Απόφαση Τραμπ μετά την περιοδεία σε Ασία για ένταξη Βόρειας Κορέας σε λίστα υποστηρικτών της τρομοκρατίας




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «θα αποφασίσει στο τέλος της περιοδείας του» στην Ασία αν θα πρέπει να συμπεριληφθεί και πάλι η Βόρεια Κορέα στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, δήλωσε εκπρόσωπός του.

Το 2008 η Ουάσινγκτον είχε αφαιρέσει την Πιονγκγιάνγκ από τον κατάλογο αυτό και αν περιληφθεί και πάλι σημαίνει ότι θα επιβληθούν νέες μονομερείς κυρώσεις εναντίον της.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα αποφασίσει στο τέλος της περιοδείας του», επεσήμανε η Σάρα Χάκαμπι- Σάντερς, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου από το προεδρικό αεροσκάφος που μετέφερε τον Τραμπ στην Κίνα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στο Πεκίνο ως την Παρασκευή και αναμένεται να συζητήσει το θέμα της Βόρειας Κορέας με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. Η περιοδεία του στην Ασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιβληθούν ενισχυμένες κυρώσεις εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, ενώ τον Αύγουστο επικύρωσε ένα νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε την ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Ένα άρθρο του νομοσχεδίου αναφέρει ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να αποφασίσει σε διάστημα 90 ημερών αν η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να περιληφθεί ξανά στον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία. Η απόφαση αυτή δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Η Πιονγκγιάνγκ βρισκόταν στον κατάλογο αυτό επί 20 χρόνια, από το 1988 ως το 2008, εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής της στην κατάρριψη ενός νοτιοκορεάτικου αεροπλάνου το 1987 από την οποία σκοτώθηκαν 115 άνθρωποι.

Τον Οκτώβριο του 2008 επί προεδρίας Τζορτζ Ου. Μπους οι ΗΠΑ απέσυραν τη Βόρεια Κορέα από τον κατάλογο αυτό, με αντάλλαγμα τη διεξαγωγή ελέγχου σε «όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις» της χώρας.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

08/11/2017 13:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: