Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έγκριση της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά για την Προεδρία της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου του ΑΚΕΛ, καθώς και οι συναντήσεις στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με φόντο το Κυπριακό είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα.

Άλλα θέματα που αναδεικνύονται είναι η συνέντευξη Χούρικαν στο ΚΥΠΕ για του κακοπληρωτές, η περιπέτεια για επιβαίνοντες πτήσης από το Μάντσεστερ προς τη Λάρνακα που προσγειώθηκε αναγκαστικά στη Σμύρνη και η έρευνα του ΠΙΣ για γιατρό που υποστηρίζει ότι βρήκε τη «φόρμουλα» για τον καρκίνο.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Σκληρό ΑΚΕΛ, ήπιος συναινετικός Μαλάς» γράφει στο πρώτο της θέμα ότι με την έγκριση της υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά το ΑΚΕΛ εγκαινίασε χθες και επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ κάνει αναφορά και σε επίθεση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού κατά πάντων. Σε άλλο θέμα, παραθέτει τη συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν στο ΚΥΠΕ, ο οποίος ανέφερε ότι εξαντλείται η υπομονή με όσους στρατηγικά δεν αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Ακόμη γράφει για περιπέτεια στον αέρα για Κύπριους επιβάτες, λόγω αναγκαστικής προσγείωσης αεροσκάφους στη Σμύρνη και δυσκολίας να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εκλογές πρωτίστως για το Κυπριακό…» γράφει ότι έμφαση στο Κυπριακό και την άρση του αδιεξόδου δίνει το ΑΚΕΛ εισερχόμενο επίσημα στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ το έκτακτο συνέδριο του κόμματος ενέκρινε με 99,2% την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Ακόμη, η εφημερίδα γράφει για αναστάτωση Υπουργών κυριακάτικα, καθώς απαντήσεις στις αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος έδωσαν τέσσερα Υπουργεία και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Επίσης, γράφει ότι ο ΠΙΣ ερευνά αυτεπάγγελτα θωρακοχειρουργό, ο οποίος ισχυρίζεται ότι βρήκε τη «φόρμουλα για τον καρκίνο».

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Ξεκαθαρίζει το σκηνικό» και γράφει ότι στη Νέα Υόρκη θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα όλοι οι βασικοί παίκτες στο Κυπριακό, όπου ένας έκαστος θα περάσει από το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ. Προσθέτει ότι οι συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τους πέντε θα είναι σύντομες και ο ΓΓ αναμένει να ακούσει συγκεκριμένες ιδέες για το πως μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με 99,17% στήριξε το συνέδριο του ΑΚΕΛ τον Μαλά. Ακόμη, γράφει για θέμα κατάχρησης εξουσίας στο Κτηματολόγιο.

Η «Χαραυγή» με τον τίτλο «Με Σταύρο Μαλά για την Κύπρο του αύριο» γράφει στο κύριο θέμα της ότι το στίγμα της ομιλίας του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στο συνέδριο του κόμματος – που υπερψήφισε την πρόταση στήριξης του Σταύρου Μαλά – ήταν ότι είναι μονόδρομος η πολιτική αλλαγή με τον κ. Μαλά, καθώς και ότι το διακυβεύματα της επόμενης πενταετίας είναι κρίσιμα και ιστορικά για την Κύπρο του αύριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς εξέφρασε απόλυτη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με το ΑΚΕΛ θα είναι γόνιμη και παραγωγική. Αλλού, γράφει ότι και άλλο σκάνδαλο ταλανίζει το Υπουργείο Εξωτερικών, με το ενοίκιο κατοικίας διπλωμάτη στην Αθήνα.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 18/09/2017 07:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: