Καθησυχαστικός ο Αντόνιο Γκουτέρες, κλοιό πιέσεων διαμορφώνουν οι αγγλοαμερικανοί




Του Κώστα Βενιζέλου

Κλιμάκιο των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται εντός Οκτωβρίου να έλθει στην Κύπρο για να προβεί σε επί τόπου αξιολόγηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενόψει και της έκθεσης και του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της Δύναμης.

Η αξιολόγηση αυτή θα γίνει στη σκιά της κατάρρευσης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, στη διάρκεια της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, τον περασμένο Ιούλιο στο Κραν Μοντάνα και της θέσης των Ηνωμένων Πολιτειών για μείωση της εισφοράς της χώρας αυτής προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις ειρηνευτικές αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού. Είναι προφανές πως διαμορφώνεται ένας κλοιός πιέσεων για τη Λευκωσία ενόψει της τελικής αξιολόγησης επαναφέροντας στο προσκήνιο τον μπαμπούλα της αλλαγής της αποστολής της Δύναμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος για τις Ειρηνευτικές Αποστολές, Jean-Pierre Lacroix, ο οποίος θα ετοιμάσει έκθεση προς τον Γ.Γ., Αντόνιο Γκουτέρες, ενόψει και της ανανέωσης της θητείας της Δύναμης τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η κάθοδος κλιμακίου στο νησί έχει δυο στόχους.

Ο πρώτος έχει αναφερθεί και δημόσια ενώ ο δεύτερος ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο στο παρασκήνιο. Πρώτος στόχος είναι οικονομικός και αφορά ευρύτερα στην πολιτική που επανεξετάζει ο Διεθνής Οργανισμός σε σχέση με τις αποστολές που έχει σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, ο δεύτερος συνδέεται με την προσπάθεια από διάφορους παράγοντες, κυρίως από την πλευρά των Αγγλοαμερικανών, να αλλάξουν τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέσα από τη μείωση των Δυνάμεών της και τη διαφοροποίηση του χαρακτήρα της αποστολής της.

Αυτό, ωστόσο, προϋποθέτει και απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και νέο ψήφισμα. Σημειώνεται συναφώς πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 186/1964 είχε αποφασίσει τότε την ανάπτυξη ειρηνευτικής δυνάμεως. Το σημαντικότερο, όμως, ήταν το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση με βάση το ψήφισμα του 1964 εκπροσωπεί διεθνώς το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν το ψήφισμα που απέκρουε και αποκρούει τις υπονομεύσεις για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρώην διπλωμάτης και νυν βοηθός Γενικός Γραμματέας, Jean-Pierre Lacroix, είχε μια πρώτη συζήτηση προ δεκαημέρου περίπου επί του θέματος στη Νέα Υόρκη με τον πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, με τον οποίο συζήτησε και άλλα θέματα. Συναντήθηκε, ωστόσο, και με τον λεγόμενο υπουργό Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, εξέλιξη που για πρώτη φορά έγινε (αξιωματούχος του ΟΗΕ να συναντά εκπρόσωπο του ψευδοκράτους) αιφνιδιάζοντας τη Λευκωσία. Το θέμα έχει συζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γκουτέρες παρουσιάσθηκε καθησυχαστικός ως προς το θέμα αυτό όταν εγέρθηκαν οι ανησυχίες της κυπριακής πλευράς. Η αποστολή υπό τον κ. Lacroix, που αναμένεται γύρω στις 18 Οκτωβρίου στην Κύπρο, θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους στο νησί, θα περιοδεύσει στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός και θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα αξιοποιηθούν στην έκθεση. Η Κύπρος δεν θα είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος σταθμός της αποστολής.

Το θέμα στην περίπτωση της Κύπρου δεν μπορεί να είναι οικονομικό. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προϋπολογισμό 6.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για όλες τις Ειρηνευτικές αποστολές. Ο προϋπολογισμός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέρχεται στα 57 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου αποτελούν εισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας ( 19 εκατομμύρια δολάρια) και της Ελλάδος (περίπου 6 εκατομμύρια δολάρια). Εάν αφαιρεθούν οι εισφορές Ελλάδος και Κύπρου, οι δαπάνες για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ αποτελούν το 0.5%-0.6% του προϋπολογισμού του Διεθνούς Οργανισμού για της Ειρηνευτικές Υπηρεσίες που δρουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο η απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κ. Colleen M. Traugher (International relation officer of Peacekeeping Sanctions and Counter-terrorism). Σκοπός της ήταν η ετοιμασία έκθεσης από μέρους για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα αφορά στην κατάργηση ή αντικατάσταση της Δύναμης! Οι Αμερικανοί εξετάζουν διάφορα σενάρια στη βάση της πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της εισφοράς της προς τα Ηνωμένα Έθνη για τις ειρηνευτικές αποστολές του Διεθνούς Οργανισμού. Έχουν εξετάσει μια φόρμουλα που προβλέπει την παραμονή ενδεχομένως μίας μικρής αστυνομικής δύναμης του ΟΗΕ, η οποία να βρίσκεται στο νησί στα πλαίσια των Καλών Υπηρεσιών. Μια τέτοια αλλαγή του ρόλου και της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ χρειάζεται απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μερικά από τα επιχειρήματα της Αμερικανίδας αξιωματούχου ήταν πως «η Δύναμη βρίσκεται πέραν των 50 χρόνων στο νησί και δεν μπορεί να παραμείνει εσαεί» ενώ υπέδειξε σε συνομιλητές της πως «δεν παρατηρούνται ουσιαστικές παραβιάσεις ή επεισόδια βίας μεταξύ των δυο πλευρών». Είναι προφανές πως θέμα κατοχής και παρουσίας κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο δεν φαίνεται να απασχολεί τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η Λευκωσία κινείται προληπτικά σε διπλωματικό επίπεδο. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιεί επαφές τόσο στη Λευκωσία όσο και στη Νέα Υόρκη και σε σημαντικές πρωτεύουσες. Οι συζητήσεις, κυρίως με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικεντρώνονται τόσο στο Κυπριακό και τα όσα διαδραματίσθηκαν τους τελευταίους μήνες καθώς και στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία υποδεικνύει πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλάξουν οι όροι εντολής και η αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Σημειώνεται πως η τουρκική πλευρά παρασκηνιακά στηρίζει μείωση (μέχρι και αποχώρηση) της Δύναμης, κυρίως όμως την αλλαγή των όρων εντολής.

Απομόνωσαν τον εξαφανισθέντα Ακιντζί

Κλιμακώνει βαθμηδόν το κατοχικό καθεστώς τις ενέργειές του για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, εδραίωση της κατοχής και για περισσότερη Τουρκία στα κατεχόμενα. Στη βάση αυτή και οι κινήσεις αποτροπής με κάθε μέσο οργανωμένων μεταβάσεων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα.

Με εντολές της Άγκυρας, το κατοχικό καθεστώς έχει στήσει ένα σκηνικό με το οποίο «δυσκολεύει τη ζωή» Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα (μικρό παράδειγμα η κατακράτηση 19 ταυτοτήτων από Ελληνοκύπριους που είχαν μεταβεί στον Τράχωνα με λεωφορεία). Η απόφαση για επιβολή δασμών, από σήμερα 1 Οκτωβρίου, σε προϊόντα που στέλνονται από τις ελεύθερες περιοχές σε εγκλωβισμένους, η απαγόρευση βιβλίων που προορίζονταν για τα σχολεία της Καρπασίας και μια σειρά από άλλα περιστατικά δείχνουν πως κινούνται με βάση σχεδίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σιγά-σιγά θα ξεδιπλώνονται κι άλλοι σχεδιασμοί και είναι πλέον προφανές πως τη διαχείρισή τους έχει αναλάβει πλήρως η ψευδοκυβέρνηση, που έχει απομονώσει τον εξαφανισθέντα Μουσταφά Ακιντζί. Η λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα διευθύνει και πάλι τη νέα «επέλαση» του καθεστώτος Ερντογάν στα κατεχόμενα, που σκοπό έχει τη βαθμηδόν προσάρτηση στην Τουρκία.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: