Η ετήσια σύναξη στη Νέα Υόρκη: Βασικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ο άνθρωπος και η ειρήνη




Του Πανίκου Παναγιώτου

Πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες και πάσης φύσεως ηγέτες και αντιπρόσωποι των 193 κρατών μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα βρεθούν και φέτος στη Νέα Υόρκη για την έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Αντόνιο Γκουτέρες θα μιλήσουν για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους. Στις φετινές ομιλίες και συζητήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας (Βόρεια Κορέα, Συρία, Μέση Ανατολή, τρομοκρατία), καθώς και τα ζητήματα που αφορούν στην εφαρμογή της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030. Το βασικό θέμα της φετινής γενικής συζήτησης θα είναι: «Εστίαση στους ανθρώπους: προσπάθεια για ειρήνη και αξιοπρεπή ζωή για όλους σε έναν βιώσιμο πλανήτη».

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που συστάθηκε το 1945, είναι το κύριο και αντιπροσωπευτικό όργανο του διεθνούς Οργανισμού και αποτελείται από 193 κράτη μέλη. Η επίσημη έναρξη των εργασιών της φετινής 72ης συνόδου της ΓΣ θα γίνει την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου. Μετά το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της ΓΣ (σ.σ. για την 72η σύνοδο εξελέγη ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Miroslav Lajcák) και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πρώτος ομιλητής θα είναι –όπως κάθε χρόνο– ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας (πρόεδρος ή υπουργός Εξωτερικών) της Βραζιλίας.

Την άνοιξη του 1947, όταν τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών συναντήθηκαν στην περιφέρεια του Κουίνς της Νέας Υόρκης, ο τότε Βραζιλιάνος υπουργός Εξωτερικών, Osvaldo Aranha, προήδρευσε σε ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης για την Παλαιστίνη και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς προήδρευσε της δεύτερης τακτικής συνόδου της ΓΣ και από τότε καθιερώθηκε ο εκπρόσωπος της χώρας αυτής να είναι ο πρώτος στον κατάλογο των ομιλητών. Η Βραζιλία είναι μεταξύ των είκοσι κορυφαίων συντελεστών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών και έχει συμμετάσχει σε ειρηνευτικές αποστολές σε αρκετές περιοχές του κόσμου, ανάμεσά τους και η Κύπρος.

Δεύτερη θέση στη σειρά των ομιλητών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κατέχουν μόνιμα οι Ηνωμένες Πολιτείες ως η χώρα υποδοχής. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τη δεκαετία του ’70 ο εκάστοτε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ προεδρεύει της Επιτροπής για τις Σχέσεις του ΟΗΕ με τη Φιλοξενούσα Χώρα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την 72η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, ο ΟΗΕ εξέδωσε διάφορα έγγραφα σχετικά με το θέμα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων για την αειφόρο ανάπτυξη, την εφαρμογή των περιβαλλοντικών συμβάσεων του ΟΗΕ, την κοινωνική ανάπτυξη και την εκπαίδευση. Τα έγγραφα καταγράφουν την πρόοδο που έχει γίνει, τις αδυναμίες που εξακολουθούν να υπάρχουν και διατυπώνουν συστάσεις για την επιτάχυνση μέτρων και πολιτικών που αφορούν στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Η έκθεση με τίτλο: «Εφαρμογή των αποτελεσμάτων της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Κοινωνική Ανάπτυξη» υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της ανισότητας για την εξάλειψη της φτώχειας και την επίτευξη των στόχων της Ατζέντας.

Σε πρόσφατη έκθεση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη, σε σχέση με την Ατζέντα του 2030, περιλαμβάνονται δράσεις για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για το παγκόσμιο εμπόριο. Ο ΓΓ συνιστά «τη χάραξη εμπορικών πολιτικών που προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και διασφαλίζουν την εξέταση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών ανησυχιών στις παγκόσμιες και περιφερειακές αλυσίδες αξίας».

Για να επιτευχθεί η Ατζέντα του 2030, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει ότι «το όραμα ενός κόσμου απαλλαγμένου από φτώχεια σε όλες τις μορφές της, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών». Όσον αφορά στην ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων, επισημαίνει ότι «η προσαρμογή των θεσμών, των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και των συστημάτων κοινωνικής προστασίας είναι αναγκαία για τον εξοπλισμό των ανθρώπων για να περιηγηθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του 21ου αιώνα, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν μένει πίσω».

Τέλος, υπογραμμίζει τις ευκαιρίες για το μέλλον της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Ατζέντας του 2030 για παγκόσμια κάλυψη της υγείας, καθώς και για τους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής. Αναφορά γίνεται και στις σημαντικές αλλαγές που αφορούν στην τεχνολογία, τη δημογραφία, την παγκοσμιοποίηση και τη μετανάστευση.

Καμιά αμφιβολία για κλιματική αλλαγή

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Γκουτέρες ζήτησε συνεχή δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια αυτή πρόκληση και για να εξασφαλιστεί ένα ειρηνικό και βιώσιμο μέλλον για όλο τον κόσμο. «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι επικίνδυνες και επιταχύνονται» τόνισε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας ότι «είναι απολύτως απαραίτητο να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή».

Επίσης, κάλεσε όλες τις χώρες «να επιταχύνουν τις δράσεις και τις επενδύσεις που χρειάζονται για ένα μέλλον χαμηλού άνθρακα και να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής». Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του Αμερικανού ηγέτη, Ντόναλντ Τραμπ και αρκετών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική αμφιβολία για την κλιματική αλλαγή, ενώ η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να αυξάνεται προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: