Σε τρία επίπεδα η αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων λέει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ




Ο τρόπος αντιμετώπισης των καινούργιων τουρκικών προκλήσεων πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρία επίπεδα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

«Το πρώτον είναι όλες οι ενέργειες να στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατηγικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δεύτερον είναι όσον το δυνατό να αποτρέπουν ενέργειες ή πράξεις από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που θα οδηγούν στην αναβάθμιση του και τέλος ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο πλαίσιο ή κάποια δραστηριότητα για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων, την επανένταξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως για το πώς θα μπορέσει η στρατηγική της Τουρκίας να μην αποδώσει αυτά που η Τουρκία ενδεχομένως επιθυμεί», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα η σημερινή συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο και κυρίως κάποιες από τις πτυχές της συζήτησης ιδιαίτερα αποκαλυπτικές «που επιβεβαιώνουν, ακριβώς, αυτά όλα τα οποία είχαμε προβλέψει γύρω από τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας, αλλά και την τακτική την οποία θα ακολουθούσε στην Ελβετία κατά την διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα».

«Όμως όσον αφορά, όμως, τα συγκεκριμένα ζητήματα που έπρεπε να διαχειριστούμε σήμερα και αφορούν τις καινούργιες προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος και της Τουρκίας, αναμέναμε από την πλευρά του Προέδρου να είναι πιο λεπτομερής στις εισηγήσεις του και όχι γενικά μέτρα και γενικά πλαίσια. Παρόλα αυτά από την πλευρά της ΕΔΕΚ, έχουμε καταθέσει και εμείς κάποια γενικά πλαίσια και γενικές θέσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν και είμαστε έτοιμοι, αν και εφόσον χρειαστεί, να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες προτάσεις», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι τα μέτρα του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζουν την τουρκική νέα προσέγγιση των πραγμάτων, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι είναι σε γενικό πλαίσιο και γι’ αυτό ακριβώς εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει μια εξειδίκευση.

«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ καταθέσαμε την πρόσφατη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής γύρω από την τακτική την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουμε, καθώς και ο τρόπος αντιμετώπισης των καινούργιων τουρκικών προκλήσεων πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά σε τρία επίπεδα. Το πρώτον είναι όλες οι ενέργειες να στοχεύουν στην ενίσχυση της στρατηγικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δεύτερον είναι όσον το δυνατό να αποτρέπουν ενέργειες ή πράξεις από πλευράς της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος που θα οδηγούν στην αναβάθμιση του και τέλος ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο πλαίσιο ή κάποια δραστηριότητα για την προσέγγιση των Τουρκοκυπρίων, την επανένταξη στην Κυπριακή Δημοκρατία και κυρίως για το πώς θα μπορέσει η στρατηγική της Τουρκίας να μην αποδώσει αυτά που η Τουρκία ενδεχομένως επιθυμεί», κατέληξε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 01/08/2017 14:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: