Όχι στο ψευδοδίλημμα για ομοσπονδία, να επιστρέψουμε στις αποφάσεις του Εθνικού, λέει ο Νικόλας




Οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου παραβιάζονται σήμερα και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτές, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της Νέας Στρατηγικής για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού.

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως “δεν αποδεχόμαστε το ψευδοδίλημμα” της αποδοχής ή μη της ομοσπονδίας ως λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας πως “αυτή η συζήτηση έχει ένα και μοναδικό στόχο από αυτούς που προβάλλεται, να αποπροσανατολίσει από την ουσία, από τις δικές τους υποχωρήσεις, από τις βασικές αρχές της λύσης. Δεν θέλουν να γνωρίζει ο λαός ότι όταν εκείνοι αναφέρονται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία εννοούν την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή των εποίκων, τη μη επιστροφή των προσφύγων, τα εγγυητικά επεμβατικά δικαιώματα, το στρατό, τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, τα βέτο την αριθμητική ισότητα”, είπε.

Εμείς δεν δεχόμαστε αυτό το περιεχόμενο ως τη βάση λύσης του Κυπριακού, ανέφερε, και πρόσθεσε: “Εμείς θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ουσία. Οι βασικές αρχές της λύσης του Κυπριακού περιλαμβάνονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτές τις αποφάσεις. Το τί συζητάμε σε σχέση με τις εξουσίες που θέλουμε να παραχωρήσουμε στους Τ/κ περιλαμβάνεται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τις οποίες υιοθετώ πλήρως και τις οποίες υποστηρίζω”.

Επεσήμανε πως οι αποφάσεις αυτές αλλά και τα ψηφίσματα των ΗΕ καθορίζουν ότι πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα “κάτι που παραβιάζεται σήμερα με τις προτάσεις που δυστυχώς έχει ήδη αποδεχθεί ο κ. Αναστασιάδης. Είναι μέσα στις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που καταγράφεται η δική μας ξεκάθαρη θέση ότι δεν θα πρέπει μέσα από τις συνταγματικές ρυθμίσεις της όποιας συμφωνίας η μια κοινότητα να μπορεί να παραλύει το κράτος, ή να επιβάλλει τη βούλησή της πάνω στην άλλη”, ανέφερε.

O κ. Παπαδόπουλος είπε πως αφετηρία της Νέας Στρατηγικής, που παρουσιάζεται σε ένα 37σελιδο έγγραφο, είναι το γεγονός ότι, για τη μη λύση του Κυπριακού ευθύνεται η Τουρκία και η προκλητική αδιαλλαξία της και πως στόχος της Νέας Στρατηγικής είναι να υποχρεωθεί η Τουρκία να κάνει τις υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση.

Μέσα για την επίτευξη του στόχου της Νέας Στρατηγικής, όπως ανέφερε, είναι η δημιουργία πολιτικού, διπλωματικού και οικονομικού κόστους για την Τουρκία, έτσι ώστε η μη λύση να της προκαλεί συνεχή φθορά, η ενίσχυση της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αξιοποίηση συμμαχιών για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας και η ουσιαστική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κράτους μας. Πρόσθεσε πως πέραν από τις διαπραγματεύσεις υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο στο οποίο πρέπει να δώσουμε έμφαση.

Οι βασικές πτυχές της Νέας Στρατηγικής είναι, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, “η τοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, όπως ορίζονται από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, η απόσυρση των επικίνδυνων υποχωρήσεων και απόρριψη των απαράδεκτων συγκλίσεων Αναστασιάδη και Χριστόφια, μια νέα διαπραγματευτική τακτική που θα προτάξει τα κεφάλαια ζωτικού ενδιαφέροντος του Κυπριακού Ελληνισμού”.

Επίσης ” η απεμπλοκή από το εθνικά επιζήμιο πλαίσιο της Πενταμερούς Διάσκεψης, η καταπολέμηση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και του κατοχικού ηγέτη καθώς και αποτροπή της ενσωμάτωσης των κατεχομένων στην Τουρκία, η πλήρης αξιοποίηση του ευρωπαϊκού συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αναβάθμιση της συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, μέσω της θεσμοθέτησης Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας, η ταχύτατη εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αξιοποίηση μέρους των εσόδων από τους Υδρογονάνθρακες για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στήριξης των προσφύγων.

Ακόμη ο τερματισμός της μυστικής διπλωματίας και της διαπραγματευτικής συσκότισης μέσα από τη συνεχή και έγκαιρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, και μέσα από την επέκταση της συζήτησης εντός της Βουλής των Αντιπροσώπων και των αρμοδίων επιτροπών της, η δομική αναβάθμιση και ουσιαστικός εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναβίωσης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και η αναδιαπραγμάτευση του καθεστώτος των Βρετανικών βάσεων με τελικό στόχο την κατάργηση τους”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε εξάλλου στην ομιλία του πως “η πολιτική των τελευταίων δέκα χρόνων έχει αποτύχει” και πως “όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά, αντιθέτως, έχει οδηγήσει σε αποτυχία και σε αδιέξοδο”. Επεσήμανε πως τα τελευταία δέκα χρόνια, “οι κύριοι Αναστασιάδης και Χριστόφιας έδωσαν τα πάντα, ή σχεδόν τα πάντα, στις διαπραγματεύσεις, όμως το αποτέλεσμα ήταν μία παταγώδης αποτυχία”.

Είπε πως στο κεφαλαιώδες κεφάλαιο της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και του στρατού η Ελλάδα παρέμεινε σε θέσεις αρχών: μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατός. “Αυτή είναι μια θέση αρχής που πλέον αποτελεί εθνική γραμμή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Δεν ήταν αυτή η θέση του κ. Αναστασιάδη. Εξαναγκάστηκε ο κ. Αναστασιάδης να υιοθετήσει αυτή τη γραμμή στη Γενεύη και στο Κραν Μοντάνα”, ανέφερε. Σε σχέση με το έγγραφο Γκουτέρες είπε πως αυτό δεν περιλαμβάνει τις υποχωρήσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο Γκουτέρες και δεν έχει αναφορές για την εκ περιτροπής προεδρία, για τις τέσσερις ελευθερίες των Τούρκων, τους χρήστες, τα βέτο και τη θετική ψήφο και διερωτήθηκε “γιατί έχουμε αναγάγει το πλαίσιο ως τη σημαία του αγώνα μας και όχι το τελευταίο έγγραφο που είχε συνταχθεί το τελευταίο βράδυ της διαπραγμάτευσης”.

Σημείωσε πως “θέλουμε τους Τ/κ συμπατριώτες μας δίπλα μας αλλά και οι ίδιοι πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον στραγγαλισμό και την εξάρτηση που αυτή τη στιγμή έχουν από την `Αγκυρα”, και αναφέρθηκε σε μέτρα ενσωμάτωσης των Τουρκοκυπρίων που περιλαμβάνουν το διορισμό Τουρκοκύπριου πολίτη ως Προεδρικού Επιτρόπου για θέματα Τουρκοκυπρίων και τη διερεύνηση ενδεχόμενης συνεργασίας στους τομείς της εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Κληθείς να πει αν η αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών στην οποία αναφέρθηκε δεν θα δώσει λανθασμένα μηνύματα σε σχέση με τη βούληση της ε/κ πολιτικής πλευράς για λύση, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: “Κάθε άλλο. Η Τουρκία ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις προσπαθεί συνεχώς να κατοχυρώνει τετελεσμένα”. Σημείωσε πως “ο καλύτερος τρόπος να έχεις την ειρήνη είναι να προετοιμάζεσαι για πόλεμο” και πως “δεν πρέπει να στέλνουμε μηνύματα στην Τουρκία ότι είμαστε ένα ξέφραγο αμπέλι, είτε η ΑΟΖ μας είτε η ξηρά”. Είπε ακόμη, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, πως “δεν θέτουμε προϋποθέσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν”, ανέφερε, και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται με σωστό τρόπο.

Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, στην οποία αναφέρθηκε στην ομιλία του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως επιβάλλεται η διαπραγμάτευση για τον επανακαθορισμό του καθεστώτος τους καθώς εάν έχουμε ένα σκληρό Brexit και το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τότε οι βάσεις θα μετατραπούν σε σύνορα της ΕΕ, κάτι που θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την Κύπρο.

Ερωτηθείς εάν έτοιμος να προβεί σε εκπτώσεις σε ότι αφορά τις πρόνοιες αυτής της Νέας Στρατηγικής, προκειμένου να εξασφαλίσει στήριξη από το ΔΗΣΥ ή το ΑΚΕΛ εάν περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από βασικές αρχές τις οποίες διατυπώνουμε σε αυτή τη Νέα Στρατηγική” και πως “εάν εκλεγούμε δεσμευόμαστε από αυτή τη Νέα Στρατηγική”.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

ΚΥΠΕ – Μαρία Κονιώτου – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/09/2017 15:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: