H επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι αντιπαραθέσεις των κομμάτων για τα όσα αναφέρονται στο βιβλίο του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη για το κούρεμα του 2013, η απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας για διασυνοριακό επιμερισμό κόστους έργου για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου, η αντιπαράθεση του Υπουργού Υγείας με τους γιατρούς για το θέμα των Πρώτων Βοηθειών και η καθυστέρηση που παρατηρείται στο αναβάθμιση του λιμανιού Λάρνακας, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου της Τετάρτης.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Με λυπεί το ήθος και η στάση του ανδρός», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτάται γιατί ο τέως διοικητής τη Κεντρικής Τράπεζας θυμήθηκε τρεις μήνες πριν από τις εκλογές να πει πράγματα που δεν τα είπε τότε που βρισκόταν υπό διερεύνηση η εμπλοκή του στις επιλογές δύο οίκων για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αλλού γράφει ότι 42 ήταν οι νεκροί φέτος στην άσφαλτο με τις περισσότερες απώλειες να γίνονται κατά τις πρωινές ώρες. Σε άλλο θέμα γράφει δηλητηριάστηκαν 60 σκύλοι το Σαββατοκύριακο.

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Ξανά μανά για το κούρεμα του 2013», γράφει ότι το βιβλίο του Πανίκου Δημητριάδη αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε την Κυριακή ο «Π», άνοιξε παλιές πληγές με κόμματα και κυβέρνηση να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το κούρεμα, ενώ στο κάδρο της κριτικής μπήκε και ο πρώην Διοικητής. Αλλού γράφει ότι μακριά από πολιτικούς και κόμματα το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στην Πελαθούσα της Πάφου αντάμωσαν καμιά διακοσαριά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση μεταξύ Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας για το καθεστώς των Κυπρίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στην επικράτεια των Βρετανικών Βάσεων μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Άνοιξε ο δρόμος για αγωγό», γράφει ότι σημαντική για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου από την περιοχή της Κύπρου προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζεται η κοινή απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας για τον διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους έργου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στους 41 ανήλθε ήδη ο αριθμός των νεκρών στην άσφαλτο, ενώ πέρσι ήταν 31. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε τρικούβερτο καβγά Παμπορίδη και γιατρών, γράφοντας ότι ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι στην υγεία με τον Υπουργό Υγείας να προειδοποιεί τους γιατρούς ότι όποιος αρνείται να μετατεθεί εκεί που οι ανάγκες επιβάλλουν «θα πηγαίνει σπίτι του».

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Πικρές αλήθειες ενόχλησαν Νίκο και Νικόλα», γράφει ότι οι πικρές αλήθειες που αποκάλυψε ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκος Δημητριάδης για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι ίδιοι ως σύνολο του περίφημου «Αβερωφ Παπαδόπουλος, το γένος Ορφανίδη» στο σκάνδαλο των τραπεζών που οδήγησε την Κύπρο στο μνημόνιο, ενόχλησαν τα επιτελεία Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κριτήρια, μεταξύ άλλων και μισθολογικά, θέλει να εισαγάγει η Κυβέρνηση για τους ασθενείς που θα δικαιούνται ειδική διατίμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλού γράφει ότι κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σχεδιάζουν το ΑΚΕΛ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις της Λεμεσού προκειμένου να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Δήμου να παραχωρήσει άδεια ανέγερσης μνημείου του Γρίβα.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, με κύριο τίτλο «Ο Υπουργός σε νέα σύγκρουση για τις Πρώτες Βοήθειες», γράφει ότι ο Γιώργος Παμπορίδης και οι γιατροί βρίσκονται σε σύγκρουση μετά την αποτυχία τις νέας υπηρεσίας ταχείας εξυπηρέτησης στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Ισλαμικό κράτος νικήθηκε στην Ράκα. Αλλού αναφέρεται σε νέο ‘παραλήρημα’ για την οικονομική καταστροφή, αφού τα κόμματα αντιδρούν στα σχόλια του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή» γράφει στο κύριο θέμα της ότι «Το λιμάνι βούλιαξε στη Νομική Υπηρεσία», αναφέροντας ότι στον πάγο μέχρι τις εκλογές βρίσκονται τα σχέδια για το μεγάλο έργο της Λάρνακας, αφού καθυστερεί ο νομοτυπικός έλεγχος. Αλλού γράφει ότι ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα βλέπει ο Ντόναλντ Τραμπ που συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αργεί ο κοινός φορολογικός συντελεστής που συζητείται στις Βρυξέλλες και πιθανόν να μην εφαρμοστεί.

ΚΥΠΕ – Θάλεια Νεοφύτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/10/2017 07:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: