Νέο αμερικανικό χτύπημα σε Άγκυρα: Δίωξη κατά Τούρκου πρώην υπουργού για ιρανικό μαύρο χρήμα




Αμερικανός εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε Τούρκο πρώην υπουργό οικονομικών και του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας για προσπάθεια εκφυγής από τις αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν.

Η υπόθεση αυτή συνδέεται με αυτή του τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος κρατείται για τον ίδιο λόγο στις ΗΠΑ και αποτελεί σημείο τιβής μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ για σκοτεινά κίνητρα, σχετικά με την υπόθεση Ζαράμπ.

Η νέα υπόθεση στρέφεται κατά των Τζαφέρ Καγκλαγιάν και Σουλεϊμάν Ασλάν και δύο άλλων προσώπων, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ.

Όλοι κατηγορούνται ότι “συνωμότησαν και χρησιμοποίησαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ για να τροφοδοτήσουν με εκατομμύρια δολάρια την κυβέρνηση του Ιράν και άλλους ιρανικούς οργανισμούς, παρακάμπτωντας τις κατά της Τεχεράνης αμερικανικές κυρώσεις”.

Επίσης κατηγορούνται για ψευδείς καταθέσεις ενώπιον Αμερικανών αξιωματούχων, για ξέπλυμα μάυρου χρήματος και παραβίαση σειράς ομοσπονδιακών κανονισμών, καθώς και για απόκρυψη των μεταβιβάσεων.

Ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2016 όπως και ο αναπληρωτής διεθυντής της τουρκικής τράπεζας Halkbank ο οποίος επίσης εμπλέκεται στην υπόθεση.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: reuters.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: