Επιστροφή στη Σελήνη, ίδρυση μόνιμης αποικίας και κυριαρχία στο διάστημα επιθυμούν οι ΗΠΑ




Επιστροφή στη Σελήνη, ίδρυση μόνιμης αποικίας και κυριαρχία στο διάστημα για λόγους `εθνικής ασφάλειας`, επιθυμούν οι Αμερικανοί.

“Θα στείλουμε ξανά Αμερικανούς αστροναύτες στο φεγγάρι, όχι μόνο για να αφήσουμε πίσω τα ίχνη και τις σημαίες μας, αλλά και για να θέσουμε τις βάσεις που χρειαζόμαστε για να στείλουμε Αμερικανούς στον Άρη και πέραν από αυτόν”, δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Πενς, που μιλούσε κατά την πρώτη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Διαστήματος (NSC), είπε ότι το φεγγάρι θα αποτελέσει ένα βήμα, ΄΄ένα έδαφος για εκπαίδευση, ένα χώρο για ενίσχυση των εμπορικών και διεθνών συνεργασιών μας, καθώς εστιάζουμε στο διαστημικό πρόγραμμα της Αμερικής προς την εξερεύνηση του διαστήματος΄`.

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος είπε ότι από το 1972 (όταν πραγματοποιήθηκε η τελευταία αποστολή στο φεγγάρι), οι αστροναύτες της ΝΑΣΑ δεν ταξίδεψαν πέραν από τη χαμηλή τροχιά της Γης. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ πληρώνουν από το 2011 πολλά εκατομμύρια στη Ρωσία προκειμένου να μεταφέρει τους Αμερικανούς αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Σημειώνεται ότι η ΝΑΣΑ πληρώνει τη Ρωσία 76 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αστροναύτη της που οι Ρώσοι στέλλουν μέσω του Σογιούζ στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η ρωσική κυριαρχία στη μεταφορά αστροναυτών αναμένεται να ανατραπεί σύντομα καθώς δύο αμερικανικές ιδιωτικές εταιρείες, η SpaceX και η Boeing, αναπτύσσουν δύο κάψουλες για να αναλάβουν τις μεταφορές.

«Θα ανανεώσουμε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας που απαιτείται για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας” είπε ο Πενς.

Έκανε επίσης λόγο για `αντίπαλους` στη διαστημική κούρσα, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, `με επιθετικό τρόπο` αναπτύσσουν δυνατότητες παρεμβολών που “θα μπορούσαν να εμποδίσουν άκρως σημαντική στρατιωτική επιτήρηση, τα συστήματα πλοήγησης και τα δίκτυα επικοινωνίας”.

“Υπό το φως αυτής της απειλής, η Αμερική πρέπει να είναι κυρίαρχη στους ουρανούς όσο κυρίαρχη είναι στη Γη”, είπε.

Μίλησε ακόμη και για οικονομική ανάπτυξη στον τομέα του διαστήματος και είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν οικονομικά σε αυτόν τον τομέα.

Η αμερικανική βιομηχανία, πρόσθεσε, πρέπει να είναι η πρώτη δύναμη.

“Κερδίσαμε την κούρσα για τη Σελήνη πριν από μισό αιώνα και τώρα θα κερδίσουμε τον 21ο αιώνα στο διάστημα”, κατέληξε.

Η διαστημική κούρσα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο, κατά την οποία τόσο εθνικές υπηρεσίες, όσο και ιδιωτικές εταιρείες, ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη εκείνων των τεχνολογικών μέσων που θα τους επιτρέψουν την κυριαρχία στον πολλά υποσχόμενο τομέα του διαστήματος, ο οποίος υπόσχεται αμύθητα κέρδη.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Αθηνά Αρσαλίδου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 06/10/2017 09:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: