Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το προεκλογικό σκηνικό, το Κυπριακό, οι έρευνες της Αστυνομίας για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Λεμεσό, η έρευνα για διαφθορά στους κόλπους της Αστυνομίας σε σχέση με τη λαθροθηρία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προσπάθειες για αρχαιολογικές ανασκαφές στα κατεχόμενα είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολούνται οι εφημερίδες σήμερα.

Οι κυριακάτικες εφημερίδες προβάλλουν, επίσης, μεταξύ άλλων, την πορεία για ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού χθες, την εκδήλωση υπέρ της προστασίας των ζώων έξω από το Προεδρικό, το μήνυμα του ΠΙΣ προς τους γονείς για τους εμβολιασμούς, αλλά και τις εξελίξεις σε ότι αφορά την Καταλονία.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Θα πιάσουν και μεγάλα ψάρια;» ότι στα βαθιά μπαίνουν οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με το θέμα των βομβιστικών επιθέσεων στη Λεμεσό και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αστυνομία εκτιμάει ότι πίσω από τις βομβιστικές ενέργειες κρύβονται και «μεγάλα ψάρια». Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι μπορεί η εταιρεία Βασιλικού να εμφανίζεται σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, να εκμεταλλεύεται την μονοπωλιακή της θέση θέτοντας εκβιαστικούς όρους με προφανή σκοπό να πετύχει ψηλή τιμή χρέωσης για την παραλαβή του παραγόμενου καύσιμου υλικού ΣΡΦ από την ΟΕΔΑ Πεντακώμου όμως το 2011 με επιστολές της υποσχόταν χρέωση μικρότερη των 3 ευρώ τον τόνο. Αλλού γράφει ότι ηχηρό μήνυμα ελπίδας έστειλαν χθες για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες πολίτες στην πορεία με τις «ροζ φιγούρες» για ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού.

«ΕΛΑΜ και Πρύτανης περιπλέκουν το σκηνικό», τιτλοφορεί το κύριο του θέμα η εφημερίδα «Ο Πολίτης» και δημοσιεύει δημοσκόπηση για τις Προεδρικές του 2018 σύμφωνα με την οποία μεγάλο φαβορί είναι ο Αναστασιάδης για το δεύτερο εισιτήριο του β’ γύρου, εντός στόχων είναι ο Σταύρος Μαλάς ενώ ανεβαίνει σημαντικά η συσπείρωση του ΑΚΕΛ και μεγάλες απώλειες έχει ο Νικόλας Παπαδόπουλος από το ΔΗΚΟ, ο οποίος ωστόσο έρχεται πρώτος σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλλού γράφει για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι από τα Λατσιά, με τις καλύτερες προϋποθέσεις, χρειάζεται μια ολόκληρη ώρα για να φτάσει κανείς στο κέντρο της Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα ο «Π» αναφέρεται στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει στις εσωτερικές του σελίδες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων στο Ριζοκάρπασο.

Υπό τον τίτλο «Έκλεισαν κάθε χαραμάδα» η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» δημοσιεύει συνέντευξη του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, σύμφωνα με τον οποίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει στο δείπνο πριν ολοκληρωθεί διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα πως αν οι Τουρκοκύπριοι είναι ευτυχείς με όλα τα στοιχεία του πακέτου, θα μπορούσε να πάει πίσω στην Κυβέρνησή του ζητώντας περισσότερη ελαστικότητα και ότι όταν ρωτήθηκε αν αυτή θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και την άμεση κατάργηση των εγγυήσεων απάντησε αρνητικά. Αλλού γράφει ότι τα κλειδιά ακριβών σπιτιών παραδίδουν στις τράπεζες οι ιδιοκτήτες τους έναντι διαγραφής των χρεών τους και αναφέρεται σε έπαυλη €9,7 εκατ. στη Λεμεσό.

Σε άλλο θέμα ο «Φ» επικαλείται δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΣ ότι στα σκαριά βρίσκονται τα κυβερνητικά μέτρα για ανακοπή της ασύδοτης προβολής για προσέλκυση ξένων επενδυτών που περίπου προβάλλουν την Κύπρο ότι μοιράζει διαβατήρια ευκαιρίας σε πρόσωπα υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Η «Χαραυγή» δημοσιεύει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Ο Σταύρος Μαλάς μπορεί να κάνει τη διαφορά» συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου στην οποία αναφέρει ότι η Κύπρος έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε από αληθινή αλλαγή και εξηγεί τι χωρίζει τον υποψήφιο που στηρίζει το κόμμα του από τους άλλους διεκδικητές της προεδρίας της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι επανέρχεται η ζωή στα καμένα δάση της Σολιάς και της Αργάκας και δημοσιεύει ρεπορτάζ στις εσωτερικές της σελίδες στο οποίο παρουσιάζει το έργο που κάνει το Τμήμα Δασών, περιλαμβανομένης της εγκατάστασης φωλιών – καταφυγίων και την τοποθέτηση ποτίστρων και τεχνητών λιμνών. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει για το θέμα των εμβολιασμών και αναφέρεται στο μήνυμα του ΠΙΣ προς τους γονείς ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι θέμα ατομικής επιλογής αλλά θέμα δημόσιας υγείας.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρχαίοι χώροι στο βορρά κινδυνεύουν», επικαλούμενη δημοσίευμα στο περιοδικό «Επιστήμη» (Science), ότι οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανασκαφή και διατήρηση πολιτιστικών θησαυρών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου θυματοποιούνται λόγω της άρνησης του Τμήματος Αρχαιοτήτων να προχωρήσει σε συνεργασία ωσότου εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Αλλού, και κάτω από φωτογραφία από την εκδήλωση, γράφει ότι πολίτες διαδήλωσαν μαζί με τα σκυλιά τους έξω από το Προεδρικό, το Σάββατο, απαιτώντας να γίνουν περισσότερα για την προστασία των ζώων στο νησί. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι αρκετοί ήταν οι πεζοί που τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο ανέβηκε σε πεζοδρόμιο κοντά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι ηΑστυνομία δεν θεωρεί ότι πρόκειται για συμβάν που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

«Πρύτανης και ΕΛΑΜ διαμορφώνουν το σκηνικό» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της κυριακάτικης εφημερίδας «Η Καθημερινή» η οποία γράφει ότι όσο βαίνει προς τελική διαμόρφωση το εκλογικό τοπίο, δύο εκκρεμή ζητήματα καθίστανται διαρκώς και πιο καίρια, η οριστικοποίηση της απόφασης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά πόσο θα κατέλθει ως υποψήφιος και οι προθέσεις του ΕΛΑΜ. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ λέει στην έκθεσή του ότι στο μέλλον πρέπει να αναζητηθεί συμφωνία σε στρατηγικό επίπεδο για τα βασικά εκκρεμή ζητήματα, μετά να εκπονηθούν λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο, στο οποίο, αν τελικά καταλήξουν οι δύο πλευρές, η επιλογή θα είναι «θέλετε λύση ή όχι». Σε άλλο θέμα η «Κ» γράφει ότι κρίσιμα διαγράφονται τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην Ισπανία, καθώς κορυφώνεται το «μπρα ντε φερ» μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης στη σκιά του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Σημερινή», με τίτλο «Κοντραμπάντο υποκόσμου – ΜΜΑΔ στη λαθροθηρία» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε παράνομο «χρηματιστήριο» λαθροθηρίας άγριων πτηνών άπλωσαν τα πλοκάμια τους άτομα του οργανωμένου εγκλήματος και του υποκόσμου και αναφέρεται σε απόρρητο σημείωμα ότι παρέμεναν ανεκτέλεστα εντάλματα κατά του μεγαλύτερου λαθρεμπόρου αμπελοπουλιών στη Λάρνακα και έγιναν στημένες επιχειρήσεις με καταγγελίες «χάδι» καθώς και ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει διατάξει διοικητική έρευνα. Αλλού γράφει ότι η πέρα από τα ήδη ειλημμένα πολιτικά και διπλωματικά διαβήματα η Κυβέρνηση επεξεργάζεται και σειρά μέτρων προς αντιμετώπιση της κατάστασης απέναντι στα νέα τετελεσμένα που επιχειρούνται στην Πράσινη Γραμμή. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι σε ενεργό ηφαίστειο τείνει να μετατραπεί η Ευρώπη μετά την κρίση στην Καταλωνία και ότι όλα δείχνουν ότι ο χορός της παράνομης απόσχισης που άρχισε στην Ισπανία δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/10/2017 11:38

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: