Η φυσιογνωμία του νέου Πρόεδρου της Κύπρου: Δεν πρέπει να δεσμεύεται εν κρυπτώ και παραβύστω




Του Λουκή Γ. Λουκαΐδη

Έκλεισε η προθεσμία για υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές. Τούτο όμως δεν εμποδίζει να οραματιστούμε πώς θα πρέπει να είναι η φυσιογνωμία του νέου προέδρου, για να υποδείξουμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ένας πρόεδρος με τα δεδομένα της Κύπρου ή τουλάχιστον να τα πλησιάζει.

Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί με λίγους κατοίκους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχει τις πολιτικές παραδόσεις που βρίσκει ένας σε σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες που λειτουργούν ως πλαίσια πολιτικής συμπεριφοράς παράλληλα με οποιαδήποτε νομοθεσία.

Η τραγική ιστορία της χώρας μας εμπόδισε την ανάπτυξη τέτοιων παραδόσεων. Αντίθετα, αναπτύχθηκαν νοοτροπίες αρνητικές για μια πολιτική ζωή του τόπου σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αναπτύχθηκε η ευνοιοκρατία, η αναξιοκρατία, η ασυδοσία και σε κάποιο σοβαρό βαθμό η αυθαιρεσία και η διαφθορά. Το αποτέλεσμα είναι οι Συνταγματικοί Θεσμοί και οι ευρωπαϊκές σωστές παραδόσεις πολιτικής συμπεριφοράς να έχουν παραμεριστεί ή ατονήσει.

Πέραν τούτου ο τόπος μας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή και συνεχίζει η κατοχική δύναμη της Τουρκίας απτόητη να παραβιάζει συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των Κυπρίων και ιδιαίτερα των Ελληνοκυπρίων. Χρειαζόμαστε ηγέτη με ανάστημα, δυναμικότητα και ανάλογα προσόντα. Ο νέος πρόεδρος όποιος και αν είναι πρέπει να αντιληφθεί τον σοβαρό ρόλο τον οποίο πρέπει να διαδραματίσει ως πρόεδρος ενός ημικατεχόμενου νησιού.

Πρέπει να γνωρίζει καλά το Κυπριακό προσωπικά ο ίδιος και να είναι απαλλαγμένος ή να απαλλαγεί ριζικά από δεσμεύσεις που δεν βοηθούν σε μια σωστή λύση. Να μπορεί να αντισταθεί σε πιέσεις και να απαλλαγεί από το σύνδρομο της εξουσίας και της αυτοπροβολής. Να παίρνει συμβουλές από σοβαρούς, καλά καταρτισμένους, ανθρώπους αλλά να ξέρει να κρίνει μόνος του την τελική απόφαση που θα πάρει σε ένα θέμα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν ξένες γλώσσες για να επικοινωνούν αποτελεσματικά με παράγοντες του εξωτερικού.

Πάνω από όλα ο νέος πρόεδρος πρέπει να έχει όραμα και σθένος να το πραγματοποιήσει με βάση τις πραγματικές αρχές και αξίες του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη λύση και για να διασώσει την αξιοπρέπεια του τόπου αυτού. Τα τελευταία σαράντα τρία χρόνια έχει γίνει μεγάλη ζημιά στον τόπο μας. Οι υποχωρήσεις που έγιναν με αφέλεια πως θα πάρουμε πίσω μια βιώσιμη λύση πρέπει να αποσυρθούν και να μπει το Κυπριακό στις σωστές του βάσεις δηλαδή να προβληθεί η δραματική κατάσταση των θυμάτων της συνεχιζόμενης κατοχής. Όπως αποδείχθηκε επιδιωκόταν από τους Τουρκοκύπριους η υποταγή μας στην πολιτική της Κατέχουσας χώρας με τις συμβουλές και υποδείξεις «των συμμάχων» Αμερικανών και Άγγλων αλλά και με την επιμονή του ΑΚΕΛ να αποφεύγει τις αξίες έστω και αν τις αναμασούσε.

Το κακό που έγινε είναι δύσκολο να ανατραπεί. Ακριβώς γιατί είναι δύσκολο, πρέπει ο επόμενος πρόεδρος να φανεί αντάξιος των περιστάσεων και άφοβα να αρχίσει να μιλά για το δίκαιο και όχι μόνο στους ξένους αλλά και στο εσωτερικό. Δεν πρέπει να δεσμεύεται εν κρυπτώ και παραβύστω. Πρέπει να ενημερώσει τους Κυπρίους για τις ώς τώρα δεσμεύσεις με τους Τούρκους να συγκυβερνούν στα πάντα και ότι θα υπάρχει και πρόεδρος Τούρκος.

Ότι αν πατήσεις το πόδι σου στο τουρκικό συστατικό κρατίδιο θα λογοδοτείς στην τουρκική αστυνομία, στα τουρκικά δικαστήρια και στη νομοθεσία του κρατιδίου. Ότι οι παρανομίες των Τούρκων στα κατεχόμενα δεν είναι αναστρέψιμες, ότι η περιουσία στα κατεχόμενα δεν είναι εξασφαλισμένη διότι παραχωρήθηκαν δικαιώματα και στους χρήστες που έκλεψαν τις περιουσίες, ότι δεν θα υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα σε σχέση με τα κατεχόμενα. Ότι θα υπάρχουν παρεκκλίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι το νέο κράτος θα είναι διπολικό, ελληνοτουρκικό με φυλετικές διακρίσεις.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι ώς τώρα οι συμφωνίες με τους Τούρκους ήταν κάτω από τις διαταγές του δικτάτορα Ερντογάν. Εμάς δεν μας ενοχλεί η εθνικότητα των Τούρκων αλλά η υποταγή σε τουρκικές δικαιοδοσίες και εξουσίες μέσω των Τουρκοκυπρίων σημαίνει υποταγή στην αμετάθετη πολιτική της Τουρκίας να υποτάξει την Κύπρο στην εξουσία της. Αυτά πρέπει να καθοδηγήσουν την προσωπικότητα του νέου Προέδρου.

ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: