Από τη Ρωσία ζητά πίεση προς Άσαντ για παύση χρήσης χημικών σε Συρία, η Ευρωπαϊκή Ένωση




Η ΕΕ καταδικάζει μέσω της Υπάτης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς και τους ισλαμιστές, μετά τα αποτελέσματα της σχετικής επίσημης έρευνας του ΟΗΕ και ζητά από όλα τα κράτη και ειδικά από τη Ρωσία να ασκήσουν την επιρροή τους για να μην επαναληφθεί τέτοια απάνθρωπη ενέργεια.

Συγκεκριμένα ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων – ο κοινός μηχανισμός των Ηνωμένων Εθνών (JIM) παρουσίασε χθες την έβδομη έκθεσή του, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Αραβική Δημοκρατία της Συρίας ήταν υπεύθυνη για την απελευθέρωση του αερίου σαρίν στον Χαν Σέικουν της Συρίας στις 4 Απριλίου 2017, ενώ κατέληξε και στο συμπέρασμα ότι το Da`esh ήταν υπεύθυνο για τη χρήση της αερίου μουστάρδας-θείου στο Ουμ Χους στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου του 2016.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η ΕΕ εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι “η ΕΕ εκφράζει την έντονη καταδίκη της για αυτές τις ανείπωτες πράξεις. Η φρικτή χρήση του του νευρικοπαραλλητικού αερίου του Συριακού καθεστώτος κατά του λαού του Χαν Σέικουν είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες ζωών. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε, είτε πρόκειται για κράτος είτε για μη κρατικούς φορείς, οπουδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και πρέπει να καταδικάζεται αυστηρά”.

Αυτή είναι η τέταρτη χημική επίθεση από τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και η δεύτερη από την Da`esh που επιβεβαίωσε ο ΟΗΕ.

Η ΕΕ αναφέρει ότι οι επιθέσεις αυτού του είδους ενισχύουν μόνο την επείγουσα ανάγκη για μια πραγματική πολιτική μετάβαση στη Συρία και τη βούληση της ΕΕ να υποστηρίξει τις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη διαμεσολάβηση μιας πολιτικής λύσης στη συριακή διαμάχη μέσω των ενδο-συριακών συνομιλιών στη Γενεύη.

“Οι υπεύθυνοι για τέτοιες πράξεις πρέπει να λογοδοτούν. Οποιεσδήποτε οντότητες και άτομα που είναι ένοχοι παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων, πρέπει να τιμωρούνται ανάλογα”, αναφέρει στο μήνυμά της η Ύπατη Εκπρόσωπος Μογκερίνι.

Η ΕΕ έχει αναλάβει επανειλημμένα δράση κατά της επιβεβαιωμένης χρήσης χημικών όπλων από τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Da`esh και εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να λάβει αυστηρά μέτρα κατά των εγκλημάτων αυτών.

Τον Ιούλιο του 2017, η ΕΕ επέβαλε πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στους αξιωματούχους και επιστήμονες υψηλού επιπέδου της Συρίας για το ρόλο τους στην ανάπτυξη και τη χρήση χημικών όπλων κατά του άμαχου πληθυσμού. Περαιτέρω κυρώσεις εξετάζονται για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο ατιμωρησίας.

Η ΕΕ τέλος καλεί όλες τις χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να αποτρέψουν οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς και καλεί τους συμμάχους του καθεστώτος, ιδίως τη Ρωσία, να ασκήσουν κατάλληλη πίεση στο συριακό καθεστώς για το σκοπό αυτό.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 08/11/2017 14:32

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: