Διαμορφώνουν κλίμα τα τουρκικά ΜΜΕ: 5 δισ. δολάρια θα διατεθούν στην άμυνα, λένε…




Δημοσίευμα της εφημερίδας Turkiye με τίτλο «Τα 5 δισ. δολ. από τον προϋπολογισμό θα διατεθούν στην άμυνα», αναφέρει ότι λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή η Τουρκία αποφάσισε να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας

Τονίζεται επίσης, ότι θα προωθηθούν κυρίως τα αμυντικά προγράμματα που φέρουν «εθνικό» χαρακτήρα, δηλαδή όσα έχουν σχεδιασθεί από Τούρκους μηχανικούς και θα υλοποιηθούν με εγχώρια μέσα.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Άγκυρα οδηγείται στην εν λόγω απόφαση κυρίως λόγω των εξελίξεων στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ, καθώς οι ενδεχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις περιοχές Idlip και Afrin της Συρίας, όπως και η δημιουργία ζωνών ασφαλείας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πρόσθετα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία και το Ιράκ, έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις των μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας σε στρατιωτικό εξοπλισμό, κάτι το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στη μερίδα του προϋπολογισμού που
θα διατεθεί φέτος στις αμυντικές δαπάνες.

Επιπρόσθετα η HURRIYET σε σημερινό άρθρο, αναφέρεται στις εξελίξεις που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα που διεξήγαγε ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν, παρά τις αντιδράσεις των χωρών της περιοχής, επισημαίνοντας ότι τόσο η επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Ακάρ στο Ιράν, και η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν που θα ακολουθήσει όσο και οι συναντήσεις που προηγήθηκαν στην
Άγκυρα, αποτελούν έναν μήνυμα προς το Β. Ιράκ, το οποίο λέει, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για μια στρατιωτική παρέμβαση.

Ο αρθρογράφος (Αμπντουλκαντίρ Σέλβι) επισημαίνει ότι η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί τελευταία επιλογή για την Τουρκία, και ότι αυτό που προέχει είναι η εξασφάλιση μιας διπλωματικής λύσης προσθέτοντας ότι δυστυχώς στο χώρο της Μέσης Ανατολής δίχως την απειλή μιας στρατιωτικής παρεμβάσεις δεν εξασφαλίζονται διπλωματικές επιλύσεις των ζητημάτων.

Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι βάσει του ιρακινού Συντάγματος και προκειμένου όλες οι επιχειρήσεις να είναι νόμιμες και εντός των διεθνών συνθηκών, στρατιωτικοί σχεδιασμοί γίνονται λαμβάνοντας ως βάση τον ιρακινό Στρατό, και ότι ο ρόλος της Τουρκίας και του Ιράν θα είναι υποστηρικτικός.

Τέλος, ο Σελβί αναφέρει ότι ένα «ανεξάρτητο Κουρδιστάν» μπορεί να αποτελεί το όνειρο του Μπαρζανί, ο
οποίος εκτιμά ότι με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έκανε ένα ιστορικό βήμα, ωστόσο οι κυρώσεις που έχουν υποστεί οι Κούρδοι, έχουν οδηγήσει την ηγεσία του Ερμπίλ να διερωτάται και να ανησυχεί, μήπως καταλήξουν σε μια «νέα Λωρίδα της Γάζας».

Περισσότερες ειδήσεις Κόσμος εδώ

Με στοιχεία από την Turkiye και Hurriyet 03 /10/17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: