Ξεκινά ο 5ος γύρος των διαπραγματεύσεων για το Brexit: Αγκάθι τα δικαιώματα των πολιτών




Με συνάντηση συντονιστών και τεχνοκρατών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κομισιόν, που εκπροσωπεί τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες, χθες το απόγευμα ο 5ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά από διακοπή μιας μέρας (Τρίτη), θα καταφτάσει στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής πλευράς Ντέιβιντ Ντέιβις. Ο “5ος γύρος” θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, με κοινές δηλώσεις Μπαρνιέ – Ντέιβις.

Οι δύο πλευρές έχουν στο τραπέζι το ζήτημα της οικονομικής συνεισφοράς του ΗΒ στον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά το 2019, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και το ζήτημα της νήσου της Ιρλανδίας. Η “παράταση”, ή αλλιώς η “μεταβατική περίοδος”, που ζήτησε εσχάτως η Τερέζα Μέι, δεν μπορεί να συζητηθεί, διότι δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η διαπραγματευτική εντολή του Μισέλ Μπαρνιέ από τα Κράτη Μέλη. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις 20 Οκτωβρίου (Σύνοδος Κορυφής των 27 επί του άρθρου 50) και οι συζητήσεις αυτές να ενταχθούν στον 6ο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, το γεγονός ότι η Βρετανία παραδέχθηκε τις υποχρεώσεις της, σχολιάζεται ως καλό βήμα, όμως για τις Βρυξέλλες και τα Κράτη Μέλη, αυτές τις υποχρεώσεις θα πρέπει να της τιμήσει κατά όλη την περίοδο πληρωμών, δηλαδή, όχι μέχρι το 2020 (και την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου) αλλά ως το 2022 (οπότε καταβάλλεται η τελευταία πληρωμή από τον τρέχοντα προϋπολογισμό). Η διαφορά αυτή στον υπολογισμό των ποσών αγγίζει και ξεπερνά τα 15 δις ευρώ.

Σε σχέση με τους πολίτες και τη διατήρηση των δικαιωμάτων, η ΕΕ εκτιμά ότι οι μέχρι στιγμής προτάσεις της Βρετανίας είναι ανεπαρκείς. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων, κατά την ΕΕ, περνάει μέσα από την τελική κρίση του Δικαστηρίου της ΕΕ. Οι Βρετανοί προσπαθούν να αποφύγουν αυτή την θέση. Ωστόσο το νομικό καθεστώς έχει να κάνει με την ερμηνεία δικαίου της ΕΕ και κοινοτικού κεκτημένου, που στη βάση της Συνθήκης μπορεί να παρέχει μόνο το ΔΕΕ. Ελλείψει προόδου στο συγκεκριμένο θέμα, μεταξύ άλλων ανεπίλυτο παραμένει και το μελλοντικό καθεστώς των “κυρίαρχων βρετανικών βάσεων στην Κύπρο”.

Για το συγκεκριμένο θέμα με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ομάδα Μπαρνιέ οφείλει, σε ξεχωριστές συζητήσεις για το θέμα, να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εργασία και μετακίνηση των πολιτών και των εργαζομένων που ζουν και εργάζονται στα εδάφη των κυρίαρχων βρετανικών βάσεων, προς την υπόλοιπη Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως έγινε γνωστό για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνουν και διαγνωστικού χαρακτήρα συζητήσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΒ. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, το οποίο θα ενταχθεί στην συνθήκη αποχώρησης του ΗΒ, θα αποτελέσει προϊόν των συζητήσεων Μπαρνιέ – Ντέιβις, στη βάση των οδηγιών που έχει δώσει η Κύπρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η θέση των 27 της ΕΕ είναι αταλάντευτη ως προς το ότι η διαπραγμάτευση με το ΗΒ γίνεται μόνο μέσω Μπαρνιέ και μόνο σε επίπεδο 27, ακριβώς διότι έτσι διασφαλίζονται τα συμφέροντα των μικρών κρατών έναντι του ΗΒ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Λουμεμβούργο/Λουξεμβούργο 10/10/2017 10:46

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: