Ο Μακρόν κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ στο Παρίσι: Μεσολαβητής με τους Κούρδους;




Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι αποδέχθηκε χθες μια πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφτεί το Παρίσι στις 5 Οκτωβρίου για συζητήσεις αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στο Ελιζέ.

Ο Μακρόν προσφέρθηκε να βοηθήσει για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Βαγδάτης και της Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν που πυροδοτήθηκαν από το δημοψήφισμα της Δευτέρας.

Στο πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που έλαβε η ιρακινή κυβέρνηση ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα, όλες αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και χωρών του εξωτερικού ανεστάλησαν από χθες Παρασκευή απόγευμα.

Η Βαγδάτη έχει διαμηνύσει επίσης ότι θα λάβει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων της ημιαυτόνομης περιοχής με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία.

Με μια ανακοίνωση έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπάντι, το Ελιζέ τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Αμπάντι στο Παρίσι, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να παραμείνουν ενωμένες στην προτεραιότητά τους στη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους και τη σταθεροποίηση του Ιράκ.

«Κάθε κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί», υπογράμμισε ο Μακρόν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο πρόεδρος…υπενθύμισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας και της (εδαφικής) ακεραιότητας του Ιράκ, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα δικαιώματα του κουρδικού λαού».

«Με την προτεραιότητα στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και τη σταθεροποίηση του Ιράκ, οι Ιρακινοί πρέπει να παραμείνουν ενωμένοι».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η αμερικανική κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει» το δημοψήφισμα που διεξήχθη «μονομερώς» για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν και απευθύνει έκκληση για «διάλογο» και αυτοσυγκράτηση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

«Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα στερούνται νομιμότητας και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενιαίο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό και εύπορο Ιράκ» τονίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
«Οι ΗΠΑ προτρέπουν όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένων των γειτονικών χωρών του Ιράκ, να αποφύγουν οποιοδήποτε μονομερές μέτρο και να απορρίψουν την προσφυγή στη βία» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν απορρίπτει τις αποφάσεις της Βαγδάτης σε βάρος του

Η κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν απάντησε σήμερα ότι απορρίπτει όλες τις αποφάσεις που έλαβε η Βαγδάτη σε βάρος της, καταγγέλλοντας την επιβολή μιας «συλλογικής τιμωρίας».
Το Ιράκ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την αναστολή όλων των διεθνών πτήσεων από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν αρχής γενομένης από αύριο. Πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο αντιποίνων μετά το δημοψήφισμα των Κούρδων υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) απορρίπτει κάθε απόφαση που ελήφθη από την κυβέρνηση και το ιρακινό κοινοβούλιο και τις θεωρεί ως μια τιμωρία σε συλλογικό επίπεδο σε βάρος των Κούρδων» τονίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κουρδιστάν, «αυτές οι αποφάσεις είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. Απορρίπτουν οποιαδήποτε συνεργασία και αρνούνται στους Κούρδους τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

Εντούτοις, όπως τονίζεται, η ηγεσία του Κουρδιστάν «είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα».

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι ζήτησε χθες από τους βουλευτές να εγκρίνουν την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος και την εφαρμογή της ιρακινής νομοθεσίας στο σύνολο του Κουρδιστάν.
Στη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, οι βουλευτές υπερψήφισαν επίσης το κλείσιμο των τεσσάρων συνοριακών σταθμών με την Τουρκία και το Ιράν.

29/09/2017 22:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- Reuters
Ουάσινγκτον, United States
Αρμπίλ, Iraq

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: