Κρατά δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη: Οι πειραματισμοί του Προέδρου και η παγίδα εμπρός του…




Γράφει Νίκος Μελέτης

Έτοιμος για νέους «πειραματισμούς» είναι ο πρόεδρος της Κυπρου Νικος Αναστασιάδης καθως πάρα το γεγονός ότι το ναυάγιο του Κραν Μοντανά είχε «πατέρα» και ενώ καμία διάθεση μεταστροφής δεν εχει υπάρξει από την Τουρκία, ετοιμάζεται να επανέλθει ζητώντας την επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως ο ίδιος δήλωσε θα εκφράσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και με επιστολή και δια ζώσης, όταν θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εφόσον προηγηθεί η αναγκαία προετοιμασία. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι μέσω των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να κινητοποιηθούν δυνάμεις οι οποίες να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέου ναυαγίου.

Ο κ. Αναστασιάδης δείχνει να θέλει μετα τις σπασμωδικές και αυτοκαταστροφικές κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων να προχωρήσει προς τις εκλογές του Φεβρουαρίου έχοντας πέτυχει να κρατήσει δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη: να εχει διατηρήσει ζωντανή την διαδικασία για το Κυπριακό ικανοποιώντας όλους εκείνους με τους οποίους συμπορεύθηκε στην στηριξη του Σχεδίου Ανάν και συγχρόνως να εμφανίζεται με «φουστανέλα» στηλιτεύοντας την Τουρκία και εκ του αφαλούς να καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία.

Η εμπειρία από πέρυσι τον Σεπτέμβριο όμως όταν ξεκίνησε ουσιαστικά στην Νέα Υόρκη η διαδικασία που με ενδιάμεσους σταθμούς την Γενεύη και το Μον Πελεραν κατέληξε στο Κραν Μοντανά, απέδειξε ότι αυτό «παιγνίδι» δεν είναι το πιο επιτυχημένο για τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο τρόπος που εγκλωβίστηκε πέρυσι τον Σεπτέμβριο σε μια διαδικασία που έστησε ο Εσπεν Μπαρθ Άϊντα οδήγησε στην άνευ όρων και χωρίς καμία προηγουμένη ενημέρωση των συνεργατών του και του Εθνικού Συμβουλίου στο δείπνο της 1ης Δεκέμβριου, όπου ανεξήγητα και απερίσκεπτα εδωσε στην συναίνεση του για σύγκληση της Πενταμερούς Διάσκεψης της Γενεύης.

Ετσι με το άγχος να διακατέχει τις κινήσεις και τους χειρισμούς του, ο κ. Αναστασιάδης χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αναγγέλλει ότι θα ζητήσει επανέναρξη των συνομιλιών.

Πιθανον στη άκρη του μυαλού του κυπριου προέδρου είναι ότι θα επικαλεσθεί και θα ζητήσει η συζήτηση να διεξαχθεί σε αυτό που η κυπριακή πλευρά θεωρεί ως νέο πλαίσιο που τέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Γκουτιέρες. Βεβαιως επίσημη μορφή δεν εχει πάρει αυτή η πρόταση και απλώς σκιαγραφήθηκε από τον ΓΓ στις συναντήσεις του με τα τέσσερα μέρη στο Κραν Μοντανά.

Εάν το πλαίσιο αυτό συμπεριληφθεί στην Έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες του Γ.Γ. που θα υποβληθεί στο ΣΑ του ΟΗΕ τότε ο κ. Αναστασιάδης θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι εχει βάση και περιεχόμενο αυτή η προσπαθεια καθως θεωρει ότι περιλαμβάνονται θετικά σημεία.

Εάν όμως δεν υπάρξει τέτοια αναφορά, το «πλαίσιο Γκουτιέρες» δεν θα υφίσταται και συνεπώς δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που θα νομιμοποιεί τον κ. Αναστασιάδη να ζητά την επανάληψη των συνομιλιών, με δεδομένο και το αρνητικό κλίμα που εχει δημιουργηθεί στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. αλλα και τον «πειρατικό» ρολό που παίζει πλεον το καθεστώς Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ με δημοσίευμα του ουσιαστικά επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη και τον Νίκο Κοτζιά, επικαλούμενος μάλιστα και τον γ.γ. του ΑΚΕΛ Ανδρο Κυπριανού, ότι υιοθετώντας σκληρή γραμμή το κρίσιμο τελευταίο διήμερο του Κραν Μοντανά δεν επέτρεψαν την πρόοδο.

Αποτυπώνοντάς την αντίληψη που διαμορφώνεται σε ένα συγκεκριμένο κύκλο στην Λευκωσία (αρκετοί εκ των όσων συμμετέχουν ηταν και παραλήπτες του Φακέλου με τα Απόρρητα Έγγραφα από τον Νικο Αναστασιάδη) προβάλλεται το» συμπέρασμα», ότι είχαν υπάρξει διαλλακτικές τοποθετήσεις και σημάδια ευελιξίας από την Τουρκική πλευρά τα οποία όμως δεν θέλησαν να εκμεταλλευθούν και να αξιοποιήσουν Αθήνα και Λευκωσία.

Βεβαιως διαβάζοντας το συγκεκριμένο «ρεπορτάζ» διαπιστώνεται ότι αυτό που περιγράφεται ηταν προφανέστατα δύσκολο να το αποδεχθεί και ο Ν. Αναστασιάδης και ο Ν. Κοτζιας καθως και οποιαδήποτε ελληνική και κυπριακή κυβενρηση.

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ ο κ. Τσαβουσογλου δεν ηθελε να δώσει γραπτώς τις θέσεις του επικαλούμενος τον κίνδυνο ..διαρροών αλλα εξήγησε στον κ. Γκουτιερες ότι η Τουρκια δεν θα εγκαταλείψει άμεσα τις Εγγυήσεις και τα παρεμβατικά δικαιώματα αλλά «εάν όλα τα άλλα λυνόντουσαν τότε ίσως η Αγκυρα μπορούσε να δείξει ευελιξία..».

Είπε μάλιστα «εμπιστευτικά» στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα «αποχωρούσε το μεγαλύτερο μέρος των κατοχικων δυνάμεων από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της Λύσης, αλλα 2000 στρατιώτες που ίσως μειωνόντουσαν σε 1800 θα παρέμεναν σε στρατιωτική βάση στο νησι και το sunset clause ή το review clause (ρήτρα καταληκτικής ημερομηνίας αποχώρησης ή ρητρα ημερομηνίας επανεξέτασης) θα παραπέμπονταν σε συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Και η Τουρκική πλευρά ζητούσε αυτή η ημερομηνίας επανεξέτασης η αποχώρησης να είναι μετα από 15 χρόνια…

Σύμφωνα με τις «πηγές» της κυπριακής εφημερίδας , όταν οι κ. Αναστασιάδης και Κοτζιας ζήτησαν στις 6 Ιουλιου να υπάρξει γραπτή υποβολή των προτάσεων της Τουρκίας ο κ. Τσαβουσογλου αρνήθηκε κάνοντας και παλι λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης ενώ ο κ. Γκουτιερες εμφανίσθηκε πρόθυμος να …εγγυηθεί με προσωπική μαρτυρία ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δεχθεί το τέλος των επεμβατικών δικαιωμάτων εφόσον υπήρχε συμφωνία στα «υπόλοιπα» θέματα και εμφάνισε τελικά ένα κείμενο που υποτίθεται περιέγραφε την Συνθήκη Εφαρμογής της λύσης το οποίο θα εγγυόνταν ο ίδιος και τα Ηνωμένα Έθνη.

Είχε προηγηθεί το προηγούμενο βράδυ η ρητή δήλωση Αναστασιάδη ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί ρόλο της Τουρκίας στην εφαρμογή της λύσης και στον μηχανισμό παρακολούθησης, ούτε φυσικά την παραμονή τουρκικού στρατού…

Σε αυτό το σκηνικό επιχειρήθηκε να εγκλωβισθεί η Λευκωσία και η Αθηνα προκειμένου να αποδεχθούν στο «μιλητό» δέσμευση της Τουρκίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, για συζήτηση του ζητήματος των Εγγυήσεων, εφόσον προηγουμένως θα είχαν αποδεχθεί όλο το πακέτο των διχοτομικών προτάσεων για τις εσωτερικές πτυχές και φυσικά την επ’ αόριστον παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην επανενωμένη Κυπρο.
Και επειδή πολλά γράφονται για το ότι είναι προτιμότερη η παρουσία 2000 τούρκων στρατιωτών από τους 40.000 των κατοχικων στρατευμάτων, θα πρέπει να επισημανθεί ότι είναι εντελώς διαφορετικό ζητημα η ύπαρξη Κατοχικων τουρκικών στρατευμάτων στην Κυπρο και εντελώς διαφορετικό η αποδοχή και νομιμοποίηση της παραμονής και παρουσίας μόνιμης στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας στην επανενωμενη Κυπρο με την συγκατάθεση και τις ευλογίες των Ελληνοκυπρίων και της Αθήνας.

Εάν δεν υπάρξουν σοβαρές και απολύτως αξιόπιστες δεσμεύσεις για αλλαγη της στάσης της Τουρκίας, κάτι που δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, οι πολιτικές ηγεσίες σε Αθήνα και Λευκωσία δεν νομιμοποιούνται να αναλάβουν την ευθύνη για επανέναρξη των συνομιλιών που απλώς θα αποσκοπούν στην πλήρη απενοχοποίηση της Τουρκίας από την ευθύνη της στην συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους χώρας μελους της Ε.Ε.. Και καθως οι προθέσεις της Αθήνας είναι γνωστές, η ευθύνη αυτή βαραίνει αποκλειστικά πλεον τον κ. Νίκο Αναστασιαδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: