-ποδηλάτες και ένας από τους τραυματίες είναι Αργεντινοί φίλοι που βρίσκονταν στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσουν την 30ή επέτειο της αποφοίτησής τους από το Λύκειο. Το έκτο θύμα είναι μια Βελγίδα τουρίστρια που επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη με την αδελφή και τη μητέρα της. Οι δύο άλλοι νεκροί είναι Αμερικανοί.

Δέκα ακόμη άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή, αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση και ανάμεσά τους δυο παιδιά που τραυματίστηκαν όταν το φορτηγάκι χτύπησε το σχολικό τους λεωφορείο. Ο δράστης Σαϊφούλο Σαϊπόφ, ο οποίος είναι μετανάστης από το Ουζμπεκιστάν και αφίχθηκε νόμιμα στις ΗΠΑ το 2010, πυροβολήθηκε από αστυνομικό, συνελήφθη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο. Όταν σκότωνε τους ανυποψίαστους πολίτες που έκαναν τη βόλτα τους, φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» και το έγκλημα έγινε κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, όπου το 2001 έχασαν τη ζωή τους τρεις χιλιάδες περίπου Αμερικανοί. Η πόλη της Νέας Υόρκης έχει περισσότερα από 1.000 μίλια διαδρομών ποδηλασίας και περισσότερες από 200 λωρίδες ποδηλάτων στο Μανχάταν και όπως εκτιμάται θεωρείται ένας εύκολος στόχος για τους τρομοκράτες, όπως και οι πλατείες και τα πάρκα της πόλης.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου μπορεί να άλλαξαν την Αμερική και τον κόσμο, αλλά οι επιθέσεις των «μοναχικών λύκων», των νέων αυτών τζιχαντιστών, διαμορφώνουν συνθήκες ενός επικίνδυνου ιδεολογικού φανατισμού, ενισχύοντας τις αντιμεταναστευτικές πρακτικές και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής θρησκείας, με στοχοποίηση Μουσουλμάνων και χώρων λατρείας τους. Από την περασμένη Τρίτη, η Νέα Υόρκη βιώνει την καινούργια αυτή εποχή του μεγάλου τρόμου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: