Η στρατιωτική βία δεν αποτελεί επιλογή για την κορεατική κρίση, υπογραμμίζει η Κίνα




Η Κίνα υποστηρίζει πως το θέμα με τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και πως τα στρατιωτικά μέσα δεν είναι επιλογή, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επιλογή των ΗΠΑ θα είναι «καταστροφική».

Οι φιλοπόλεμες δηλώσεις του Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει φόβους ότι ένας λανθασμένος υπολογισμός μπορεί να οδηγήσει σε δράση με ανυπολόγιστες συνέπειες, ιδιαίτερα αφότου η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε την έκτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, επανέλαβε, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου, πως η Κίνα έχει μέχρι τώρα υποστηρίξει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και την προστασία του διεθνούς συστήματος μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

«Την ίδια στιγμή είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας στη χερσόνησο και υποστηρίζουμε μια ειρηνική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος μέσω διαλόγου και διαβούλευσης», είπε ο Λου.

«Πάντοτε πιστεύαμε πως τα στρατιωτικά μέσα δεν πρέπει να είναι επιλογή για την επίλυση του πυρηνικού ζητήματος στη χερσόνησο. Επειδή τα όπλα δεν μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές και μπορούν μόνο να προκαλέσουν μεγαλύτερη καταστροφή. Καμία πλευρά δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό», είπε.

«Ελπίζουμε όλα τα μέρη να μπορούν να αποφύγουν λόγια και πράξεις που εντείνουν το πρόβλημα και μπορεί να προκαλέσουν τη συνέχιση της κλιμάκωσης της κατάστασης.»

Το θέμα της Βόρειας Κορέας θα είναι ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Κίνα αυτή την εβδομάδα.

Ενώ η Κίνα έχει οργιστεί με τις επανειλημμένες πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και έχει εγκρίνει τις όλο και πιο σκληρές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ, έχει πει επίσης πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο την Τρίτη, ο Τραμπ είπε επίσης πως η στρατιωτική δράση δεν είναι η επιλογή που προτιμά η Ουάσινγκτον προκειμένου να αντιμετωπίσει το βαλλιστικό και το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Παρά την αυξημένη ένταση, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρατήρησαν οποιαδήποτε αλλαγή στη στρατιωτική θέση της Βόρειας Κορέας που να αντανακλά αυξημένη απειλή, δήλωσε την Τρίτη ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επικεφαλής του κοινού επιτελείου των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο κατηγόρησε τη Δευτέρα τον Τραμπ ότι κήρυξε τον πόλεμο στον Βορρά και απείλησε πως η Πιονγκγιάνγκ θα καταρρίψει οποιαδήποτε αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη πετάξουν κοντά στην κορεατική χερσόνησο, μετά την υπερπτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών κοντά σε αυτήν το Σάββατο.

Ο Ρι αντιδρούσε σε σχόλια του Τραμπ στο τουίτερ πως ο Κιμ και ο Ρι « δεν θα είναι εδώ για πολύ ακόμα», αν πραγματοποιήσουν τις απειλές τους εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

27/09/2017 12:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Πεκίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: