Προετοιμασία πολέμου του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ με απίστευτο ρεαλισμό: Η πιο μαζική άσκηση




Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες, πολεμικά πλοία, μαχητικά κι άλλα αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροχήματα, θα εμπλακούν στην πιο μαζική άσκηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) την τελευταία εικοσαετία, διαρκείας 10 ημερών, που ξεκινά στο βόρειο Ισραήλ και αφορά την προετοιμασία αντιμετώπισης ενδεχόμενης επιθετικής ενέργειας από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, που θεωρείται από του ισραηλινούς τρομοκρατική οργάνωση, αναφέρει η ιστοσελίδα Defence Point.

Η άσκηση που έχει την επωνυμία «Φως των Σιτηρών» (the Light of the Grain, για να είμαστε βέβαιοι ότι η μετάφρασή μας είναι ορθή!) ή «Or Hadagan» στα εβραϊκά, και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, σχεδιαζόταν από το ισραηλινό Επιτελείο επί έξι μήνες, με βασικό στόχο να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση νέας σύγκρουσης δεν θα αντιμετωπιστούν χωρίς λύση, τα προβλήματα που συνάντησαν οι ισραηλινοί στον πόλεμο του 2006.

Το μέγεθος της ρεαλισμού του σεναρίου είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς σε εφαρμογή νέων μεθόδων από τις IDF, οι δυνάμεις θα πολεμήσουν εναντίον στρατιωτών που θα προσποιούνται ότι είναι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας σημαίες, εχθρικές στολές, ψεύτικα όπλα, ψεύτικες εκρηκτικές ζώνες, κ.λπ.

Στην άσκηση που θα τελεί υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Βόρειας Διοίκησης (Northern Command) θα λάβουν μέρος δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες (φυσικά και από την εφεδρεία), θα προσομοιωθεί μια σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, με το σενάριο να προβλέπει ότι η σύγκρουση ξεκινάει με μια ξαφνική, μικρής κλίμακας επίθεση, η οποία εξελίσσεται σε γενικευμένη σύρραξη. Στόχος του σεναρίου, είναι η καταστροφή των τρομοκρατών…

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν οι ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, καθώς επίσης και οι μονάδες που εξειδικεύονται στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου (cyber-warfare) του στρατού, οι οποίες για πρώτη φορά σε άσκηση μεγάλης κλίμακας, θα παίξουν ενεργό ρόλο…

Η άσκηση είναι αφιερωμένη στον Μέιρ Ντάγκαν, πρώην αρχηγό της Mossad που έμεινε στο πόστο επί πολλά χρόνια, γράφοντας τη δική του Ιστορία, αλλά κατά την καριέρα του στον ισραηλινό Στρατό επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης, ο οποίος πέθανε πέρσι νικημένος από τον καρκίνο.

Στην άσκηση θα εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο που προβλέπει την απομάκρυνση του πληθυσμού στα βόρεια σύνορα σε ασφαλή απόσταση από τη ζώνη των συγκρούσεων, καθώς ο στρατός πιστεύει ότι σε μια μελλοντική σύγκρουση η Χεζμπολάχ θα επιχειρήσει να στείλει μαχητές για να επιτεθούν στις βόρειες ισραηλινές κοινότητες και τους κατοίκους τους, επιδιώκοντας και να πάρουν αιχμαλώτους…

Το Ναυτικό της χώρας θα εκτελέσει μια σειρά από σενάρια που αναμένει πως μπορούν να προκύψουν σε περίπτωση πολέμου. Υποβρύχια, κανονιοφόροι και περιπολικά πλοία θα συμμετάσχουν στην άσκηση, μαζί με ναυτικές μονάδες οι οποίες στην ακτή θα ελέγχουν κάθε κίνηση με σκοπό να αποτρέψουν πιθανή απόπειρα διείσδυσης εχθρικών δυνάμεων.

Το ισραηλινό Επιτελείο φοβάται ότι η Χεζμπολάχ θα επιχειρήσει να διεισδύσει στη χώρα από τη θάλασσα χρησιμοποιώντας είτε πλοία, είτε μικρά υποβρύχια σκάφη, είτε ακόμα βατραχανθρώπους. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν τρομοκρατική ομάδα πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει στο οπλοστάσιό της τον ρωσικό υπερηχητικό πυραύλο Yakhont, ένα πραγματικά θανάσιμο όπλο.

Οι αεροπορικές δυνάμεις, εν τω μεταξύ, θα εκτελούν αποστολές βομβαρδισμού και θα παρέχουν αεροπορική υποστήριξη στις χερσαίες δυνάμεις, συνεισφέροντας και στο επίπεδο συλλογής πληροφοριών, πέραν της εξασφάλισης της τροφοδοσίας των δυνάμεων αυτών με ό,τι χρειαστούν, για να μπορέσουν να εκτελούν ελιγμούς πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Αυτή θα είναι η πρώτη άσκηση μεγάλης κλίμακας από τότε που τα μη επανδρωμένη αεροχήματα Hermes 900 της ισραηλινής Αεροπορίας κηρύχθηκε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, κάτι που έγινε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της άσκησης, η Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει τα συστήματα Iron Dome, Patriot, Arrow και David’s Sling, καθώς σε περίπτωση πολέμου με τη Χεζμπολάχ, οι ισραηλινές δυνάμεις αναμένουν να πληγεί το Ισραήλ με χιλιάδες όλμους, ρουκέτες και πυραύλους…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: