Καταδικάζει τη βία, αλλά και το δημοψήφισμα στην Καταλονία ο Φέρχοφσταντ




Διάλογο και αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ισπανική επαρχία της Καταλονίας ζητά ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφσταντ, επισημαίνοντας την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος, αλλά και καταδικάζοντας τη βία.

“Δεν θέλω να παρέμβω στα εσωτερικά θέματα της Ισπανίας, αλλά καταδικάζω απολύτως αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία”, δήλωσε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων.

Ανέφερε ότι “από τη μία πλευρά τα αποσχιστικά κόμματα προχώρησαν με ένα λεγόμενο δημοψήφισμα το οποίο απαγορεύτηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα συμμετείχε μόνο μια μειοψηφία, καθώς το 60% των Καταλανών είναι ενάντια στον διαχωρισμό”.

“Και από την άλλη”, συνέχισε, “ακόμη και όταν βασίζεται σε δικαστικές αποφάσεις έγινε χρήση δυσανάλογης βίας για να σταματήσει αυτό”.

Επεσήμανε ότι “στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούμε να βρούμε λύσεις μέσω του πολιτικού διαλόγου και με σεβασμό στη συνταγματική τάξη, όπως κατοχυρώνεται στις Συνθήκες, ιδίως στο άρθρο 4”.

“Ήρθε η ώρα για την αποκλιμάκωση”, ανέφερε. “Μόνο μια λύση με διαπραγματεύσεις στην οποία εμπλέκονται όλα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Καταλονίας, και με σεβασμό στη συνταγματική και έννομη τάξη της χώρας, μπορεί να είναι η μελλοντική πορεία”, κατέληξε.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 02/10/2017 08:49

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: