Το αμερικανικό επενδυτικό όνειρο: «Ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι αριστερός;», ρωτούσαν…




Γράφει ο Κώστας Λασκαράτος*

«Ποιος είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι αριστερός;», «Θα σας λείψει ο Σόιμπλε;» ρωτούσαν ανάμεσα στα άλλα τον πρωθυπουργό τα μέλη του Brookings Institution, της δεξαμενής σκέψης που αποτέλεσε την τελευταία στάση του Ελληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον.

Εχοντας στο κοινό κυρίως επιχειρηματίες της ομογένειας αλλά και γνωστούς Ελληνες επιχειρηματίες, όπως ο CEO του Ομίλου ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού, και ο πρόεδρος του ομίλου 24media, Δημήτρης Μάρης, ο Αλέξης Τσίπρας έμοιαζε να μη δυσκολεύεται από κανένα ερώτημα.

Γνώριζε άλλωστε καλά πως κανένα ερώτημα δεν θα μπορούσε να είναι πιο άβολο από εκείνο που είχε δεχτεί, μερικές ώρες πριν, από Αμερικανό δημοσιογράφο, ο οποίος στο Rose Garden και ενώπιον του Ντόναλντ Τραμπ, είχε επιλέξει να του υπενθυμίσει όσα, κατά το παρελθόν, έλεγε απευχόμενος την εκλογή του Αμερικανού μεγιστάνα στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ.

Ακόμη και αυτό το πολυσυζητημένο -αν και απολύτως αναμενόμενο- ερώτημα δεν στάθηκε πάντως ικανό να χαλάσει τη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα, που μάλλον το εξέλαβε ως ευκαιρία προκειμένου να ξεκαθαριστεί, μια για πάντα, η αιχμή που είχε αφήσει. «Το ταξίδι πήγε καλά. Οι βασικοί στόχοι επιτεύχθηκαν», σχολίαζε λίγο πριν μαζέψει τις αποσκευές του από το Blair house ο πρωθυπουργός.

Τα εικοσιτετράωρα που είχαν προηγηθεί στο Σικάγο, η επαφή του με επιχειρηματίες της ομογένειας, το «επενδυτικό comeback» το οποίο οι τελευταίοι διέκριναν, οι πιέσεις της ελληνικής κοινότητας στη United Airlines για απευθείας σύνδεση Ελλάδας-Σικάγου σε κλειστή σύσκεψη υπό τον ίδιο, η «υποσχετική» των Ελλήνων ιδιοκτητών της Cinespace για κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα είχαν τονώσει το ηθικό της ελληνικής αποστολής.

Η συνολική στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και οι εξαιρετικά υποστηρικτικές δημόσιες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ έκαναν αργότερα στην Ουάσινγκτον το κυβερνητικό κλιμάκιο να νιώθει δικαιωμένο από τη φράση «η Ελλάδα επιστρέφει», που επέλεξε να κάνει σημαία του ταξιδιού του και να εντάξει σχεδόν στο σύνολο των ομιλιών του ο Αλέξης Τσίπρας.

Κορυφαία ζητήματα, όπως τα εθνικά, δεν έμειναν χαμηλά στην ατζέντα. Η γεωπολιτική πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τα ενεργειακά κυριάρχησαν σε πολλές επαφές.

Το επενδυτικό κάλεσμα ωστόσο, που έκανε με κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός, πρόδιδε την προφανή προτεραιότητα που έδινε η Αθήνα σε αυτό το ταξίδι, αλλά και τις ολοφάνερες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση στον ουσιαστικό ρόλο της Αμερικής για την οριστική υπέρβαση της κρίσης.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε. Τα μηνύματα ήταν θετικά και η χρονική συγκυρία σίγουρα ευνοϊκή. Τα δεδομένα καθιστούν μεγαλύτερη την ευθύνη της κυβέρνησης να μη χάσει την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα των δεκάδων πολύωρων επαφών στις Ηνωμένες Πολιτείες μένει να φανεί.

*Πολιτικός συντάκτης, απεσταλμένος της ΕΡΤ στις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: