Διαπραγμάτευση τύπου Ιράν θέλει για Βόρεια Κορέα η Μέρκελ: Ανήσυχος ο Γκουτέρες




Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δηλώνει διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια διπλωματική πρωτοβουλία για να τερματιστεί η κρίση για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

«Εάν είναι επιθυμητή η συμμετοχή μας στις συνομιλίες, θα πω αμέσως ναι», δηλώνει η Μέρκελ σε μια συνέντευξή της η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Η καγκελάριος υπενθυμίζει τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην ιστορική συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις το 2015. Τότε, η Γερμανία και τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είχαν συμμετάσχει στις συνομιλίες που κατέληξαν στη συμφωνία με την Ισλαμική Δημοκρατία για την επιβολή περιορισμών στο πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των περισσότερων κυρώσεων.

Η Μέρκελ σημειώνει ότι για αυτό χρειάστηκε «ένας μακρύς, αλλά σημαντικός χρόνος διπλωματίας» που οδήγησε σε ένα «καλό τέλος» πέρυσι, τη χρονιά που η συμφωνία τέθηκε σε εφαρμογή.

«Θα μπορούσα να φανταστώ μια τέτοια διάταξη να χρησιμοποιείται για να τερματιστεί η διένεξη με τη Βόρεια Κορέα. Η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία πρέπει να προετοιμαστούν να διαδραματίσουν έναν πολύ ενεργό ρόλο σε αυτό», συνεχίζει.

Η ίδια δηλώνει ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικού όπλου είναι να υπάρξει μια διπλωματική λύση και προσθέτει: «Η έναρξη μιας νέας κούρσας εξοπλισμών στην περιοχή δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».

Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί και να συμβάλλει στις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής λύσης αλλά και «να κάνει ό,τι μπορεί να γίνει όσον αφορά τις κυρώσεις», κρίνει η Μέρκελ στη συνέντευξή της στην κυριακάτικη έκδοση της Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε.

Η Άγγελα Μέρκελ αναμένεται ότι θα κερδίσει μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν διψήφιο προβάδισμα στους συντηρητικούς των οποίων ηγείται έναντι των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Μέρκελ συνομίλησε με ηγέτες ασιατικών κρατών, ανάμεσά τους τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, σχετικά με τη Βόρεια Κορέα αυτήν την εβδομάδα. Η Φραγκφούρτερ Αλγκεμάινε γράφει, χωρίς να επικαλείται κάποια πηγή, ότι η καγκελάριος αναμένεται να συζητήσει επίσης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το ζήτημα αύριο Δευτέρα.

Ανησυχεί ο γ.γ. του ΟΗΕ

Η κρίση με τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, είναι «η σοβαρότερη που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και δηλώνει «πολύ ανήσυχος».

Σε μια συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλο της Journal du dimanche (JDD) ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, επισημαίνει ότι «το κεντρικό ζήτημα είναι ασφαλώς να επιτύχουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα σταματήσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις που ψηφίστηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Όμως «πρέπει επίσης να διαφυλάξουμε με κάθε κόστος την ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι πρόκειται για το μοναδικό όργανο το οποίο μπορεί να αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες με πιθανότητες επιτυχίας», συνεχίζει ο Γκουτέρες.

«Μέχρι σήμερα, βιώσαμε πολέμους που εξαπολύθηκαν κατόπιν συνειδητών αποφάσεων. Γνωρίσαμε όμως επίσης και άλλες συρράξεις, που ξέσπασαν λόγω μιας κλιμάκωσης που προκάλεσαν υπνοβάτες. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η σοβαρότητα της απειλής που αντιμετωπίζουμε θα μας οδηγήσει στον δρόμο της λογικής, πριν να είναι πολύ αργά», συμπληρώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι ΗΠΑ απαίτησαν την Παρασκευή τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που έχουν καταρτίσει για την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα. Στόχος των ακόμη βαρύτερων κυρώσεων είναι να τιμωρηθούν οι δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων της Πιονγκγιάνγκ. Με τις κυρώσεις του, ο ΟΗΕ προσπαθεί να ασκήσει πίεση στη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τα εξοπλιστικά της προγράμματα, που θεωρεί ότι απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε πριν από μία εβδομάδα την έκτη της πυρηνική δοκιμή. Ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου, η οποία μπορεί να τοποθετηθεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM). Τον Ιούλιο, προχώρησε σε δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ICBM. Αυτές οι ενέργειες παραβιάζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που έχει ήδη επιβάλει επτά γύρους κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΔΩ

10/09/2017 05:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βερολίνο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: