Mη εφαρμογή νομοθεσιών για τους αιχμαλώτους πολέμου, διαπιστώνει η Επιτροπή Προσφύγων




Σαράντα τρία χρόνια μετά την τουρκική εισβολή εφαρμόζονται καμία ή ελάχιστες πρόνοιες των έξι συνολικά νομοθεσιών που αφορούν τους αιχμάλωτους πολέμου, όπως ενημερώθηκε η κοινοβουλευτική επιτροπή Προσφύγων.

Το θέμα της εφαρμογής του νόμου για αναγνώριση όλων των αγώνων του κυπριακού λαού για ελευθερία και δημοκρατία και οι τιμές που πρέπει να αποδοθούν στους παθόντες αγωνιστές, τέθηκε εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής, η οποία διά της προέδρου της, Σκεύης Κουκουμά, διαπίστωσε ότι δεν έγινε τίποτα προς την κατεύθυνση της ενοποίησης των έξι συνολικά νομοθεσιών που αφορούν το θέμα.

«Δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα ακόμα και στην πορεία βλέπουμε ότι και οι υφιστάμενες νομοθεσίες δεν εφαρμόζονται», ανέφερε στις δηλώσεις της η κ. Κουκουμά.

Αναφορικά με τις πρόνοιες για την παραχώρηση ηθικών αμοιβών, τη δημιουργία και κατασκευή μνημείων αιχμαλώτων και τον καθορισμό της 23ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης και τιμής για τους αιχμαλώτους, η κ. Κουκουμά είπε πως γίνονται απλά κάποιες αναφορές στα πλαίσια των προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το Δεν Ξεχνώ και τίποτα περισσότερο.

Σε σχέση με την ανέγερση μνημείου αιχμαλώτων, που είχε προβλεφθεί ότι θα κατασκευαζόταν στο προαύλιο της ξενοδοχειακής σχολής, η κ. Κουκουμά είπε πως το θέμα δεν έχει προχωρήσει αφού υπήρχε πρόθεση η χώρος να πωληθεί.

Η κ. Κουκουμά είπε τέλος πως συζητήθηκε και το θέμα της παραχώρησης κάρτας αναπήρων του 1974, ξεκαθαρίζοντας πως «οι άνθρωποι διεκδικούν μια απλή ικανοποίηση και αναγνώριση».

«Δεν στοχεύουν να διεκδικήσουν υλικές αποζημιώσεις. Αλλά τουλάχιστον αυτή η πτυχή που αφορά την αναγνώριση, μας έχει δοθεί η διαβεβαίωση και η δέμσευση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα παραχωρηθεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου είπε πως το θέμα απόδοσης του χρέους στους αιχμαλώτους πολέμου εκκρεμεί εδώ και 43 χρόνια και διερωτήθηκε γιατί αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτό.

«Δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν έξι νομοθεσίες για τα ζητήματα των αιχμαλώτων εκ των οποίων καμία δεν εφαρμόζεται. Ίσως σε ελάχιστες περιπτώσεις να εφαρμόζονται κάποιες πρόνοιες περιστασιακά», είπε, προσθέτοντας ότι η επιδίωξη είναι να ετοιμαστεί μια ενιαία νομοθεσία.

Χαρακτήρισε το όλο θέμα ως τεράστιο και πολύπλοκο καθότι σε αυτό εμπλέκονται τουλάχιστον πέντε Υπουργεία (Άμυνας, Εσωτερικών, Εργασίας, Παιδείας και Υγείας), τα οποία όμως δεν έχουν καταρτίσει τα δικά τους μητρώα.

«Θεωρώ ότι το θέμα απόδοσης υλικών και ηθικών και ευεργετημάτων προς τους αιχμαλώτους πολέμου είναι χρέος της πολιτείας που θα έπρεπε να είχε ήδη αποδοθεί», κατέληξε.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 03/10/2017 14:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: