H ταραγμένη Ισπανία αποπληρώνει τα χρέη της: Κατέβαλε άλλα 2 δισ. ευρώ στον ESM




Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το αίτημα της Ισπανίας να προβεί σε εθελοντική πρόωρη τμηματική εξόφληση του δανείου της από τον ESM, με καταβολή ύψους 2 δισ. ευρώ.

Αυτή είναι η έκτη φορά που η Ισπανία ζήτησε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή δανείου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της το 2012 και το 2013, μειώνοντας το χρέος της προς τον οργανισμό στα 31,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά, στις 5 Οκτωβρίου 2017, ο EMS έλαβε αίτημα από τις ισπανικές αρχές για πρόωρη εξόφληση, η οποία, βάσει της συμφωνίας οικονομικής βοήθειας, απαιτούσε έγκριση από το διοικητικό του συμβούλιο.

Μετά την απόφαση του ΔΣ, το ισπανικό πρόγραμμα μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης θα τροποποιηθεί, με το συνολικό στόχο χρηματοδότησης για το 2017 να μειώνεται στα 11,5 δισ. ευρώ (αντί για 12,5 δισ. Ευρώ).

Σύμφωνα με το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, η τελευταία αποπληρωμή της Ισπανίας προς τον ESM τοποθετείται στο τέλος του 2027.

Μεταξύ Δεκεμβρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013, ο ESM κατέβαλε 41,3 δισεκατομμύρια ευρώ στην ισπανική κυβέρνηση για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της χώρας. Η Ισπανία ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα στα τέλη του 2013.

“Το ιστορικό της Ισπανίας για τις πρόωρες αποπληρωμές προς τον ESM δείχνει τις καλές συνθήκες πρόσβασης στην αγορά και την άνετη θέση ρευστότητας”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ. “Η Ισπανία είναι ξεκάθαρα μια ιστορία επιτυχίας για την υπέρβαση της πρόσφατης κρίσης και χαίρομαι που ο ESM διαδραμάτισε πολύ χρήσιμο ρόλο”, ανέφερε.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 26/10/2017 16:13

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: