Το Θέατρο Τέχνης παρουσίασε το ρεπερτόριό του για τη φετινή σεζόν: “Δεν θέλω τίποτε άλλο”




Με μότο ένα στίχο του Γιώργου Σεφέρη «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη» που «εμπνέει και οδηγεί εδώ και 75 χρόνια το Θέατρο Τέχνης», η καλλιτεχνική του διευθύντρια Μαριάννα Κάλμπαρη παρουσίασε το πρόγραμμα της φετινής σεζόν, το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο 18 παραστάσεων (επαναλήψεις περσινών επιτυχιών και πολλές νέες παραγωγές) καθώς και δράσεις που «αφουγκράζονται τις ανάγκες των θεατών».

«Μας απασχολεί με ποιον τρόπο κοιτάζουμε το μέλλον, ποια είναι μέχρι σήμερα η ιστορία μας, μα και πώς τη συνεχίζουμε. Eιδικά τώρα, σε μία εποχή όπου όλα συνηγορούν σε μια τρομερή ανάγκη για επαναπροσδιορισμό» υποστήριξε η Μαριάννα Κάλμπαρη, κατά τη σημερινή παρουσίαση, επιλέγοντας να διαβάσει ένα απόσπασμα από το ποίημα του Σεφέρη «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά»: «Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε…. Κι όμως πρέπει να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε…».

Με βασικό άξονα του προγράμματος τη δημιουργική επαναπροσέγγιση εμβληματικών παραστάσεων από το ρεπερτόριο του Θεάτρου και την εποχή του Κουν έως το τέλος του 20ου αιώνα, θα εορτασθούν για τις δύο επόμενες χρονιές τα 75 χρόνια του ιστορικού θεάτρου και του ιδρυτή του. «Θέλουμε να στήσουμε μία γέφυρα ανάμεσα σε αυτό που συνέβη και σε αυτό που συμβαίνει σήμερα, με τα μάτια στραμμένα σε αυτά που θα συμβούν αύριο. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας: το αύριο του Θεάτρου Τέχνης» είπε η Μ. Κάλμπαρη, επισημαίνοντας πως οι παραστάσεις θα πλαισιώνονται από διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, με κεντρικό ζητούμενο την αναζήτηση και τον επαναπροσδιορισμό της νέας ελληνικής ταυτότητας από τον Κάρολο Κουν μέχρι σήμερα και την κληρονομιά του στο ελληνικό θέατρο.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει με αφορμή την παράσταση «Δούλες» του Ζενέ που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης το 1968 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χατζημάρκου και θα παρουσιαστεί από τις 8 Φεβρουάριου, σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη με τις Κάτια Γέρου και Κωνσταντίνα Τακάλου.

Σχετικά με τις νέες παραγωγές της φετινής σεζόν, η σπουδαία κυρία του θεάτρου, Μάγια Λυμπεροπούλου, επιστρέφει στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης όπου έγραψε ιστορία με τις ερμηνείες της. Η σημαντική ηθοποιός αποδέχτηκε την πρόταση του Νίκου Μαστοράκη να πρωταγωνιστήσει στο λαϊκό αριστούργημα του Έντεν Φον Χόρβατ «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», που πρόκειται να ανεβάσει ο ίδιος τον ερχόμενο Απρίλιο σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα.

Στο Υπόγειο ανεβαίνει επίσης το πολιτικό θρίλερ «Οίκος Μακ-Μπεθ» σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη (από 16/10), η μετεγγραφή του «Φονικού στην Εκκλησία» του Τ.Σ. Ελιοτ από την Ιόλη Ανδρεάδη στο «Ένας άνθρωπος επιστρέφει στην πατρίδα του πιστεύοντας με πως θα τον σκοτώσουν και τον σκοτώνουν» (από 4/12) με πρωταγωνιστές τους Ρούλα Πατεράκη και Γιώργο Νανούρη, και η σύγχρονη όπερα «Σπήλαιο» (από 31/2) σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου.

Στη σκηνή της Φρυνίχου, θα δούμε το δεύτερο και το τρίτο μέρος της θεατρικής μεταφοράς των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» του Στρατή Τσίρκα από τους Γιάννη Λεοντάρη και Άρη Τρουπάκη («Αριάγνη» από 15/11, «Νυχτερίδα» από 31/1), την επιστροφή του Βασίλη Παπαβασιλείου στο μονόλογο της «Ελένης» (από 18/11) του Γιάννη Ρίτσου, το εμβληματικό κείμενο του Παύλου Μάτεσι «Προς Ελευσίνα» (από 20/11) σε σκηνοθεσία Ηλέκτρας Ελληνικιώτη, τη σαιξπηρική τραγωδία «Ιούλιος Καίσαρ» (πρεμιέρα τον Απρίλιο) σε σκηνοθεσία Νατάσσας Τριανταφύλλη, τη μουσική αφήγηση σε κείμενα Ομήρου και Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Νέκυϊα-Εκ-σταση» (από 12/10) από τη Φένια Παπαδόδημα, τη σκηνική σύνθεση «Αγαμέμνονας, Αισχύλος/Ευριπίδης» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή (6, 7, 13 και 14/11) και τη μουσική διάλεξη «Duende» (από 10/1) με τον Σταμάτη Κραουνάκη να μελοποιεί Λόρκα.

Από τον προγραμματισμό δεν λείπει η παιδική σκηνή που φέτος παρουσιάζει το «Ρομπέν των Δασών» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαϊτη και σε αυτήν προστίθεται η νεανική σκηνή με τη μεταφορά του κλασικού μυθιστορήματος «Δόκτωρ Τζέκιλ και κύριος Χάιντ» σε σκηνοθεσία των Θανάση Δόβρη και Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Η σεζόν ανοίγει με παραστάσεις που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία τον περασμένο χειμώνα. Αυτές είναι το «Relax Minotis» του Βασίλη Παπαβασιλείου (6/10 – 12/11, Φρυνίχου), η «Λέσχη» – το πρώτο μέρος της τριλογίας του Στρατή Τσίρκα που εγκαινίασε πέρυσι τη συνεργασία ανάμεσα στο Εθνικό θέατρο και το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου (11/10 – 1/11, Υπόγειο), καθώς και το σπονδυλωτό έργο του Ζοέλ Πομμερά, «Η Επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη (16 /11 – 21/1, Υπόγειο) που ανεβαίνει με ανανεωμένη ομάδα ηθοποιών, αλλά και με πρόσθετες ιστορίες που δεν είχαν ενταχθεί στην πρώτη παρουσίαση.

Ν.Μπ., AΠΕ-ΜΠΕ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: